Ege yerine Karadeniz! Turist yangınlarla rota değiştiriyor

Yangın nedeniyle turizmde Marmaris ve bazı bölgelerde iptaller yaşanırken tatilciler rota değiştirdi. Güney ve Ege bölgelerine olan tur talepleri % 10 azalırken, Karadeniz'e yönelik paket turlarda % 10'luk artış var...

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Son 1 haftadır Türkiye'nin 32 kentinde görülen 137 yangın önemli turizm merkezlerinden Manavgat, Gündoğmuş, Demre, Bodrum, Köyceğiz, Marmaris, Fethiye ve Milas'ta rezervasyon iptallerini beraberinde getirirken tatilciye de rota değiştirtti. Yangın bölgesini terkeden bazı tatilciler Karadeniz'e yöneldi. Ege Bölgesi'ndeki turizm sektörü temsilcileri iptallerin başladığını ve yangının sürdüğü Marmaris'te yüzde 80'lere varan rezervasyon kaybı beklediklerini ifade ediyor.

TURLARA YENİ ROTA

Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran ise yangın nedeniyle Güney Ege ve Güney bölgelerine olan tur rezervasyonlarında yüzde 10 düşüş görülürken, Karadeniz bölgesine yönelik turlara ilginin yüzde 10 arttığını söyledi.

3'TE 2'Sİ YOK OLDU

Marmaris'teki ormanların 3'te 2'sinin yangında yok olduğunu belirten TÜRSAB Marmaris Bölge Temsil Kurulu Başkanı Suat Esin "Normal dönemlerde bölgemizi yılda 3.5 milyon turist ziyaret ediyor. Bölgemizde özellikle her yıl ciddi oranda İngiliz turist ağırlıyoruz. İngiltere pazarını Ukrayna, Rusya Polonya, Hollanda, Avrupa ve Arap ülkeleri takip ediyor. Yangınla bu oran yüzde 80 azalacak. Biz şu anda turizmi bir kenara bıraktık, memleket kurtulsun diye uğraşıyoruz" dedi.

Yangın nedeniyle sadece Antalya'da İstanbul Anadolu Yakası büyüklüğünde bir ormanın yok olduğunu anlatan Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler de şunları kaydetti: "Bizim bölgemizdeki kayıp çok daha yüksek. Bölgedeki tesislerde kalan turistler içinde dumandan etkilenip otel değişikliği isteyenler var, Kovid-19 geçirip oksijen almaya gelip ülkesine geri dönenler var, çevreci olup kendini rahatsız hissedip gelmeyenler var."

150 BİN KİŞİ İPTAL ETTİ

İşler "Şu anda bölgedeki turistik kayıp 150 binlerde. Ancak asıl kayıp ağustos sonunda belli olur. Yangın felaketi 2022 yılı rezervasyonlarına da yansıyacak" diye konuştu.

İLK 6 AYDA 5.7 MİLYON KİŞİ GELDİ

Türkiye ekonomisinin temel itici güçlerinden biri konumundaki turizm sektörü gelirleri Türkiye'nin cari açığının kapanmasında önemli rol oynarken; TCMB geçen haftaki enflasyon raporu toplantısında bu yıl turizmden 20 milyar dolar civarı gelir beklediğini açıklamıştı. Yılın ilk 6 ayında Türkiye'ye gelen turist sayısı ise 5.7 milyon oldu.

YEŞİL SEFERBERLİK BAŞLATILIYOR

Bir orman yetiştirmenin 100 yıllık zaman aldığına dikkat çeken ETİK Başkanı Mehmet İşler: "Bu değerlerimize yeniden sahip olmak için 100 yıl geçmesi lazım. Biz 1 asırlık hammaddemizi kaybettik" dedi. İşler sosyal medya üzerinden "Yanan yerler imara açılacak, otel yapılacak" tartışmalarına da şu sözlerle son noktayı koydu: "Turist otele gelmiyor, yeşile ve maviye geliyor. Bunlar olmadıktan sonra kimse tatile gelmek istemez. Dolayısıyla buraların imara açılmasına ilk biz karşı çıkarız. Turizmciler olarak yanan tüm alanların ormana çevrilmesi için yeşil seferberlik başlatıyoruz."

AKDENİZ'DE SORUN YOK

Antalya Kemer'de faaliyet gösteren Nirvana Hotels'in CEO'su Korhan Alşan ise şu anda yoğun ve gidişatı etkileyecek bir iptal durumunun söz konusu olmadığını söyledi. Rezervasyon akışlarının da normal seyrinde devam ettiğine işaret eden Alşan, "Sektör olarak ağır finansal hasarlı bir 2020 yılı sonrasında 2021 yılıyla yaraları kısmen de olsa sarabilmeyi ümit ediyoruz. Sektörün yeni bir krize karşı direnci zayıfladı. Umarız olabilecek en iyi sonuçlarla 2022 sezonuna ulaşabiliriz" dedi.