Şenay BÜYÜKKÖŞDERE
Geçtiğimiz hafta, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 104’üncü yıldönümüne günler kala Troya, Paris’te Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) gündemindeydi. OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, Troya yılı kapsamında hayata geçirilen çalışmaları, UNESCO sahnesinden Fransa’nın önde gelen tarihçi ve akademisyenleriyle UNESCO büyükelçilerine anlattı.
‘TARİHE SAYGI’ PROJESİ
Çanakkale Gelibolu Yarımadası’nda 2006’dan bu yana devam eden ‘Tarihe Saygı Projesi’yle büyük bir değişim yaratan OPET, ‘Uluslararası Troya Yılı’ nedeniyle Çanakkale’deki çalışmalarına devam ederek geçen yıl Troya bölgesinde yer alan Tevfikiye Köyü’nü ‘arkeo-köy’e dönüştürdü. 15 Mart’ta UNESCO nezdinde gerçekleşen ve Türkiye’nin tanıtımı için büyük önem taşıyan konferansta Nurten Öztürk, Troya'ya en yakın yerleşim yeri olan Tevfikiye Köyü’nün değişimine yönelik çalışmaları şöyle özetledi:
TROYA MİMARİSİ KULLANDIK
“Tevfikiyelilerin yani son Troyalıların yaşadığı ve bu köyde tarihin izlerini yaşatmak, antik kenti ziyaret edenlerin köyde vakit geçirmesini, mola vermesini sağlamak öncelikli hedefimizdi. Onların görüşleriyle şekillenen projemizin temelini yine eğitimle attık. Pek çok değişik konuda eğitim verdik. Köyümüzü fiziksel bir değişimle Troya VI dönemi mimarisiyle donattık. O dönem yetişen sebze, meyve ve tüketilen gıdaları araştırarak bir Troya menüsü oluşturduk. Troya-Tevfikiye köyü ve müze üçgeni içinde köyün değişimi bizi dünyada belki de ilk kez yapılan arkeo-köy modelini geliştirmeye itti. Burası Truva filminin platosunu andıran bir köy haline getirdik.”
Sırada Soma Darkale var
Konferans sonrası bir araya geldiğimiz Nurten Öztürk, “Anadolu topraklarında doğan, bu toprakların değerleriyle yoğrulmuş ve onları gelecek nesillere aktarmak için çalışan bir Türk kadınıyım. Bu konferanstan beklentim de ülkemizin tanıtımına katkı sağlaması” dedi. Örnek köy taleplerinin arttığını söyleyen Öztürk, “Yıllardır bekleyen Osmanlı’dan kalma Soma/Darkale Köyü var. İyi korunmuş bir köy ama henüz burası için izin alamadık. Alınınca burada da bir örnek köy projesi başlatmak istiyoruz” dedi.
Türkiye listeden % 30 pay alıyor
UNESCO Dünya Miras Komitesi Avrupa ve Kuzey Amerika Bölgesi Birim Başkanı Dr. Isabelle Anatole-Gabriel ise, Türkiye’nin dünya mirası listesinde yüzde 30’luk bir payı olduğunu belirtti. UNESCO nezdindeki Daimi Temsilcimiz Büyükelçi Altay Cengizer de, konferansa bilim ve arkeolojiyle ilgili nitelikli Fransız çevrelerinden yüksek katılım olduğuna dikkat çekti, UNESCO’da da büyük ilgi uyandırdığını söyledi.
Son Troyalıların yaşadığı köy olan Tevfikiye, tarihin izlerini yaşatmak, antik kenti ziyaret edenlerin köyde vakit geçirmelerini sağlamak amacıyla tamamen yenilendi.