Dünyada ilk kez Türkiye'de yapıldı

Nuh Çimento, 30 yıllık kullanım ömrünü dolduran 160 ton kapasiteli 10 adet kaya kamyonunun dizel motorlarını çıkarıp, elektrikliye çeviriyor. Bataryalı ve yüzde 100 elektrikli dönüşüm dünyada ilk kez yapılıp, yılda 1 milyon litre mazot tasarrufu sağlayacak.

SÜMER DEMİRCİLER

Çimento ve madencilik sektörünün ihtiyaç duyduğu devasa iş makineleri, aynı zamanda en büyük maliyet ve emisyon girdilerini oluşturuyor. Sektörde dizel ekskavatörlerin kablolu sistemlerle elektrikliye dönüşümü yapılırken, sürekli hareket eden, dev boyutlu kaya kamyonlarının bataryalı şekilde elektrikle dönüştürülmesi dünyada bir ilk olarak Nuh Çimento ve ABB şirketi ortak çalışmasıyla hayata geçiriliyor. Şirketin, karbon ayak izini sıfıra düşürme hedefleri çerçevesinde çimento faaliyetlerinde kullandığı dizel yakıtlı kaya kamyonları, elektrik motorları sayesinde çevre dostu makinelere dönüşüyor.

Nuh Çimento ve ABB şirketi sıfır emisyon ile çalışacak kaya kamyonlarının tam elektrikliye dönüştürülmesi için ortaklık imzaladı.

1 MİLYON LİTRE TASARRFUF

Dünya çapında sayıları 50 bin adet olan kaya kamyonlarından Nuh Çimento'nun elinde bulunan 10 kamyon, 30 yaşını tamamlamış durumda. Ekonomik kulanım ömrünü tamamlayan kaya kamyonlarının yenilenmesi için yaklaşık 15 milyon dolarlık bir yatırım gerektiğinin altını çizen Nuh Çimento Grubu CEO'su Gökhan Bozkurt, "Proje tamamlandığında yılda 1 milyon litre motorin tasarrufu sağlayacağız. Kamyonlarımız bir 30 yıl daha çevreci olarak hizmet verecek" açıklaması yaptı.

GLOBAL ÇÖZÜM ORTAĞI

ABB Türkiye Traction Divizyonu Müdürü Saim Baran, "ABB, yüksek teknoloji içeren E-Mobility ve Raylı Sistem Traction Konverterleri, Enerji Depolama Sistemleri ve Elektrikli Araç Şarj çözümlerinde lideriz, teknolojilerimize çok güveniyoruz" açıklaması yaptı.

160 TON TAŞIYOR

Bu dönüşüm projesi dünya ve ülkemizde ilk olma özelliği taşıyor" diye konuşan Bozkurt, "2018 yılında dizel ekskavatörlerimizi elektrikliye çevirmeye başlamıştık. Ancak 160 ton taşıma kapasiteli ve 7/24 hareket halinde olup yılda 4.5 milyon ton hammadde taşıyan kamyonlarda böylesi bir dönüşüm hiç yapılmadı. Bu şirketimizin 2030 yılı sıfır emisyon hedeflerine ulaşmak için atılan çok önemli bir adım" dedi.