1
MİRAY ÇİMEN
Tarihi İpek Yolu’nu yeniden canlandıracak olan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu (BTK) hizmete açıldı. Projeyle 3 trilyon dolarlık ekonomiye sahip İngiltere’den kalkan tren, 16 trilyon dolarlık AB’nin ortasından geçerek hiç durmadan 12 trilyon dolarlık Çin’e ulaşacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, projenin 1 milyon yolcu ve 6,5 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olacağını belirtti. Erdoğan, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen BTK demiryolu hattının açılış törenine katıldı. Açılışta Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, Özbekistan Başbakanı Şevket Mirziyoyev ve Kazakistan Başbakanı Bakıtcan Sagintayev yer aldı.
KESİNTİSİZ DEMİRYOLU
Erdoğan konuşmasında BTK Projesinin içinde bulunulan dönem haricinde istikbal için önemli bir adım atıldığını vurgulayarak, “Bu törenle Asya’yı, Avrupa’yı ve Afrika’yı birbirine bağlama hedefiyle başlatılan yeni İpek Yolu girişiminin halkalarından birini hizmete alıyoruz. BTK demiryolunun ilk seferinin gerçekleşmesiyle Orta Koridor Projesi’nin en önemli ayağı tamamlanmış oluyor. Böylece Londra’dan Çin’e kesintisiz demiryolunun bağlantısı kurulduğunu da ilan ediyoruz” dedi.
LONDRA’DAN KALKAN TREN PEKİN’E KADAR DURMADAN GİDEBİLECEK
Açılış törenine proje sahibi ülkelerin lider ve temsilcilerinin yanında dünyanın dört bir yanından farklı devletlerin yetkilileri de katılım gösterdi. Bu projenin küresel öneminin bir göstergesi oldu.
Hepimizin ortak başarısı
“Kararlılığımızın ve vizyonumuzun eseri olan bu proje hepimizin ortak başarısıdır” diyen Erdoğan, “’Zehmetle yeyilen acı soğan, minnetle yeyilen baldan şirindir’ derler. Bu proje zahmetle, özveriyle, alın teriyle hayata geçirildiği için gerçekten çok kıymetlidir. Ülkem ve milletim adına projenin tüm bölgemiz, tüm halklarımız için hayırlara vesile olmasını Allah’tan temenni ediyorum” diye konuştu.
Bölgeye çok büyük bir katkı sağlayacak
Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili törende yaptığı konuşmada, BTK’nın açılmasını üç ülke ve bölge için önemli bir olay olarak nitelendirdi. Açılışa katılan yetkili sayısının projenin önemini ortaya koyduğunu vurgulayan Kvirikaşvili, “Bu proje ile yeni Avrasya köprüsünün temeli atıldı. Bu hat hem ekonomileri hem de vatandaşları bağlayacak. Ticaretimize katkı sağlayacak. BTK bölgenin gelişmesine ve güvenliğine büyük katkı sağlayacak” dedi.
Hedef 2034’te 3 milyon yolcu
Cumhurbaşkanı Erdoğan “Proje 1 milyon yolcu ve 6.5 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olacak. Hattın kapasitesi 2034 yılında 3 milyon yolcu, 17 milyon ton yüke ulaşacak” açıklamasında bulundu.
Dünyanın kalbi olan, son derece stratejik bir coğrafyada yaşadıklarının altını çizen Erdoğan, “Azerbaycan’ın Alat Limanı ile tüm Orta Asya cumhuriyetlerini Batı ulaştırma güzergahlarına bağlamış olduk. Aynı şekilde Türmenistan’ı Türkmenbaşı Limanı üzerinden Kazakistan’ı Aktau Limanı üzerinden Avrupa’ya bağlıyoruz. BTK Demiryolu Projesi 1 milyon yolcu ve 6.5 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olacak. Hattın kapasitesi 2034 yılında 3 milyon yolcu, 17 milyon ton yüke ulaşacak. Bunlar yük taşımacılığında maliyetleri ciddi manada düşürecektir” şeklinde konuştu.
Tahıl taşıyan trenle yolculuk
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan törene katılan diğer liderler ve eşleriyle, raylara temsili çivi çakıp makas değiştirirken Kazakistan’dan getirilen tahılları taşıyan trenle 12 dakika mesafedeki Alat İstasyonu’na yolculuk yaptı.
SADECE ÜLKELER DEĞİL HALKLAR DA BULUŞACAK
Yer teslimi 2008 yılında yapılmıştı
Yapımına 2004 yılında başlanan Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu projesiyle bölgedeki taşıma potansiyelinin değerlendirilmesi ve Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan arasındaki ilişkileri daha da kuvvetlendirmek ve ticaretin geliştirilmesi hedeflenmişti. Projenin yer teslimi 2008 yılının Mayıs ayında yapılırken, demiryolu inşaatının temeli ise temmuzda Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanlarının katılımı ile Kars’ta atılmıştı.
14 ülke ile ticaret kolaylaşacak
Demiryolu İngiltere, Fransa, Belçika, Almanya, Avusturya, Macaristan, Sırbistan, Bulgaristan, Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan ve Çin arasında yapılacak ticareti de kolaylaştırması amaçlanıyor. Demiryolu aşlangıçta yıllık 1 milyon yolcu ve 6,5 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olacak .
Taşıma süreleri dörtte bir düşecek
Çin ile İngiltere, Almanya ve Fransa gibi Avrupa Birliği ülkeleri arasında süren 45-62 günlük yük taşıma süresinin, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi ile 12-15 güne ineceği ifade edildi. Bu durumun rekabet anlamında avantaj sağlayacağı da kaydedildi.
SİYASİ BARIŞ, İSTİKRAR VE REFAH GETİRECEK DEV ADIM
Büyük projelere imza atabiliriz
Böyle bir hattın bölgeye getirisinin sadece ekonomik olmayacağının da altını çizen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sözlerine şu şekilde devam etti: “Proje siyasi olarak barış, güvenlik ve istikrar, sosyal olarak refah getirecek, yük ve insan hareketliliği yanında bilgi hareketliliğiyle de ülkelerimizin beşeri gelişimine de katkı sağlayacak. Bölgenin kadim devletleri olarak bizler dayanışma ve işbirliği içinde hareket ettiğimiz sürece çok daha büyük projelere imza atabiliriz. Bugüne kadar hayata geçirdiğimiz BTK, Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis, Erzurum ve TANAP gibi projeler bundan sonra da yapacaklarımızın birer teminatıdır.”
Bazı yabancı çevreler inanmadı
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de açılışta yaptığı konuşmada, Bakü-Tiflis-Kars(BTK) Demiryolu’nun Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye’nin iradesi sayesinde gerçekleştiğini belirterek, “Bazı yabancı çevreler BTK’nın yapımına inanmıyordu. Fakat üç ülke güçlü irade ve güven olduğu zaman tüm işlerin yapılabileceğini gösterdi. Üç ülke bundan sonra da birlikte olacak ve birbirini destekleyecek. Bu proje ekonomik olanaklarımızı artıracak” dedi. Aliyev, “BTK, Avrupa’yı Asya’ya bağlayan en kısa ve güvenilir yoldur. Bu hatla ilk aşamada 5 milyon, sonra 17 milyon ton daha sonra ise daha fazla yük taşınacak. BTK, Avrasya ulaşım haritasının önemli bir parçasına dönüşecek” dedi. Bu hattın geçtiği ülkeler arasında ticaret hacmi, sermaye yatırımı ve işbirliğinin artacağını ifade eden Aliyev, BTK’nın turizmin gelişmesine de büyük katkı sağlayacağını, karşılıklı işbirliği olanaklarını artıracağını vurguladı.
Medeniyetlere köprü olacak
Açılış töreninde ayrıca Başbakan Binali Yıldırım’ın mesajı okundu. Mesajında, tarihi bir gün yaşandığını belirten Yıldırım, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nın hayırlı olmasını diledi.Yıldırım, “Orta Koridor” olarak adlandırılan “Bir Yol Bir Kuşak Projesi”nin ana güzergahındaki Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nın Avrasya coğrafyasında medeniyetleri birleştiren ve buluşturan bir görev ifa edeceğini bildirdi. Yıldırım, Türkiye-Gürcistan ve Azerbaycan’ın ortak çalışmasının bir ürünü olan projenin, sadece ülkeler arasındaki işbirliğini yansıtmadığını, aynı zamanda Çin’den başlayıp Kırgızistan, Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya uzanan tarihi İpek Yolu’nun önemli bir bölümünü teşkil ettiğini kaydetti.