Ekonomik kumpasa karşı kurumlar gardını alacak

Yeni dönemde oluşacak ekonomi yönetimi, döviz kurları üzerinden yaşanabilecek olası saldırılara karşı piyasaları yakından takip edecek ve gerekli enstürmanları devreye sokarak kumpasları boşa çıkaracak. 

YELDA GÖKDAĞ

Yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, başkanlığını yapacağı kabineye ilişkin hazırlıklarını sürdürüyor.Yeni Sistemle birlikte hem hükümeti, hem de devletin kurumlarını yönetecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti’nin 16 yıllık iktidarında ekonomide yakalanan başarıyı katlanarak sürdürecek yol haritasına hedeflendi.Bu kapsamda bir yandan yatırım, üretim, ihracat, turizm, istihdam ve milli gelir çıtası yükseltilecek, diğer yandan da döviz spekülatörleri, faiz lobisi ve tetikçi kredi değerlendirme kuruluşları üzerinden kurulan kumpaslar ve enflasyon riskine karşı önlemler alınacak. 

İSTİKRARLI POLİTİKA 

Yeni ekonomi yönetimi, istikrarlı para politikasının taviz verilmeden sürdürülmesine ilişkin kararları hızla hayata geçirecek. Bu çerçevede dalgalı kur rejimi sürdürülürken, döviz piyasaları da yakından takip edilecek. Gerektiğinde dengeleyici döviz likiditesi araçları devre sokulacak. Merkez Bankası’nın fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikası araçlarını doğrudan kendisinin belirlemesi esas olmaya devam edecek. Enflasyon artışına karşı geliştirilecek önlemler ekonomi yönetiminin referansı olarak kabul edilecek. Enflasyon hedeflemesi rejimine devam edilecek. 

YENİ TİP TEŞVİKLER

Seçim öncesindeki gibi döviz kurları üzerinden Türkiye’yi hedef alan kumpas, yerinde ve zamanında atılan adımlar ve milletin desteği ile boşa çıkarılmıştı. Yeni ekonomi yönetimi de, döviz kurları üzerinden yaşanabilecek olası saldırılara karşı piyasaları yakından takip edecek ve gerekli enstürmanları devreye sokarak kumpasları boşa çıkaracak. Firmaların döviz kuru riskini daha etkin bir şekilde yönetebilmeleri için gerekli mekanizma ve teşvikler oluşturulacak. 

Yönetimde sadeleşmeyle verim artacak

Bu arada ekonomi alanında 6 olan ilgili bakanlık sayısının 3’e indirilmesi planlanıyor. Bu kapsamda, 16 yılda 3 kattan fazla artan milli geliri vizyon projeler, ekonomik canlılık, istihdam, bilgi ve toplumsal fayda üreterek yeniden katlama hedefiyle oluşturulan sistemde ekonomi yönetimi sadeleşecek. Başbakan Yardımcılığına bağlı Hazine Müsteşarlığı yeni yapılanmada Maliye Bakanlığı’yla bir arada olacak. Maliye Bakanlığı’nın adı da ‘Hazine ve Maliye Bakanlığı’ olarak değiştirilecek. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı ‘Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ adıyla birleştirilecek. 

Yatırımların önü açılacak

Yeni sistemde tüm bakanlıkları ilgilendiren konularda faaliyet yürütecek olan doğrudan cumhurbaşkanına bağlı 4 ofis kurulacak.

CAZİBE MERKEZİ

Finans Ofisi, İnsan Kaynakları Ofisi, Dijital Dönüşüm Ofisi ve Yatırım Ofisi adlarını taşıyacak bu birimler, Türkiye’nin yatırım alanında cazibe merkezi haline getirilmesi ve yeni finansal enstrümanların geliştirilmesinde rol alacak

Maliyet baskısı azalacak

Yeni dönemde ekonomi yönetimin odaklanacağı bir diğer konu fiyat istikrarı olacak. Maliye politikası fiyat istikrarını destekleyici olacak. Faizlere yönelik tedbirler de hayata geçirilecek. Faizlerin oluşturduğu maliyet baskısının azaltılması hedeflenecek.