Ek zam heyecanı

TBMM Genel Kurulu'na gelmesi beklenen memur ve emekli zammında dün sürpiz bir gelişme yaşandı. MHP liderinin yüzde 25'lik zammın yeterli olmadığını söylemesinin ardından tasarının görüşmeleri başlamayınca ek zam heyecanı yaşandı.

Akşam Gazetesi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçen memur ve emekli zammını içeren torba yasanın görüşmeleri, yaşanan sürpriz gelişme sonrası bugüne kaldı. Memura yüzde 17.55 zammın yanında 8 bin lira da seyyanen zam getiren yasa SSK, BAĞ-KUR ve memur emeklisine ise yüzde 25 zam öngörüyor. Yüzde 25'lik zam emeklilerin kök aylıklarına uygulanacak. O yüzden kök aylığı 5 bin lira ve altında kalanların emekli aylıkları temmuz ayından sonra da en düşük maaş olan 7 bin 500 lira olarak ödenmeye devam edecek.

BAHÇELİ: YETERLİ DEĞİL

Ancak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM grup toplantısında emekli zamlarına değinerek "Emeklilerimize yapılan yüzde 25 maaş zammı gördüğümüz kadarıyla makul ve yeterli bulunmamıştır. İlk olarak memur maaşlarına ilavesi planlanan 8 binlik artışın kök ücrete ve aynısıyla emekli maaşlarına da yansıtılması beklentimiz ve talebimizdir" dedi.

MUTABAKAT ARANIYOR

Bahçeli'nin açıklamalarının gözler dün öğleden sonra toplanan Genel Kurul'a çevrildi. Genel kurul ise torba yasa görüşmelerini "basım işlemlerinin gecikmesi" gerekçesiyle erteleyerek onun yerine uluslararası anlaşmaları görüştü. Bunun üzerine kulislerde emekli ve memura zam öngören torba yasada düzeltme yapılacağı konuşulmaya başlandı. Kulislerde, artı yüzde 5 başta olmak üzere, emekliye yapılacak ek zammın oranı konusunda bir mutabakat arayışı olduğu belirtiliyor. 15 Temmuz'da tatile giricek olan TBMM, torba tasarıyı bu tarihten önce yasalaştıracak. Memur ve memur emeklileri ise zamlı maaş ve aylıklarını 15 Temmuz'dan itibaren alacak. SSK ve BAĞ-KUR emeklileri ise 17 ile 28 Temmuz arasında zamlı aylıklarını alacak.

EK BÜTÇE KOMİSYON'DA OVP MALİ DİSİLİN ODAKLI OLACAK

Ek bütçe teklifinin görüşmelerine TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda başlandı. 1.07 trilyon lira ek harcama öngören ek bütçeyle ilgili komisyon'a sunum yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz "Orta vadede enflasyonu tek haneye düşürmek önümüzdeki dönem en önemli makro hedef olacak" dedi. Orta Vadeli Plan'ın (OVP) eylülde açıklanacağını belirten Yılmaz "OVP ile ekonomimizin ihtiyaç duyduğu yeni politikaları ve yapısal reform başlıklarını şekillendireceğiz. OVP'deki ana çerçeve, mali disiplin odağında, deprem etkisi hariç bütçe açığının Maastricht kriterleri ile uyumlu bir seviyede belirlenmesi olacak" dedi.

Yılmaz "Ek Bütçe ile vergi gelirlerinde 1.07 triyon lira, vergi dışı gelirlerde 48.4 milyar lira olmak üzere genel bütçe gelirlerinde net 1.12 trilyon lira ilave gelir öngörürülüyor. İlave gelir tahminimizin ana gelir kalemleri itibariyle dağılımına baktığımızda, Gelir Vergisi 201.4 milyar lira, Kurumlar Vergisi 163.1 milyar lira, dahilde alınan KDV 237.3 milyar lira, ÖTV 306.6 milyar lira, Motorlu Taşıtlar Vergisi 32.6 milyar lira olarak öngörülmekte" diye konuştu.

EMEKLİ MEMURLAR DA SEYYANEN ZAM İSTİYOR

Emekli Memur-Sen Genel Başkanı Ali Küçükkösen, memur maaşlarına yapılan seyyanen ilave ödemenin, aylık bağlama oranına göre kamu görevlisi emeklilerine de yansıtılmasını istedi. Memur Sendikaları Konfederasyonu'nda (Memur-Sen) basın toplantısı düzenleyen Küçükkösen, kamu görevlilerinin maaşlarına yüzde 17.55 artı 8 bin 77 lira seyyanen zam yapıldığını anımsatarak kamu emeklisinin en düşük maaşının ise yapılacak % 25 zamla 9 bin 800 lirada kaldığını söyledi. Küçükkösen "Karışıklık giderilmelidir" dedi.

VERGİ DİLİMLERİ İÇİN TALEP

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, "İşçilerin büyük bölümü temmuz ayı itibarıyla yüzde 27 vergi dilimine girdi. Bu nedenle bir işçinin ortalama 2 bin lira civarında kaybı var. Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmalı. Vergi dilimleri düşürülmeli, çalışanlar üzerindeki vergi sistemi yükü hafifletilmeli" dedi.