Ekonomide sıcak ay

Eylülde aşılamanın hızla devam etmesi ve okulların açılacak olmasının ekonomiye canlılık katması beklenirken bu hafta açıklanacak çok sayıda veri, ekonomide normalleşme sonrasının önemli ipuçlarını verecek.

Büyüme rakamları 1 Eylül Çarşamba günü açıklanacak. Yılın ikinci çeyreğinde aktivite göstergeleri özellikle güçlü ihracatın da etkisiyle oldukça yüksek seviyeleri işaret ediyor.

YÜZDE 21.8'LİK BÜYÜME BEKLENİYOR

Diğer taraftan mayıs ayındaki tam kapanmaya rağmen haziran ile beraber açılmanın etkileri de görülecek. Buna ek olarak geçen yılın aynı çeyreğinde pandeminin ilk dalgası ile beraber büyüme oranındaki hızlı daralma 2021 yılında önemli bir baz etkisi oluşturuyor. Ekonomistler yılın ikinci çeyreğinde baz etkisiyle Türkiye ekonomisinin yüzde 21,8 büyümesini bekliyor. Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 7 büyümüştü. büyümede yıl sonu beklentisi ise yüzde 8.

ENFLASYONDA DÜŞÜŞ GELEBİLİR

Bu hafta açıklanacak bir diğer veri ise enflasyon rakamları olacak. TÜİK, 3 Eylül Cuma günü ağustos enflasyonunu açıklayacak. Temmuz ayında beklentilerin üzerinde gerçekleşerek yüzde 19'a yükselen yıllık TÜFE'de ağustos ayında zirveden dönüş bekleniyor. Piyasa anketlerine göre yıllık enflasyon yüzde 18.5'e kadar gerileyebilir. Gıda fiyatları yine önemli bir belirleyici unsur olacak. Diğer taraftan ağustos ayında otomotiv sektöründe ÖTV matrahlarındaki değişimin sonrasında fiyat düşüşlerinin yıllık enflasyona etkisi de ağustosta görülecek. Ekonomistler ÖTV ayarının TÜFE'de 0.5-1 puan düşüş sağalacağını öngörüyor.

FAİZ KARARI 23 EYLÜL'DE

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı 23 Eylül'de gerçekleştirilecek. Kurul'un yüzde 19 olan politika faizini değiştirmesi beklenmiyor. Ancak Kurul'un metninde enflasyonun görünümü ve para politikasına ilişkin verilecek mesaj yine odak noktası olacak. Bu aya ayrıca 2 Eylül Perşembe günü ağustos ayına ilişkin geçici dış ticaret verileri açıklanacak. Gözlerin çevrileceği bir diğer veri olan işsizlik rakamları ise 10 Eylül'de belli olacak. İşsizlik oranı haziranda bir önceki aya göre 2,5 puan azalışla yüzde 10,6 olmuştu. Öte yandan 13 Eylül'de açıklanacak sanayi üretim endeksi de yakından takip edilecek.

3 YILLIK YOL HARİTASI BU AY BELLİ OLUYOR

Ekonominin 3 yıllık yol haritası niteliğini taşıyan Orta Vadeli Program'ın (OVP) ayrıntıları ay içerisinde açıklanacak. OVP ile 2022-2024 dönemine ilişkin enflasyon, istihdam, büyüme, ihracat, cari açık gibi temel makro göstergeler de belirlenmiş olacak. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, geçen hafta yaptığı açıklamada, OVP hazırlıklarını, kalkınma hedefleriyle uyumlu olarak, halkın refahını artıracak ekonomik ve sosyal politikalar ve bu politikalara yönelik kaynak dağılımını ortaya koyacak şekilde sürdürdüklerini söylemişti. Oktay, eylül ayının ilk yarısında OVP'yi kamuoyuna duyurmayı planladıklarını açıklamıştı.