Eğitimde engelleri kaldırdı, 350 bin özel çocuğa ulaştı

Otizmli kardeşi Alper'in ihtiyaçlarından yola çıkarak bir eğitim programı geliştiren girişimci Zafer Elcik dünyada 350 bin özel çocuğa ulaştı. 5 dilde hizmet veren uygulama, 190 ülkede kullanılmaya başlandı.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Dünyada her 59 çocuktan biri otizmli doğuyor. Down sendromu ve diğer nadir hastalıklar da hesaba katıldığında her 20 çocuktan birinin özel eğitim veya konuşma terapisine ihtiyacı oluyor. Otizmli kardeşi Alper'in ihtiyacından yola çıkarak bir mobil eğitim platformu geliştiren girişimci Hasan Zafer Elcik, kardeşinin yanı sıra dünyadaki 100 milyon engelli çocuğun ailesine umut oldu. ODTÜ'de bilgisayar mühendisliği okuyan Zafer Elcik ve okul arkadaşı Sercan Değirmenci tarafından geliştirilen Otsimo isimli platform, kurulduğu 2015 yılından bu yana 110 bini Türkiye'de toplam 350 bin özel çocuğa ulaştı.

EĞLENEREK ÖĞRENİYORLAR

Beş dilde oyunlaştırılmış eğitim içeriklerinin sunulduğu platform, 190 ülkede kullanılmaya başlandı. Uygulamayı geliştirirken, yardıma ihtiyacı olan bu kadar çok çocuk olduğunu bilmediğini ifade eden Otsimo Kurucu Ortağı Zafer Elcik şunları kaydetti: "Araştırmalara göre Türkiye'de 550 binden fazla otizmli var. Bunun 140 bini 0-14 yaş arasındaki çocuklardan oluşuyor. Fakat bu çocukların birçoğu ihtiyaç duyduğu eğitime gerek maddi gerekse manevi koşullar nedeniyle erişemiyor. Otsimo'yla otizmli çocukların ihtiyaç duyduğu eğitimi akıllı telefon ya da tabletler aracılığıyla ücretsiz olarak sağlıyoruz. Uygulamayla otizmli çocuklar, harfler, renkler ve sayılar gibi öğrenme üzerine geliştirilmiş oyunlarla temel kavramları eğlenerek öğrenebiliyor ve iletişim becerilerini geliştirebiliyor. Uygulamamız ayrıca ebeveynler için çocuklarının gelişimlerini takip edebilecekleri kontrol sistemi sunuyor."

2 MİLYON LİRA YATIRIM ALDI

2016 yılında Galata Business Angels'dan (GBA) yatırım alan Otsimo, geçen şubat ayında 2 milyon TL'lik yeni bir yatırım daha aldı. Teknasyon'un 1.2 milyon TL ile dahil olduğu yatırım turuna Otsimo'nun daha önceki yatırımcıları arasında bulunan GBA ve Growth Circuit de katılarak 2 milyon TL ile tur kapandı. Firma, bu yatırım turuyla özel eğitimi erişilebilir kılarak Türkiye'deki başarısını tüm dünyaya yaymayı hedefliyor.

MÜFREDATA BİLE GİRDİ

Otsimo, 2019 şubat ayında Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığı ve Turkcell ile beraber özel eğitim okullarında hizmet vermeye başladı. Türkiye'de bu anlaşma sayesinde 50 binden fazla özel çocuğa ücretsiz eğitim ulaştıran Otsimo, aynı zamanda okullarda da müfredatın bir parçası olarak öğretmenlerin, özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencileri daha etkili bir şekilde takip etmesine olanak sağlıyor. 2 kişiyle hikayesi başlayan firma, şu anda üçü psikolog ikisi eğitimci 23 kişilik ekibiyle yola devam ediyor. Merkezi ODTÜ Teknokent'te yer alan Otsimo, ABD'de San Francisco'ya bir uydu ofis de açarak yurt dışı bağlantılarını hızlandırdı. Otsimo'nun kurucu ortağı Zafer Elcik, gelecek hedeflerini, "Dünyada özel eğitime muhtaç 100 milyon kişiye ulaşmak ve Getir gibi Türkiye'yi yurt dışında başarıyla temsil eden bir şirket haline gelmek" olarak açıklıyor.