Vergi borcu ödememenin cezası nedir? E-Devlet GİB vergi borcu ödeme nasıl yapılır?

Vergi borcu yapılandıranlar borçlarının nasıl ödeneceğini merak ediyor. Borç ödemeler online olarak İnternet Vergi Dairesi ve e-Devlet üzerinden idari para cezaları, harçlar, taşıt vergileri ve cezaları ödemeniz mümkün. Peki e-Devlet GİB vergi borcu ödeme nasıl yapılır? Vergi borcu ödememenin cezası nedir?

Vergi borcu ödeme tarihleri yaklaşıyor. Ödeme ve borç sorgulama çin GİB (www.gib.gov.tr) İnternet Vergi Dairesi'nden veya e-Devlet üzerinden sorgulayarak öğrenebilirsiniz. Söz konusu borcunu ödemeyen mükellefler "vergi ziyaı suçu" işlemiş sayılır. e-Devlet GİB vergi borcu ödeme nasıl yapılır? Vergi borcu ödememenin cezası nedir?

İNTERNET VERGİ DAİRESİ'NDEN VERGİ BORCU SORGULAMA

İnternet Vergi Dairesine ister kullanıcı bilgilerinizle isterseniz TC kimlik numarası ile giriş yapın.

"Borç Sorgulama ve Ödeme" sayfasından kimlik bilgilerinizi doğrulayın.

Gerekli bölümleri doldurduktan sonra vergi borcu sorgulama işlemini yapabilirsiniz.

Ayrıca GİB'nın mobil uygulamasını telefonunuza indirerek sorgulamanızı telefonunuzdan kolayca yapabilirsiniz.

E-DEVLETTEN VERGİ BORCU SORGULAMA

e-Devlet'ten vergi borcunuzu sorgulamak istiyorsanız e-Devlet'e giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna "vergi borcu sorgulama" yazarak gelen linke tıklayabilirsiniz. Linke tıkladığınızda otomatik olarak borç bilgileriniz ekrana gelecektir.

Ayrıca İnternet Vergi Dairesi ve e-Devlet üzerinden idari para cezaları, harçlar, taşıt vergileri ve cezaları veyahut yapılandırılan borçları da sorgulayabilirsiniz.

VERGİ BORCU NASIL ÖDENİR?

Vergi borcu ödemesi yapmadan önce, belirlenen tarihlerde vergi beyannamesi düzenlenir ve vergi dairesine iletilir. Vergi dairesi beyannameyi teslim aldıktan sonra tahakkuk fişi düzenler. Vergi dairesinin verdiği tahakkuk fişi ile İnternet Vergi Dairesi, banka şubeleri, internet bankacılığı veya vergi daireleri vasıtasıyla ödemenizi yapabilirsiniz.

İNTERNET'TEN VERGİ BORCU NASIL ÖDENİR?

e-Devlet ve İnternet Vergi Dairesi'nde yer alan 'Borç Sorgulama ve Ödeme' bölümünden vergi borcunuzu ödeyebilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan ve gerekli alanları doldurduktan sonra vergi borcunuzu anlaşmalı bankaların banka kartları, kredi kartı, banka hesabından havale yöntemleri ile ödeyebilirsiniz.

Gelir vergisi

Gümrük vergisi

Trafik cezaları

Emlak vergi borçları

Motorlu Taşıtlar Vergisi

Çevre temizlik vergisi

Sigorta priminden doğan birikmiş borçlar, işsizlik ödeneğine yatırılması gereken ücret, SGK destek primi gibi konularda gecikmiş borçlar

RTÜK idari para cezaları

Karayollarından kaçak geçişlerde plakaya kesilen cezalar

Yurt-Kur öğrenim kredisi borcu (Vergi dairesine iletilen)

Seçimlere katılmamaktan doğan borç

Nüfus para cezası

İlan ve reklam vergisi

İSKİ, ASKİ atık su bedelleri bu kapsam içerisinde değerlendirilerek, vatandaşların birikmiş borçlarının taksitle tahsil edilmesinin yolu açılmıştır. Bu sayede biriken vergi ve diğer borçlardan kısa sürede kurtulabilirsiniz.

VERGİ BORCU ÖDEMEMENİN CEZASI NEDİR?

Vergi borcunu ödemeyen mükellefler "vergi ziyaı suçu" işlemiş sayılır. Vergi ziyaı suçu işleyenlere, ziyaa uğrattıkları verginin bir katı tutarında vergi ziyaı cezası kesilir. Vergi ziyaına 359'uncu maddede yazılı fiillerle sebebiyet verilmesi durumunda bu ceza üç kat, bu fiillere iştirak edenlere ise bir kat olarak uygulanır.

Vergi incelemesine başlanılmasından veya takdir komisyonuna sevk edilmesinden sonra verilenler hariç olmak üzere, kanuni süresi geçtikten sonra verilen vergi beyannameleri için bu madde uyarınca kesilecek ceza %50 oranında uygulanır.