Eğitimlerle farkındalık artacak! Atık su geri kazanımı sanayicinin gündeminde

Sanayici daha az su tüketimini sağlayan yatırımlarını artırmaya başlarken, sürdürülebilir üretim için atık su geri kazanımını da gündemine aldı. Tesislerde atık sular yeniden kullanılarak kaynaklar korunacak.

Sanayiciler, 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla su tüketiminin azaltılması ve atık su geri kazanımı konularındaki faaliyetlerini anlattılar. Atık su kazanımını gündemlerine aldıklarını belirten İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, günden güne daha çok hissedilir hale gelen iklim değişikliğinin su kaynakları üzerinde yol açtığı olumsuzluklardan, bulunduğu konum itibarıyla Türkiye'nin de önemli ölçüde etkilendiğini söyledi.

İSO olarak yürüttükleri "Türkiye ve İstanbul Özelinde Su-Atıksu Yönetimi ve Politikaları Projesi" kapsamında İTÜ akademisyenlerince hazırlanan "Sanayi Odaklı İklim Duyarlı Bütüncül Su-Atıksu Yönetimi Raporu"nu yakında kamuoyuyla paylaşacaklarını dile getiren Bahçıvan, raporda su ve atık su yönetimine dair kapsamlı bir yol haritasının yer alacağını ifade etti.

DİKKAT ÇEKEN SEKTÖRLER

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz de tekstilin su tüketimi ve diğer çevresel etkileri nedeniyle tüm dünyada dikkatleri en çok çeken sektörlerden olduğunu dile getirdi.

GIDA VE TEKSTİL ÖNDE

Öksüz, su kullanımının hassasiyetle ele aldıkları konulardan olduğunu vurgulayarak "Dünyada yaklaşık 2 milyar insan güvenli içme suyuna erişemiyor. Türkiye'de su tedarikinde en büyük pay gıda ürünlerinde. Gıda sektörünü ise tekstil sektörü izliyor. Bu veriler bizlere sorumluluğumuzun ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor. İTHİB olarak sürdürülebilirlik çalışmalarımızın merkezine su verimliliğini aldık. Sektörümüzde farkındalığı artırmak adına gerçekleştirdiğimiz eğitim faaliyetlerimizin ilk gündem maddesi her zaman su oldu. Firmalarımızın ufak yatırım kararları sadece su verimliliği sağlamakla kalmıyor orta ve uzun vadede firmalarımızın da üretim maliyetlerini kısan etkenlerin başında yer alıyor. Sektörün suyu daha az tüketmeyi sağlayan makine yatırımları da hızla artıyor" ifadelerini kullandı.

SU TÜKETİMİNİN YÜZDE 11'İ SANAYİDE

Erdal Bahçıvan, halihazırda suyun yüzde 77 ile en çok tarımsal sulamada kullanıldığını, bu alanı yüzde 12 ile içme-kullanma ve yüzde 11 ile sanayinin izlediğini ifade etti. Bahçıvan, endüstriyel amaçlı su kullanımının yüzde 22'sinin gıda sektöründe, yüzde 18'inin tekstilde, yüzde 16'sının kimyada gerçekleştiğini söyledi. Bu sektörleri yüzde 7 ile metal sanayii izliyor.

DAMLA SULAMA ÖNCELİK OLMALI

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı da su kaynaklarının yönetiminde en önemli unsurun tarımsal sulama olduğunu söyledi. Taycı, "Yağmurlama sulamalarda yüzde 35, damla sulamalarda yüzde 65 oranında su tasarrufu sağlanmakta" diye konuştu.