Elektrik faturalarında yeni dönem başlıyor! Gaza iki ay zam yok, yeni tarife yıl sonu

Elektrik faturalarında ‘çok tüketenin çok ödeyeceği' yeni dönem yarın başlıyor. Doğalgazda da benzer düzenlemenin yıl sonu devreye gireceğini belirten Bakan Bayraktar, ayrıca önümüzdeki 2 ay zam yapılmayacağını söyledi.

EMİN PAZARCI

Elektrik faturalarında yeni dönem başlıyor. Ayda 417 kilowattsaatten fazla tüketimi bulunan vatandaşlar elektrik hizmetini yarından itibaren gerçek maliyetler üzerinden satın alacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar düzenlemenin 42 milyon abonenin yüzde 3'ü olan 1.2 milyon aboneyi etkileyeceğini belirterek benzer düzenlemenin doğalgazda da düşünüldüğünü söyledi.

Benzer bir düzenleme üzerinde çalışıldığına vurgu yapan Bayraktar, "Muhtemelen bu kış hiçbir şey değişmeyecek. Ama doğalgazda da benzer bir şey düşünüyoruz. 2025 yılı içerisinde belki bir düzenleme olur. Muhtemelen vatandaşları etkileme noktasında belki yıl sonuna doğru ancak olabilir" dedi. Gazetecilerin doğalgaz zammına ilişkin sorusuna yanıt veren Bayraktar, "Bu ilk çeyrek için bir şey düşünmüyoruz, yani zam yok" dedi. Bayraktar ayrıca, doğalgazda tüm abonelere yüzde 65 sübvansiyon uygulandığı bilgisini paylaştı.

Anadolu Yayıncılar Federasyonu tarafından düzenlenen Anadolu Sohbetleri programında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Bayraktar "Elektrikte birkaç aydır anlatmaya gayret ettiğimiz süreç şubat itibarıyla başlıyor. Muhtemelen bazı abonelerin faturaları şubat içinde gelebilir ama esas itibarıyla 1 Şubat'tan başlayan fatura döneminde 1 Mart'ta faturalara yansıyacak bir uygulamamız var" diye konuştu. Bayraktar, vatandaşlara doğalgaz ve elektrikte 2023'te 275 milyar lira, 2024'te 400 milyar lira civarında sübvansiyon sağlandığını vurgulayarak, "Bu sene de yine bütçede elektrik tarafında 230 milyar lira, doğal gaz tarafında 200 milyar liranın üzerinde bir rakam gözüküyor" ifadesini kullandı.

Bayraktar, "42 milyon abonenin 40 milyonuna dokunmuyoruz. Onlara herhangi bir fiyat artışı, faturalarında herhangi bir değişiklik yok. Devletin sübvansinyonundan 30 milyar lira civarında bir şey azalmış olacak" şeklinde konuştu.

Bakan Bayraktar, AKŞAM Ankara Temsilcisi Emin Pazarcı'nın da katıldığı toplantıda soruları yanıtladı.

SLOVAKYA'YA GAZ

Bayraktar, Ukrayna'dan Rus gazının akışının durması sonrası Slovakya'nın enerji arz güvenliğinde büyük bir sorun yaşadığını, Türkiye'ye ziyarette bulunan Slovakya Başbakan Yardımcısı Denisa Sakova ile İstanbul'da bir araya geleceklerini ve bu ülkeye gaz sevkıyatının değerlendirileceği teknik toplantılar yapacaklarını aktardı. Türkmen gazının Türkiye'ye gelmesiyle alakalı da yoğun çalışma yürüttüklerini kaydeden Bayraktar, "Bu adeta bizim 30 yıllık rüyamız, inşallah gerçeğe dönüşecek. Son aşamalara geldik diyebilirim. Hazar geçişinde sıkıntı var ama bununla alakalı farklı formüllerimiz var. Üzerinde çalışıyoruz, netleşince sizlerle paylaşmak daha isabetli olur" dedi.

GABAR'DA 75 BİN VARİLİ GEÇTİK

Gabar'da petrol üretiminin 75 bin varili geçtiği bilgisini veren Bayraktar, "Daha yukarı gidecek, inşallah bu sene bizim keşif yılımız olacak diyoruz. Özellikle o bölgeden ciddi bir beklentimiz var" dedi. Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası'ndaki üretime ilişkin, "Karadeniz'de günlük üretimde 7 milyon metreküpe geldik, inşallah nisana gelmeden 9 milyon metreküpü geçeceğiz. Temmuz 2026' da inşallah iki katına çıkacağız. 20 milyon metreküpe geleceğiz." değerlendirmesinde bulundu. Bayraktar, Suriye'nin kuzeyinde, İdlib'e bir elektrik transferi yapıldığını belirterek, ilk etapta kapasiteyi yüzde 50 artırmayı hedeflediklerini söyledi. Nükleerde Sinop projesine Güney Kore ve Rusya'nın ilgi gösterdiğini, Çin ile de Trakya projesini konuştuklarını dile getiren Bayraktar, "Dolayısıyla bu ülkelerden biriyle de önümüzdeki süreç içerisinde bir anlaşmaya varmayı hedefliyoruz. 2025 bunun için de kritik bir yıl. Önümüzdeki birkaç ay bizim için önemli" ifadelerini kullandı.