Ekonomi yönetiminin ilk mesajı! Programa devam önceliğimiz ekonomi

Başkan Erdoğan'ın ardından ekonomi yönetimi de enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı verdi. Cevdet Yılmaz “Önceliğimiz enflasyon” derken Şimşek “OVP'de kararlıyız” açıklaması yaptı.

Ekonomi yönetiminin seçim sonrası ilk mesajı ekonomiye dönük kararlılık mesajı oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ardından ekonomi yönetimi de devam eden programın süreceğini belirterek 4 yıllık seçimsiz dönemde önceliğin ekonomi olduğuna dikkat çektiler. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 4 yılı aşan seçimsiz bir döneme girildiğini hatırlatarak bu dönemde, depremin yaralarını saracaklarını ve şehirleri geleceğe çok daha dirençli bir şekilde hazırlayacaklarını söyledi.

ÖNCELİK ENFLASYON

Yılmaz "Ekonomide büyümeyi, istihdamı ve ihracatımızı artırıyor, cari açığımızı düşürüyoruz. Yatırım ve üretim ile bünyemizi güçlendiriyoruz. Gerek ekonomik gerek sosyal bakımdan enflasyonla mücadele temel önceliğimizdir. Geçen sene ilan ettiğimiz Orta Vadel Programı (OVP) kararlı bir şekilde uygulayarak bunu başaracağız. Bu yılın ikinci yarısından itibaren enflasyonla mücadelemizin sonuçlarını belirgin bir şekilde görmeye başlayacağız. Böylece yapılan ücret artışlarının zamanla erimesini önleyecek, kalıcı refah artışı sağlayacağız" dedi.

Cevdet Yılmaz "Ekonomide yapısal reformlar yaparken, kamu yönetiminin verimliliğini geliştirmeye, demokratik standartlarımızı yükseltmeye, daha etkin işleyen bir adalet sistemi tesis etmeye odaklanacağız. Amacımız demokratik istikrar içinde büyümek ve büyümenin nimetlerini tüm kesimlere adaletli bir şekilde yansıtmaktır" diye konuştu.

Cevdet Yılmaz ve Mehmet Şimşek 4 yıllık seçimsiz dönemde ekonomiye odaklanacaklarını söylediler.

OVP GÜÇLENECEK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise "Eylül 2023'te açıkladığımız Orta Vadeli Programı (OVP) güçlendirerek kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz. Ana hedefimiz olan enflasyonu kalıcı olarak tek haneye düşürmek için sıkı para, seçici kredi ve gelirler politikasına ilaveten kamuda harcama kontrolü yaparak tasarrufu ön planda tutacağız" dedi.

BAŞARACAĞIZ

Şimşek "OVP'de açıklanan takvime uygun olarak hayata geçireceğimiz yapısal reformlar ile ekonomide dönüşümü gerçekleştirerek verimlilik ve rekabet gücü artışı sağlayacağız" diye konuştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır "Ekonomimizi güçlendirmek için daha fazla gayret göstereceğiz" derken Ticaret Bakanı Ömer Bolat da yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı sürdürülebilir büyüme için durmaksızın çalışmaya devam edeceklerini bildirdi.

İLK MESAJ ERDOĞAN'DAN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından yaptığı "balkon" konuşmasında ekonomi politikalarının devam edeceği mesajını vermişti. Erdoğan, "Ekonomide yol haritamız olan OVP ve 12. kalkınma planımızı bugüne kadar kararlılıkla uyguladık. Enflasyon başta olmak üzere uyguladığımız ekonomi programımızın olumlu sonuçlarını yılın ikinci yarısında görmeye başlayacağız" derken seçimlerin geride kalmasını "büyük bir kazanç" olarak yorumlamış ve "Türkiye'nin önünde hazine değerinde 4 yıldan fazla süre vardır. Bunu hep birlikte çok iyi değerlendirmemiz önemlidir" ifadesini kullanmıştı.

PİYASALARDA BELİRSİZLİĞE SON

Seçimler sonrası belirsizliğin bitmesi piyasalarda pozitifi etki yarattı. Borsa güne yüzde 1 artışla başladı. Daha sonra gelen kâr satışlarıyla eksiye dönen borsa ekonomi yönetiminden gelen mesajlarla toparlanarak günü artıda kapattı. Güne yatay başlayan dolarda ise kısmı bir yükseliş görüldü. Ancak ekonomi yönetiminin açıklamaları sonrası dolar yüzde 0.9 değer kaybetti.

Piyasaların yakından takip ettiği Türkiye'nin risk priminde de düşüş izlendi. Risk primi 306 baz puanla 5 Mart'tan bu yana en düşük seviyeyi gördü. 10 yıllık tahvil getirisi de 27 baz puan düşüşle yüzde 26.55'e geriledi. Seçim öncesi yapılan tahminlerde 4 yıllık seçimsiz bir döneme girileceği için TL üzerinde olumsuz bir etki olmasının beklenmediği ifade edilmişti. Uzmanlar bundan sonraki süreçte yabancı yatırımcının belirsizliğin ortadan kalkmasıyla TL varlıklara ilgisinin artacağını belirtiyor.

GOLDMAN'DAN TL'YE GÜVEN

ABD'li dev banka Goldman Sachs, seçim sonrası ilk değerlendirmesini yaparken, Türk Lirası'nda olumlu performans beklediğini açıkladı. Clemens Grafe'nin de aralarında bulunduğu Goldman Sachs ekonomistleri yayınladıkları raporda, seçim öncesinde yaşanan sermaye çıkışları, rezerv azalışı ve seçim belirsizliğinin bitmesiyle mevcut politikaların da sürmesinin gelecek dönemde sermaye girişini başlatacağını öngördü. Cari dengede düzelmenin de hızlanmasıyla TL'nin gelecek aylarda daha iyi bir performans göstereceği tahmin edilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in seçim sonrası açıklamaları da olumlu görüldü.

DÜNYA BORSALARININ PERFORMANSI

Borsa Değişim (%)

BIST (Türkiye) 22.39

NIKKEI (Japonya) 20.63

FTSE MIB (İtalya) 14.49

DAX (Almanya) 10.39

S&P (ABD) 10.16

NASDAQ (ABD) 9.11

CAC (Fransa) 8.78

DOW JONES (ABD) 5.62

KOSPI (G. Kore) 3.44

FTSE (Birleşik Krallık) 2.84

Şanghay Bileşik (Çin) 2.23

SENSEX (Hindistan) 1.95

HANG SENG (Hong Kong) -2.97

BORSA İSTANBUL, 3 AYDA DÜNYAYI GERİDE BIRAKTI

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yılın ilk çeyreğinde dünyü borsalarını geride bıraktı. BIST 100 endeksi 3 ayda yüzde 22.39 yükselirken, dolar bazlı yüzde 11.39 artış kaydetti. Yıl başından bu yana tüm sektör endeksleri yükselirken, en çok kazandıran yüzde 67.54 ile bilişim oldu. Ana endekslerde ise yüzde 45.31 artışla teknoloji dikkati çekti.