HABER MERKEZİ
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu 'B' olarak teyit ederken kredi notu görünümünü 'durağan'dan 'pozitif'e çevirdi. Türkiye'yi takvim dışı değerlendirmeye alarak kredi görünümünü yükselten S&P, not artışı için de sinyal verdi. Yapılan açıklamada ödemeler dengesinin daha da iyileşmesi, döviz rezervlerinin daha hızlı artması ve gelecek 12 ay içinde dolarizasyonda düşüş görülmesi halinde Türkiye'nin kredi notunun yükseltilebileceği bildirildi.
Kuruluştan yapılan açıklamada, politika yapıcıların aşırı ısınan ekonomiyi soğutma yönünde ilerleme kaydederken Merkez Bankası'nın da tükenen net döviz rezervi stokunu yavaş yavaş yeniden inşa ettiği vurgulandı. Merkez Bankası'nın hazirandan bu yana yaptığı faiz artışlarına işaret edilen açıklamada, ülkenin ikiz açıklarının da azaldığı vurgulandı. Açıklamada, ithalatın keskin şekilde azalmasıyla cari açığın da kademeli daralacağının öngörüldüğü bildirildi.
EKONOMİ DENGELENDİ
Türkiye'nin yeni ekonomi ekibinin kredi koşullarını daha da sıkılaştırmasının, ekonominin doğrudan bir resesyondan kaçınmasının beklendiği ifade edilen açıklamada, son verilerin, üçüncü çeyreğin başından bu yana tüketimin zayıflamasıyla Türkiye ekonomisinin hem yavaşladığını hem de yeniden dengelendiğini doğruladığı kaydedildi. Açıklamada, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3.7, 2024'te de yüzde 2.4 büyüyeceğinin tahmin edildiği belirtildi. Öte yandan açıklamada, Türkiye için bir sonraki planlı değerlendirmenin 2024'te gerçekleştirileceği bilgisi paylaşıldı. Güne S&P'nin açıklamasıyla başlayan Borsa yüzde 1.2 yükseldi.
ATILAN ADIMLAR KARŞILIK BULUYOR
S&P'nin Türkiye'nin kredi notu görünümünü yükseltmesine ilişkin değerlendirmede bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Attığımız adımlar karşılık buluyor" dedi. Şimşek "Orta Vadeli Programımıza güven artıyor. Sabır ve kararlılıkla programı uygulamaya devam edeceğiz. Fiyat istikrarını, cari açıkta kalıcı düşüşü, mali disiplini ve rezerv birikimini sağlayarak, ülkemizi sürdürülebilir yüksek büyüme patikasına ulaştıracağız" diye konuştu.
KAYNAK GİRİŞİ HIZLANIYOR
VAKIFBANK'A 300 MİLYON DOLAR
VakıfBank 300 milyon dolar tutarında yeni yurt dışı fonlama temin etti. Böylece bu yıl bankanın uluslararası piyasalardan temin ettiği yeni kaynak tutarı 4 milyar doları aştı. Böylece bankanın yıl başından bu yana dış kaynak toplamı 6 milyar dolara ulaştı. VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, "Yapılan işlemler Türkiye'ye yönelik son dönemde iyileşen yatırımcı algısının ve artan sermaye akışının net bir göstergesidir" dedi.
TAV'IN TAHVİLİNE 4 KAT TALEP GELDİ
TAV Havalimanları'nın 400 milyon dolarlık ilk yurt dışı tahvil ihracına 100'ün üzerinde kurumsal yatırımcıdan 4 kat talep gördü. TAV'ın Londra'da yürüttüğü yatırımcı görüşmeleri tamamlandı. 5 yıl vadeli tahvile 1.5 milyar dolar talep geldi. TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkan Yardımcısı ve Finans Grup Başkanı Burcu Geriş "Yurt dışı kurumsal yatırımcılar şirketimize ve ülkemize güvenini gösterdi" dedi.
QNB'YE 500 MİLYON DOLAR SENDİKASYON
QNB Finansbank 500 milyon dolar değerinde sürdürülebilirlik bağlantılı sendikasyon kredisi temin etti. 241.5 milyon ABD Doları ve 235.7 milyon euro olmak üzere iki dilimden oluşan işlemin maliyeti, bankanın 2022 yılı kasım ve 2023 yılı mayıs ayında imzaladığı sendikasyonlarına kıyasla 75 baz puan daha aşağıda gerçekleşti. QNB Finansbank Genel Müdürü Ömür Tan, gelen yüksek talebin, yatırımcıların Türkiye'ye ve QNB Finansbank'a duyduğu güvenin bir göstergesi olduğunu vurguladı.