Ekonomiye 72.3 milyarlık ‘yerli kömür’ dopingi

Enerji Bakanı Dönmez, “TTK ve TKİ’ye ait 7 sahanın ruhsat devriyle, bu alanları üretime açıyoruz. 25 ila 30 yıl olarak öngörülen proje sürecince yaklaşık 72.3 milyar liralık yerli kömür ekonomiye kazandırılacak” diye konuştu. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’de son yıllarda yapılan arama çalışmalarıyla kömür rezervlerinin yüzde 100’den fazla artırıldığını belirterek, “Mevcut potansiyelimiz bu rakamın oldukça üzerinde. Şimdi bu yüksek potansiyeli hep birlikte harekete geçirme vakti geldi. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) ait söz konusu ruhsat devriyle kaynaklarımızı ekonomik, güvenli ve verimli bir şekilde değerlendireceğiz” dedi. Dönmez, ‘TKİ-TTK Maden Ruhsatları Devri İmza Töreni’nde yaptığı konuşmada, şunları kaydetti: 

KAMUYA 21 MİLYAR GELİR 

“Bugün açıklayacağımız yeni modelle birlikte yerli kömür üretiminde yeni bir süreci başlatıyoruz. TTK ve TKİ’ye ait 7 sahanın ruhsat devriyle, potansiyeli yüksek bu alanları üretime açıyoruz, milletimizin hizmetine sunuyoruz. TTK’ye ait alanlarda yıllık ilave 3 milyon ton, TKİ’ye ait alanlarda ise ilave 15,6 milyon ton üretim gerçekleştireceğiz. TKİ’nin ruhsatlarında 25 ila 30 yıl olarak öngörülen proje sürecince yaklaşık 72.3 milyar lira değerindeki yerli kömür ekonomiye kazandırılacak. Söz konusu dönemde sahalardan kamuya 21 milyar lira gelir akışı sağlanacak.” 

CARİ AÇIĞA İLAÇ OLACAK 

Yeni modelin cari açığın azalmasına da önemli katkılar sağlayacağını aktaran Dönmez, “Yeni sahalarda yıllık 7.5 milyar liralık ithal kömürün ikamesini yaparak, cari açığın kapanmasına önemli katkıda bulunacağız. Yani 7.5 milyar lira ithal kömüre ödediğimiz paranın tamamı yurtiçinde kalacak ve yeni yatırımlar için değerlendirilecek. Türkiye geçen yıl toplam 37 milyon ton kömür ithal etti. Bu da yaklaşık 4 milyar dolara tekabül ediyor. Bu sözleşmeler sayesinde yerli kömür sahalarından yaklaşık 19 milyon ton kömür üreterek kömür ithalatına ödenen meblağı yarı yarıya azaltacağız” değerlendirmesinde bulundu. 

İstihdam 50 bini bulacak

TTK’NİN ruhsat alanlarında ise yaklaşık 203 milyon tonluk bir üretim sahasının yatırımcılara açılacağını aktaran Dönmez, “Sahalarda 15 bin 500 kişilik yeni istihdam olanakları yatırımcılarca sağlanacak” dedi. Dönmez, sektörde böylece 50 bini aşkın kişinin çalışma imkanı bulacağını bildirdi.

Sosyal sorumluğa 30 milyon TL bütçe

İş sağlığı ve güvenliği konusunda daha uzmanlaşmış bir çalışma sistemi ortaya koyacaklarını ifade eden Dönmez, şöyle konuştu: “Önce işçi kardeşlerimizin güvenliği gelir. Yerli kömürde ortaya koyduğumuz yeni modelle yerel kalkınmayı da destekleyeceğiz. Bölgenin potansiyeli ve üretimi göz önüne alındığında yaklaşık 30 milyon liralık bir bütçeyi sadece sosyal sorumluluk projelerine ayıracağız.”