E-ticaret yatırımları için cazip! Yeni ‘Alibaba'lar Türkiye'den çıkacak

Pandemide Çin'in yerine en çok tercih edilen pazarlardan biri olan Türkiye, e-ticaret yatırımcıları için de cazip bir ülke oldu. Uluslararası E-İhracat Platformu Başkanı Ömer Nart, “Yeni ‘Alibaba'lar Türkiye'den çıkabilir” dedi.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Stratejik konumu, kaliteli ürünleri ve nitelikli iş gücü sayesinde Türkiye'nin pandemi döneminde Çin'den pay almaya başladığına dikkat çeken Uluslararası E-İhracat Platformu (WORLDEF) Başkanı Ömer Nart, "Avrupa ülkeleri başta olmak üzere MENA, Ortadoğu, Akdeniz ve Asya'dan birçok ülke için Türkiye, Çin'in en büyük alternatifi haline geldi. Decacorn seviyesinde e-ticaret şirketlerinin ortaya çıktığı Türkiye, dünyanın farklı ülkelerinde e-ticaret yatırımcıları için cazip bir pazar haline geldi. Yeni 'Alibaba'lar Türkiye'den çıkabilir" dedi. 'E-ticaretin Davos'u olarak nitelendirilen Dünya E-ticaret Forumu'nun (World E-Commerce Forum) açılışında konuşan Nart, "Türkiye 1 trilyon dolarlık dünya sınır ötesi e-ticaret hacminden 1.5 milyar dolarlık pay alıyor. Perakende e-ticaret markaları için özellikle yurt dışında 'kümelenme' modeliyle depo ve lojistik operasyonları gelişterek bu pay artırılabilir" ifadelerini kullandı.

100 TL'NİN 25'İ ONLINE'DAN

Bankalararası Kart Merkezi'nin verilerine göre yılın ilk 9 ayında 305 milyon TL'lik online alışveriş yapıldığını açıklayan Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen de, şunları söyledi: "Bunun toplam alışveriş içindeki payı yüzde 24.49. Yani kartlı ödeme sistemlerinde her 100 TL'lik alışverişin 25 TL'sinin online kanallardan gerçekleştiğini görüyoruz."

24 MİLYAR DOLARLIK POTANSİYELİMİZ VAR

Türkiye'nin 1.3 milyar dolarlık e-ihracat hacmiyle dünya e-ihracat pazarından binde 1 pay aldığına dikkat çeken UPS Türkiye Ülke Müdürü Burak Kılıç, "Türkiye'nin dünya ihracatından aldığı pay ise 100'de bir, e-ihracatı da bu düzeye getirebilirsek 2025 yılına kadar 2.4 trilyon dolara ulaşacak dünya e-ihracat pazarından 24 milyar dolarlık pay alabiliriz. Bu yeni iş alanları ve yeni istihdam anlamına geliyor" dedi.

'E-İHRACAT KONSEYİ' GELİYOR

Pandemide e-ticaretin öneminin bir kez daha ortaya çıktığını anlatan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ise, konuşmasında şunları kaydetti: "Gelecekte dünya ticaretinin yarısının e-ticaretten geleceğine inanıyorum. Şu an Türkiye dünya ticaretinden yüzde 1 pay alırken, e-ticaretinde binde 1 pay alıyor. Bunda bir sorun var. E-ticaretin gerçek performansı ölçülerek hanemize yazılması gerekiyor. Buradan daha çok başarı hikayesi çıkacaktır. Biz de TİM olarak sınır ötesi ihracat yapan firmaların hayatını kolaylaştırmak için E-İhracat Konseyi kurma çalışmaları yapıyoruz."