Türkiye İstatistik Kurumu, 'İstatistiklerle Kadın 2015' çalışmasının sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Türkiye’de 15 ve daha yukarı yaştaki nüfusta istihdam oranı 2014'te yüzde 45,5 iken, bu oran erkeklerde yüzde 64,8'i kadınlarda ise yüzde 26,7'yi buluyor. Aynı grupta iş gücüne katılma oranı 2014 yılında yüzde 50,5 olurken, bu oran erkeklerde yüzde 71,3, kadınlarda ise yüzde 30,3 olarak belirlendi.
EĞİTİM ARTTIKÇA...
Eğitim durumuna göre işgücüne katılım oranı incelendiğinde, kadınların eğitim seviyesi yükseldikçe işgücüne daha fazla katıldıkları görüldü. Okur-yazar olmayan kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 16, lise altı eğitimli kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 25,8, lise mezunu kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 31,9, yükseköğretim mezunu kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 71,3 oldu.
İLK EVLENME YAŞI 24
Türkiye'de okuma yazma bilmeyen kadın nüfus oranının da erkeklerden 5 kat fazla olduğu belirlendi. Okuma yazma bilmeyen toplam nüfus oranı kadınlarda yüzde 9,2 oldu. Öte yandan resmi olarak ilk evliliğini geçen yıl yapan kadınların ortalama evlenme yaşı 23,9 iken, erkeklerde ise 27.
2.4 milyon kadın tarlada
TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da yaptığı açıklamada, tarım sektöründe çalışan 2,4 milyona yakın kadının hem evlerini çekip çevirdiklerini hem de tarımsal üretime katıldıklarını belirterek, "Kadın çiftçilerimiz için pozitif ayrımcılık yapılmalı" dedi.
Gelirde de geride
Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2014 sonuçlarına göre, yüksek öğretim mezunu bir kadın çalışanın yıllık ortalama esas iş geliri, aynı eğitim düzeyinde bir erkek çalışanın yıllık iş gelirinden yüzde 1,3 düşük gerçekleşirken, bu fark en fazla lise altı eğitim seviyesinde görüldü.