Elektrik ve gazda yeni indirim sinyali

Son yapılan indirimlerle serbest piyasadan elektrik alan sanayicilerin maliyetleri yüzde 15 düşürülmüştü. Yeni indirim sinyali veren Bakan Fatih Dönmez, “Fiyatlarda düşüş sürerse martta bir indirim daha olabilir” dedi.

Türkiye'de üretim, ihracat ve istihdamı desteklemek amacıyla 30 Aralık 2022'de sanayide kullanılan elektrikte yüzde 16 indirim yapılmıştı ve doğalgazda ise 1 Şubat itibarıyla geçerli olmak üzere elektrik üretimi amaçlı gazın satış fiyatında yüzde 16.67, sanayi kuruluşlarında ise yüzde 13.30 ila 17.22 arasında indirim kararı alınmıştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'den yeni bir müjde daha geldi. Dün İstanbul'da düzenlenen 'Enerjide Türkiye Yüzyılı Zirvesi'ndeki konuşan Dönmez, fiyatlardaki düşüşe bağlı olarak mart ayında bir indirim daha yapılabileceğini belirtti.

ENFLASYON DÜŞÜŞÜNE YANSIR

Fatih Dönmez, şunları söyledi: "Sanayide kullanılan doğalgaza yüzde 13 ile 16 arasında indirim yapmıştık. 2022 Kasım ayından buyana sanayinin kullandığı doğalgazda toplam yüzde 24 ile yüzde 38 oranında bir indirim gerçekleşmiş oldu. Enflasyonda bir düşüşe yol açmasını bekliyoruz. Bir diğer indirim de elektrikten geldi. Serbest piyasadaki elektrik tavan fiyatlarını 2022 Aralık ayında 4800 olarak belirlemiştik. 4200'e indirilmiştir. Yeni bir düzenleme ile 4200 liradan 3600 liraya düşürmüş olduk. Böylece serbest piyasadan elektrik alan büyük sanayi kuruluşlarımız maliyetlerinde yüzde 15'lere varan oranda bir düşüşten yararlanmış olacak. Fiyatlardaki düşüş seyrederse mart ayı içerisinde de bir indirim söz konusu olabilir. İnşallah bu müjdelerin devamı geldikçe ve dünyadaki fiyat oynaklığı azalmaya başladıkça bunları indirim olarak vatandaşlarımıza da yansıtacağız."

30 YILLIK İHTİYAÇ KARŞILANACAK

Karadeniz'de 710 milyar metreküplük doğalgaz keşfine de değinen Bakan Dönmez, "Karadeniz gazı şu anki yaklaşık rezerviyle 30 yıllık ihtiyacımızı karşılayacak büyüklükte. Doğalgaz depolama ve dağıtım işlemleri en az 50 yıla tekabül ediyor. Karadeniz gazı ilk fazı mart ayı sonlarına doğru devreye girecek. Tam kapasite üretimde gaz ihtiyacımızın 4'te 1'ini buradan karşılayabilir hale geleceğiz. Bu Türkiye'nin gaz ithalatının 4'te 1 azalması demek" dedi.

TESİSİN YÜZDE 90'I TAMAM

Karadeniz'den gelecek gazı karada işleyecek Zonguldak Filyos'taki doğalgaz işleme tesisinin inşaatının yüzde 90'lar seviyesinde tamamladığını belirten Fatih Dönmez, "Ocak ayında deniz tabanındaki montaj çalışmalarını tamamlayarak test çalışmalarına başladık. Faz 1 için gereken bütün kuyuların sondajı tamamlanmış oldu. Çaycuma 1 kuyusundaki keşfin ardından bölgede yeni sondaj çalışmalarımız olacak. Bölgeye komşu benzer yapıdaki diğer jeolojik sahalarda bu sondajları planlıyoruz. Oralardan da inşallah milletimize yeni müjdeler vermeyi umut ediyoruz" diye konuştu.

FATİH, AMASRA-2'DE SONDAJA BAŞLADI

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), dün Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Keşfin Fatih'i, Amasra-2'de! Fatih Sondaj Gemisi, Sakarya Gaz Sahası'ndaki yeni tespit kuyusu Amasra-2'de sondaja başladı. Türkiye'nin enerjisi için çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor" ifadeleri kullanıldı. Türkiye'nin ilk milli sondaj gemisi olan Fatih, 2017'de TPAO envanterine katılmıştı.

UMMAN'DAN DA GAZ GELECEK

Dünyanın gaz tedarik sıkıntısı çektiği sırada Türkiye'nin gaz ticareti merkezi olabilmesi için uzun süredir yoğun bir enerji diplomasi yürüttüklerini belirten Bakan Dönmez, son 1 yılda Avrupa'dan Orta Asya ve Körfez'e kadar 15 ülkeyi ziyaret ettiklerini söyledi. Bu kapsamda ilk adımın Bulgaristan ile atıldığını ve benzer süreçlerin Kuzey Makedonya, Romanya ve Moldova ile de yürütüldüğünü belirten Dönmez, yeni yatırımlarla bölge ülkelerine çok kısa bir sürede 3 kata kadar doğalgaz tedarikinde artış potansiyeli bulunduğunu söyledi. Dönmez, "Buradan ilk kez ilan edeceğim yeni bir gelişmeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Şu an BOTAŞ Genel Müdürümüz ve heyeti Umman'da. Umman ile yeni bir gaz alım anlaşması imzalıyoruz. Umman'dan yıllık 1.4 milyar metreküplük gaz tedarik edeceğiz ve anlaşmamız 10 yıl geçerli olacak. Daha sonra yine uygun şartlar oluşursa anlaşmayı uzatma imkanımız da söz konusu" diye konuştu. Dönmez, İstanbul'da 14-15 Şubat'ta İstanbul Gas Summit'te Ortadoğu, Akdeniz, Hazar, Orta Asya'nın kaynak ülkeleri ve Avrupa'nın tüketici ülkelerini buluşturacaklarını da söyledi.