Ege, Çinli turist akınına hazır

Çin'e vize muafiyeti Ege'de beklentiyi yükseltti. Turizmci Çinli turist sayısında 3 kata kadar artış bekliyor. Yıllık 400 bin olan rakamın 1 milyonu aşacağı öngörülüyor.

AKŞAM GAZETESİ

Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşlarına yönelik vize muafiyetinin yürürlüğe girmesi, Ege Bölgesi'nde Çinli turist beklentisini artırdı. Çin vatandaşları, her 180 günlük dönemde 90 güne kadar vizesiz Türkiye'ye seyahat edebilecek. Uygulama özellikle uzak pazarlardan Türkiye'ye gelecek ziyaretçiler açısından önemli kolaylık sağlayacak. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkan Yardımcısı Orhan Belge, Egeli turizmcilerin Çinli turistleri önemsediklerini söyledi. Ege'ye sadece deniz, kum, güneş turizmi olarak bakılmaması gerektiğini belirten Belge, bölgede tarih, kültür, gastronomi, doğa ve çeşitli turizm çeşitliliğinin bulunduğunu dile getirdi.

İLGİYİ SEVİYORLAR

Belge, Çin'den Kovid-19 salgını öncesi bölgeye önemli sayıda turist geldiğini ancak pandemiden sonra bu sayının çok düştüğünü kaydederek, vize muafiyetinin bu tabloya olumlu yansıyacağını vurguladı. Orhan Belge, şöyle konuştu: "Çinli ilgi, sevecenlik gördüğünde ve hoş karşılandığında sürekli geliyor ve birilerini de getiriyor. Ege'de bunların alası var. Ege'de hizmet olarak da hiçbir sıkıntı yok ve Çinli misafirlerimiz bizim en sorunsuz misafirlerimiz. Bölgemizde pandeminin patladığı gece benim bulunduğum işletmede 1. sıra sayı bakımından Çinliydi. Şimdi bu vize muafiyetiyle Çin pazarının bu tarafa doğru geleceğini hissediyorum. Şu anda büyük acente ve tur operatörleriyle çok iyi görüşmelerimiz var. Çinliler nisan ayı gibi gelir. Önümüzdeki kasım-aralık ayında şu andakinin en az Ege'de 2-3 katı olacağına inanıyorum."

ÇİNLİLERİN ARAMASI ARTTI

Vize muafiyetiyle Çinlilerin İstanbul aramaları yüzde 320, İzmir aramaları yüzde 200 arttı. Deniz yerine kültürü seçen Çinlilerin rotası İstanbul, Kapadokya ve Efes. 2024'te 409 bini bulan ziyaretçi sayısının 2025'te 500 bin olduğu tahmin ediliyor. Ortalama 1.500 dolar harcayan Çinli turist, Kapadokya'da balon turlarına ve lüks alışverişe akın ediyor.

TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ BİR PAZAR

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) İzmir Bölge Temsil Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Karadeveci de Çin pazarının Türkiye için güzel ve önemli bir pazar olduğunu belirtti. Türkiye'ye yıllık ortalama 400 bin civarında Çinli turistin geldiğini ifade eden Karadeveci, "2026'da 1 milyonu aşkın Çinli turist sayısı bekliyoruz. Özellikle Anadolu turları tercih ederlerken İzmir'in de içinde olmasını bekliyoruz. Altyapı olarak biz de hazırız. Çeşme bölgesini inanılmaz çok seviyor. Güzel bir beklenti içindeyiz" diye konuştu.

REHBER SAYISI ÇOĞALACAK

Karadeveci, Çin pazarı çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını anlatarak, "Çinliler kültür turlarını daha çok tercih ediyorlar. Rehberlik ve yemek kültürleri önemli onlar için. Bunlarla ilgili altyapılarımız var ama daha fazla geliştirmeye çalışacağız. Diğer kurumlarla birlikte bölgemizi hazırlıyoruz. Rehber sayısının artmasına için uğraşıyoruz. Çinlilerin gelip 3-4 gün zaman geçirmesi Ege'yi tanımaları için çok büyük olanak. Bir Çinlinin gelmesi demek, arkasından devamının gelmesi demek. Çinliler geldikçe bölgemiz turizmi açısından katlanarak büyüyecek" dedi.