Elektrik borçlarına yapılandırma imkanı

Meclis'e sunulan ‘Torba Yasa' ile özelleştirme öncesi 2 bin liraya kadar olan elektrik borçları siliniyor. 1 Ekim 2021 tarihi itibarıyla ödenmemiş elektrik borçlarının ise yapılandırılarak 5 eşit taksitte ödemesi imkanı geliyor.

Bir süredir hazırlıkları süren ekonomiye ilişkin 'Torba Kanun' teklifi TBMM'ye sunuldu. Önceki gece Meclis'e sunulan yasa teklifine göre elektrik borçları yapılandırılacak. BOTAŞ'ın borçları silinecek, limanlarda işletme süresi 49 yıla kadar uzatılacak.

ÖNCEKİ ALACAKLARA AF

Yasa teklifinde elektrik borçlarına dönek iki ayrı düzenleme yer alıyor. TEDAŞ'a elektrik tüketiminden kaynaklanan ve özelleştirme devir işlemleri sırasında TEDAŞ'a devredilmiş olan alacaklarından maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla asıl alacak tutarı 2 bin TL'yi aşmayan alacaklar ile TC kimlik numarası, vergi kimlik numarası tespit edilememesi nedeniyle ulaşılamayan, feshedilmiş, ticaret sicilinden terkin edilmiş ve tasfiye edilmiş aboneliklere ilişkin alacakları tüm fer'ileriyle birlikte silinecek. Silinecek alacaklar için açılan dava ve icra takipleri sona erecek.

Bunun dışında kalan abonelerin vadesi 1 Ekim 2021 tarihi itibarıyla geldiği halde düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ödenmemiş ve yapılandırılmamış olan alacaklarının asıllarının tamamının 2023 yılının eylül ayı sonuna kadar TEDAŞ'a yazılı başvurulması ve ödenmesi gereken tutarın ilk taksitinin 2023 Ekim ayı sonuna kadar ve bakiyesinin her yılın ekim ayı sonuna kadar 5 eşit taksitte ödenmesi şartıyla, bu alacakların ödenen kısmına isabet eden fer'ilerin tahsilinden vazgeçilecek.

GSS BORCU SİLİNİYOR

31 Aralık 2012'den önce, Türkiye'de oturma izni almış yabancı ülke vatandaşlarından yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında sigortalı olmayan kişiler; başka bir ülkede sağlık sigortasından yararlanma hakkı bulunmayan vatandaşlar ile ana ve babası olmayan Türk vatandaşlarından 18 yaşını doldurmamış çocukların genel sağlık sigortası (GSS) primleri ile gecikme cezası ve gecikme zammı gibi alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecek.

ZEYTİNLİKLERDE TAŞIMA YÖNTEMLE MADENCİLİK

Limanlarda işletme süresi uzatılıyor

Yasa teklifi ile Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne ait 14, TCDD'ye ait 5 limanda işletme sürelerinin 49 yıla kadar uzatılması yeni bir düzenleme ile tekrar Meclise getirildi. İşletme süresinin ihalesiz olarak 49 yıllığına uzatılması Ağustos ayında Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.