Eczacıbaşı'ndan 2024'te yatırıma 500 milyon Euro

Eczacıbaşı Topluluğu yatırım atağında. 2024 için 500 milyon Euro'yu yatırıma ayıran topluluk, 4 yıllık yatırım bütçesini ise 2 milyar Euro olarak açıkladı. Eczacıbaşı'nın 2024 ihracat hedefi ise 800 milyon Euro.

Eczacıbaşı, 2024'te ciroda 2.2 milyar euro'yu aşmayı hedeflerken, 4 yıllık yatırım bütçesini de açıkladı. 2024-2028 dönemi için Eczacıbaşı Topluluğu'nun işlerini geliştirmeye, büyütmeye ve iklim değişiminin etkilerini en aza indirmeye yönelik 2 milyar euro'yu aşan bir yatırım planlarının olduğunu belirten Eczacıbaşı Topluluğu Üst Yöneticisi (CEO) Atalay Gümrah, "Bu dönemde yatırımlarımızda sağlık ve doğal kaynaklara daha büyük pay ayırdık. Sadece 2024 için yatırıma ayırdığımız bütçe ise 500 milyon euro" dedi.

ABD'DE ETKİN OLACAK

Bu yıl yaklaşık 800 milyon euro ihracata ulaşmayı öngördüklerini belirten Gümrah, bu dönemde Avrupa pazarlarında özellikle Almanya'daki daralmanın kendilerini olumsuz etkilediğini, ancık Ortadoğu ve Amerika'da pozitif iş sonuçları elde ettiklerini söyledi. Gümrah, "2024 hedefimiz, 2023'te devreye aldığımız yatırımlar ile ihracat gelirlerimizi yüzde 15 büyütmek. Bu hedefi koyarken Avrupa'daki toparlanmaya ek olarak mevcut iş alanlarımızda farklı kanallara yayılarak, yeni müşterileri portföyümüze katarak büyümeyi planlıyoruz. 2023'te daha hareketli pazarlarımız olan ABD, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki etkinliğimizi daha da artırmayı amaçlıyoruz" dedi.

SUUDİ AÇILIMI

Suudi Arabistan'da seramik sağlık gereçleri ve endüstriyel mineral alanlarında ortaklık ve yatırım planlarının olduğunu belirten Atalay Gümrah, "Kazakistan ve Özbekistan'da başta metalik maden sahalarını geliştirmek üzere çeşitli işbirliği ve yatırım fırsatları üzerinde çalışıyoruz. Fas'ta temizlik kağıtlarında mevcut yatırımımızı ilave yatırımlarla ve fırsatlar oluştukça satın almalar ile de Kuzey Afrika'da büyütmeyi, bu bölgeyi Afrika'da daha etkin olmak için bir üs olarak kullanmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

YENİ EKONOMİ KARARLARI OLUMLU

Yeni ekonomi yönetiminin aldığı kararları, piyasalara sağladığı öngörülebilirlik açısından olumlu bulduklarını belirten Gümrah, "2024, ülkemiz ekonomisi için 2023 ikinci yarısında başlatılan yeni makroekonomik programın katkısıyla normalleşmenin devam ettiği bir yıl olacak. 2024'ün ikinci yarısından itibaren enflasyonun düşüş trendine girmesini, iç talebin de göreceli yavaşlamasını bekliyoruz. Ayrıca, ihracatının yüzde 50'ye yakınını Avrupa'ya yapan ülkemiz ekonomisi için Avrupa'daki talebin gelişimi ve bizim Avrupa ile ilişkilerimiz son derece önemli olacaktır" dedi.

SATIN ALMA VE ORTAKLIK GÜNDEMDE

Mevcut işlerinde öngördükleri yatırımlara ek olarak, 2022'de yaptıkları gibi, içinde bulundukları iş alanlarında büyüme hedeflerini destekleyecek şirket satın alımları ve ortaklıkları değerlendirmeye devam edeceklerini belirten Gümrah, yurtiçinde olduğu kadar, yurtdışı pazarlarda da satın alma veya ortaklık kurma projelerini fırsatlar oluştukça mutlaka değerlendirdiklerini söyledi. Gümrah, "Öncelikli hedefimiz, mevcut stratejik işlerimizi büyütmek, ölçek ekonomisini, uzmanlığımızı daha etkin kullanmak. Bununla beraber işlerimizde sinerji veya dikey entegrasyon yaratabilecek alanlara da yatırım yapmayı her zaman değerlendiriyoruz. Mevcut iş kollarımızda dijital teknolojinin daha ektin kullanıldığı yeni iş modellerine yaptığımız yatırımları da geliştirmeyi, çeşitlendirmeyi planlıyoruz" dedi.