Ekim ayı enflasyon oranları açıklandı mı? 2021 yıl sonu enflasyon beklentisi nedir?

Ekim ayı enflasyon oranları merak ediliyor. Enflasyon oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Eylül'de TÜFE'de (2003=100) 2021 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %1,25, bir önceki yılın Aralık ayına göre %13,04, bir önceki yılın aynı ayına göre %19,58 ve on iki aylık ortalamalara göre %16,42 artış gerçekleşti. Peki, Ekim ayı enflasyon oranları açıklandı mı? 2021 yıl sonu enflasyon beklentisi nedir?

Enflasyon ile ilgili gelişmeler vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Aylık enflasyon verileri her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açılanıyor. Geçtiğimiz ay açıklanan verilere göre, TÜFE'de (2003=100) 2021 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %1,25, bir önceki yılın Aralık ayına göre %13,04, bir önceki yılın aynı ayına göre %19,58 ve on iki aylık ortalamalara göre %16,42 artış gerçekleşti. Peki, Ekim ayı enflasyon oranları açıklandı mı? 2021 yıl sonu enflasyon beklentisi nedir?

EKİM AYI ENFLASYON ORANLARI AÇIKLANDI MI?

Ekim ayı enflasyon oranları henüz açıklanmadı. Enflasyon verileri TÜİK tarafından 3 Kasım 2021 tarihinde açıklanacak.

YIL SONU ENFLASYON MESAJI

Merkez Bankası'nın rezervlerinin 85 milyar dolardan 122 milyar dolara yükseldiğini belirten Kavcıoğlu "Kararlı bir şekilde rezervlerimizi artırmaya devam edeceğiz" dedi.

Çekirdek enflasyon göstergelerinde yavaşlama gördüklerini belirten Kavcıoğlu "Öncü göstergeler 3. çeyrekte iktisadi faaliyette iç talebin de etkisiyle güçlü seyre işaret ediyor. Arızi unsurlar ortadan kalktıkça enflasyonda geçici etkilerin de ortadan kalkacağını beklemekteyiz. Mevcut durumda ihracattaki güçlü seyir, ithalatta miktar bazlı yavaşlama ve altın ithalatındaki kayda değer düşüş dengede devam eden iyileşmeyi destekliyor. Kredi büyümesi belirgin yavaşlamaya işaret ediyor. Para politikası duruşumuzu belirlerken, çeşitli unsurların ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirdik" ifadelerini kullandı.

İHRACATTA GÜÇLÜ SEYİR

Dayanıksız mal talebinde güçlenme gördüklerini belirten Şahap Kavcıoğlu şunları söyledi:

İhracattaki güçlü seyir devam eden iyileşmeyi destekliyor. Yılın geri kalanında cari işlemlerdeki iyileşme devam edecek. Hizmet sektöründeki açılma ve turizmin katkısı ile beraber istihdam piyasasının salgın dönemi etkilerini büyük ölçüde atlattığını söyleyebiliriz. İstihdam piyasası salgın dönemi etkilerini geride bıraktı. Finansman koşullarında daha duyarlı olan dayanıklı mal talebinde yavaşlama dikkat çekerken, dayanıksız mal talebinde güçlenme görüyoruz.