E-ihracatta kritik gündem ‘işbirliği'

AKŞAM tarafından düzenlenen Future&Trends Summit'in ‘e-Ticaret ve Perakende' oturumunda e-ihracatın artırılması için neler yapılması gerektiği ve e-ihracatın sunduğu avantajlar konuşuldu. Konuşmacıların buluştuğu ortak başlık ‘işbirliği' oldu. Diğer ülkelerle rekabet ederken firmaların tek başlarına başarılı olmasının zor olduğu ifade edilirken güçbirliğiyle çok daha ileri noktalara ulaşılabileceği belirtildi.

DİJİTALDE İKİ HAMLE YAPTIK

Akşam'ın Ziraat Bankası ana sponsorluğunda Turkish Airlines Co sponsorluğu ve Türk Telekom'un da iletişim sponsorluğunda geçen hafta düzenlediği Future&Trends Summit 2024'ün son oturumunun başlığı 'E-Ticaret ve Perakandenin Gelecek Yüzyılı' oldu. Moderatörlüğünü ETİD Başkanı ve PttAVM CEO'su Hakan Çevikoğlu'nun yaptığı oturumda öne çıkan başlık 'iş birliği' oldu. Konuşmacılardan Ziraat Bankası Kartlı Sistemler Bölüm Başkanı Volkan Günal e-ticarette ilerlemek için kritik sözün 'iş birliği' olduğunu söyledi.

SİSTEM DEĞİŞİYOR

Eskiden herkesin kendi mutfağında pişirdiğiyle ön plana çıkmaya çalıştığını ifade eden Günal, "Ama gelinen noktada fintech'ler, e-ticaret platformları, diğer bankalar ve finans sektöründeki diğer oyuncular artık bakış açılarını değiştirmeye başladı. Çünkü her konuda uzmanlaşmak çok mümkün olmayabilir veya her konuya girdiğiniz zaman sonunda başarı yakalanamayabilir. Onun yerine iş birlikleri geliştirerek konuyu büyütmek, herkesin kendi uzmanlık alanını ortaya koyması aslında burada anahtar kelime. Dolayısıyla e ticaretin gelişmesinde bu yapılan işbirlikleri bizce çok kıymetli" dedi. Banka olarak bu açıdan iki önemli hamle yaptıklarını ifade eden Günal, "Bir tanesi Ziraat Pay adıyla hayata geçirmeyi planladığımız, kuruluş çalışmaları devam eden kendi elektronik para ve ödeme kuruluşumuz. Diğer taraftan da yine kuruluş çalışmaları devam eden bir dijital banka üzerinde çalışıyoruz. Dolayısıyla bu iki kuruluşu hayata geçirirken, çalışma hayatında temel hedeflediğimiz nokta aslında yine az önceki anahtar kelime dediğim o iş birliklerinin gelişmesi. Önemli bir hamle yapıyoruz" açıklamasında bulundu.

BÜTÜN MARKALAR GÜCÜNÜ BİRLEŞTİRMELİ

LC Waikiki e-Ticaret CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Barbaros Yiş, e-ticarette yurt dışı satış potansiyellerinin hâlâ çok yüksek olduğunu söyledi. Mobil uygulama üzerinden yaptıkları satışların yüzde 20 paya ulaştığını ifade eden Yiş, "Ama bu potansiyelin yanında yurtdışındaki potansiyel çok yüksek hala toplam online satışımızın %15-20'si bandında dalgalanıyor yurt dışı satışlarımız ve oradaki potansiyelin büyüklüğünden biliyoruz. Bir sürü daha insana satabilirim ama yoğurdu üfleyerek yemek lazım. Çok güzel senaryolar çizdiğimiz bir noktada tam tersini yaşadığımız oldu" şeklinde konuştu. Bütün markaların güçlerini birleştirerek Türkiye'yi hub olarak kullanabileceğine dikkat çeken Yiş, "Hep beraber ilerlediğimizde Türkiye'nin ihracattaki payını artırır ve daha da ileri gideriz. Yabancı rakiplerimiz bunu yapmaya başladı zaten" dedi.

ORTAK HAREKETLE TÜM SORUNLARI AŞARIZ

Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, e-ihracat yaparken karşılarına çeşitli problemlerin çıkabildiğini söyledi. Birçok ülkede farklı regülasyonların olduğuna dikkat çeken Orakçıoğlu, tek başına bir markanın lojistik merkezi açmasının mantıklı olmayabileceğini ifade etti. Lojistik merkezlerinin çok önemli olduğunu ve bu noktada güçleri birleştirmek gerektiğini vurgulayan Orakçıoğlu, "E-ihracatta özellikle firmalarımızın karşılaştığı en büyük sorun iadeler. İade ürünlerin ülkemize getirilmesi. Birçok firma iade ürünü ya getirmiyor ya da gümrükte bırakıyor. Bu iadeler bir outlet merkezinde toplanıp değerlendirilebilir. Çözümsüzlüklere, farklı çözümler bulmak ama bunu güçleri birleştirerek yapmak çok önemli" dedi. Orakçıoğlu bürokrasinin de sektördeki hızlı gelişmelere paralel olarak değişmesi gerektiğini ifade etti.

BİZİM EN BÜYÜK ŞANSIMIZ TÜRK DİZİLERİ

Schafer Yönetim Kurulu Üyesi Murat Aslan e-ticaret ve ihracat düşünürken ürünlerin daha enternasyonel tasarlanması gerektiğini söyledi. Mutfak eşyalarının kültürden kültüre göre farklılık gösterebildiğini ancak birtakım elbisenin ölçüler uyduğu sürece Kolombiya'da da Güney Kore'de giyilebildiğini belirten Aslan, "Peki bizim burada en çok önümüzü açan ne? Türk dizileri... Türk dizileri sayesinde birazcık Türk mutfak kültürünü de ihraç ediyoruz. Türk kahvesi makinesi satmanın belki de şu an en büyük kolaylığı Türk dizilerinin popüler olması" dedi. Yurt dışına mal satmanın en avantajlı yolunun e-ihracat olduğunu belirten Arslan "Yurt dışında bir mağaza açmak ve bir mağaza alt yapısı kurmak çok daha büyük yatırımlar isteyen konular. Bir ülkede açtığınız ilk 2-3 mağaza işin operasyon tarafını karşılayamıyor bile" değerlendirmesinde bulundu.

Moderatörlüğünü ETİD Başkanı ve PttAVM CEO'su Hakan Çevikoğlu'nun yaptığı oturumda e-ticaret ve perakendede Türkiye'nin potansiyelleri konuşuldu. Soldan sağa; Hakan Çevikoğlu, Murat Aslan, Ömer Barbaros Yiş, Süleyman Orakçıoğlu, Volkan Günal.

Oturum sonunda panelistlere Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kartoğlu ve TürkMedya İcra Kurulu Üyesi ve Reklam Grup Başkanı Tülay Mutlu Dölen tarafından birer plaket takdim edildi. (Soldan sağa): Murat Aslan, Hakan Çevikoğlu, Tülay Mutlu Dölen, Süleyman Orakçıoğlu, Mustafa Kartoğlu, Ömer Barbaros Yiş, Volkan Günal.