Ehliyeti olan herkes başvurabilir! Talep arttı, kargocular kadın çalışan arıyor

Günde 8 milyon adet teslimatın yapıldığı kargo ve dağıtım sektörü, talebe yetişmek için kadın çalışan arayışında. Motor veya araç kullanabilen tüm kadınların bu alana başvurabileceği belirtildi.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

130 bin kişiye istihdam sağlayan Türkiye kargo, kurye ve lojistik hizmetleri sektörü, pandemi döneminde artan talebe yetişmek için yeni çalışanlar arıyor. Bugün 25 bin araçla 10 bin sabit merkezde günde 8 milyon adet teslimatın gerçekleştirildiği sektör, erkek çalışanların ardından, istihdam açığını kadın çalışanlarla kapatmayı planlıyor.

EHLİYET YETERLİ

Aralarında Migros, CarrefourSA, E-Bebek gibi dev perakendecilerin de yer aldığı 40’ın üzerinde kurumsal şirkete dağıtım hizmeti sunan yeni nesil lojistik şirketi Bir Günde Kargo, bu yıl içerisinde 600 kişiye daha iş olanağı yaratacak. Bir Günde Kargo Kurucu Ortağı Yaşar Kımıl, bunun en az yüzde 50’sinin kadınlardan oluşturmayı hedeflediklerini söyledi. Araç veya motor kullanabilen tüm kadınlara kapılarının açık olduğunu belirten Kımıl, “Tecrübe ve ya vasıf aramıyoruz. İsteyen kadınlar part-time, isteyen full-time çalışabilir” dedi. 2018 yılından bu yana kurumsal şirketlerin toplu taşımalarını yaptıklarını ifade eden Kımıl, pandemi döneminde özellikle market alışverişi ve e-ticaretteki hızlı talep artışıyla iş hacimlerinin yüzde 40 arttığını söyledi. Sektördeki diğer kurye, kargo ve lojistik şirketleri için de benzer bir tablo oluştuğunu hatırlatan Kımıl, “Bu nedenle işten çıkarmaların olduğu ve ya ücretsiz izinlerin kullandırıldığı bu dönemde biz istihdamımızı yüzde 40 artırarak 400’e çıkardık. Bu yıl da 600 kişiyi daha işe alacağız” diye konuştu.

1 YILDA 20 BİN KİŞİ İŞE ALINDI

Türkiye Kargo, Kurye ve Lojistik İşletmecileri Derneği (KARİD) Başkanı Aslan Kut, 2019’da 110 bin kişinin istihdam edildiği sektörde pandemi döneminde oluşan yoğun talebe cevap vermek için geçen yıl 20 bin kişinin daha işe alındığını söyledi. Sektör çalışanlarının yüzde 30-35’inin kadınlardan oluştuğuna dikkat çeken Kut şunları kaydetti: “Dağıtım mesleği artık sanıldığı gibi ‘erkek işi’ olmaktan uzaklaşıyor. Sektörümüzün en büyük hedefi kadın çalışan sayısının yüzde 50’ye ulaşması.”

ESNAF VE GİRİŞİMCİ DE TAŞIMACILIK YAPIYOR

Sektör, pandemiyle artan talebe cevap verebilmek için daha önce esnaf ve girişimci kurye sistemini devreye almıştı. 1 yıl içerisinde aracı olan 5 bin esnaf kurye şirketi adına dağıtım yapmaya başladı. KARİD Başkanı Aslan Kut’un verdiği bilgiye göre bu modelle esnaf ve girişimciler aylık 5-10 bin TL arasında gelir elde edebiliyor. Teslimat noktası modelinde ise esnaf, kargo şirketlerinin teslimat noktası haline geliyor, tüketici evde olmasa bile bu noktalardan siparişini alabiliyor.