Ekonomide 100 gün yoğun geçti! Yeni yönetimin ajandası dolu

Mayıs seçimleri sonrasında oluşturulan yeni ekonomi yönetimi, görevdeki 100 gününü geride bıraktı. İşte bütçeden maaşlara, kredi ve kredi kartından ekonomi diplomasisine kadar pek çok başlıkta atılan adımlar...

Akşam Gazetesi

Ekonomi yönetimi, görevdeki 100 gününü geride bıraktı. Seçimlerden hemen sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyelerinin belli olmasının ardından Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplandı. Ekonomi yönetiminin yol haritasına ilişkin adımlar belirlendi ve hızla harekete geçildi. İşte yapılanlar...

EK DEPREM BÜTÇESİ

İlk icraat olarak, 6 Şubat tarihli depremlerin yaralarının sarılması için gereken ek bütçe düzenlemesi hazırlandı ve Meclis'te kabul edildi. Ek bütçeyle, afet konutlarının yapımı ve altyapı hasarlarının giderilmesi için 482.8 milyar lira olmak üzere depremden zarar gören vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla toplam 527.3 milyar lira ödenek öngörüldü. Bu yıl, diğer ödenek imkanları da eklenerek, deprem bölgesine bütçeden toplam 762 milyar lira harcama yapılması planlandı.

MEMUR-EMEKLİ ZAMMI

En düşük memur maaşının 22 bin 17 liraya yükseltilmesini içeren düzenleme kabul edildi ve emekli aylıklarına yüzde 25 zam yapılması da kararlaştırıldı.

ASGARİ ÜCRET ARTIRILDI

Bu yılın ikinci yarısında uygulanacak asgari ücrete ilişkin süreci hızla tamamlandı ve asgari ücret net 11 bin 402 lira olarak belirlendi.

TASARRUF GENELGESİ

Bu süreçte, kamu kurumlarına gönderilen tasarruf genelgesiyle, deprem kaynaklı maliyetler haricinde tüm harcamaların yeniden gözden geçirilmesi talep edildi.

VERGİ DENETİMİ

Kayıt dışı ekonomiyle mücadele adımları da sıklaştırılırken, KDV oranlarını hatalı uygulayan mükellefler başta olmak üzere vergi kayıp ve kaçağının yakından takip edilmesi sağlandı.

EKONOMİ DİPLOMASİSİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek önce Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) ardından da Katar'a gitti. Sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde aralarında Suudi Arabistan'ın da yer aldığı Körfez turu gerçekleştirildi. Bu turda, önemli işbirliği anlaşmalarına imza atıldı.

Şimşek, aralarında Japon şirket yöneticilerinin de olduğu yabancı yatırımcılarla da çeşitli toplantılar gerçekleştirirken, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'la Suudi Arabistan'a gitti, ardından Hindistan'da düzenlenen G20 toplantılarına katıldı.

YATIRIM İÇİN TOPLANTI

Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) toplantısı yapıldı. YOİKK çalışmaları kapsamında yeni dönem eylem planının bu ayın sonuna kadar tamamlanması karaklaştırıldı. Yatırım ortamının iyileştirilmesi için gereken mevzuat paketleri ve yapısal reform çalışmaları da yeni dönemde Meclis'e getirilecek.

OVP 2 AYDA HAZIRLANDI

Hükümetin üç yıllık ekonomik yol haritası niteliği taşıyan Orta Vadeli Plan (OVP), Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklandı. OVP'nin 2 ay süren hazırlık döneminde sivil toplum kuruluşları ve sektör temsilcileriyle toplantılar yapıldı.

BÜTÇE MESAİSİ SÜRÜYOR

Hükümetin gündeminde şimdi de ekimde TBMM'ye sunulacak 2024 yılı merkezi yönetim bütçesi var. Bütçeye ilişkin hazırlıklar yoğun şekilde devam ediyor. Ekonomi yönetimi, bir yandan da 12. Kalkınma Planı'nın hazırlıklarını sürdürürken, bu planın da gelecek ay Meclis'e sunulması öngörülüyor.

ALINAN FİNANSAL KARARLAR

Kur korumalı mevduat ve katılım hesaplarına sağlanan vergisel avantajlar yıl sonuna kadar devam edecek.

Depremler sonrasında afet bölgesi ilan edilen yerlerde işletmesi zarar gören esnaf ve sanatkarların Halk Bankası tarafından kullandırılan kredilerinin geri ödemeleri için 6 ay daha faizsiz erteleme imkanı getirildi.

Kredi garanti sistemi kapsamında KOBİ başına kullanılabilecek azami kredi garanti limitleri artırıldı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile 11 banka arasında imzalanan kredi protokolüyle ihracatçılara finansman imkanı sağlandı.

Altın ithalatına kota getirildi.

Merkez Bankası'nın, sadeleşme süreci ve kur korumalı mevduatın Türk Lirası mevduata geçişine ilişkin kademeli adımlar öne çıktı.

Hafize Gaye Erkan döneminde toplanan ilk Para Politikası Kurulu'nda (PPK) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkarıldı. Kurul, ikinci toplantısında da faiz oranını 250 baz puan artırarak yüzde 17.50'ye yükseltti. Faiz oranı, son toplantıda 750 baz puan artırıldı ve yüzde 25'e çıktı.

BDDK da finansal istikrarı destekleyici adımlar attı. Havayolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurtdışına ilişkin harcamalarda kredi kartına taksitlendirme yapılmamasına karar verildi.

BDDK, konut kredilerinde ve konut teminatlı kredilerde uygulanacak kredi değer oranlarında değişikliğe gitti.