ŞENEY BÜYÜKKÖŞDERE
Piyasaya çıkalı 12 yıl oldu. Defalarca büyük çöküşler yaşasa da sonra toparlayıp kendi rekorunu egale etti. Dünyanın her yerinden milyonlarca yatırımcıya, 750 milyar dolar piyasa değerine ulaştı. Ama hâlâ Bitcoin denince birçok kişinin kafasında kocaman bir soru işareti oluşuyor. Patlamaya hazır devasa bir balon fikrine inananların sayısı hiç de az değil. Bir tarafta da Bitcoin’in geleceğine hatta günümüz finansal sistemini kökten değiştireceğine inananlar var. Onlardan biri de kripto para alım satım platformu BTCTürk’ün Patronu Özgür Güneri.
EN ÇOK ALTINA BENZİYOR
Güneri bu uğurda finans sektöründeki kariyerini bırakıp sıfırdan başlamayı göze almış. Kripto paralara değil, sadece Bitcoin’e inanıyor. Balon benzetmelerine ise Bitcoin’in mucidi Satoshi Nakamoto’nun “Bitcoin ya çok büyük olacak ya yok olacak. Arası yok” sözünü hatırlatarak yanıt veriyor. Güneri, “Şu anda tam olarak bu noktayı yaşıyoruz. Eğer Bitcoin 5 kişinin kontrolünde olsaydı, şimdiye kadar çoktan yok olurdu. Dünyada 12 yıl süren bir balon yok” diye devam ediyor.
Bitcoin’i birkaç cümleyle nasıl anlatırsınız?
Bitcoin, küresel olarak datanın tek bir yerde değil de dünya üzerinde on binlerce bilgisayarda, aynı anda, aynı şekilde durduğu, açık kaynak kodlu, insanların girip bakabildiği, şeffaf ve sınırlı sayıda olan yeni nesil bir finansal varlık. Altta çalışan yapı blok zincir, üstünde dolaşan varlık ise bitcoin. En önemli özelliği de kriptografiyle şifrelenmiş şekilde yapılıyor olması. Aslında birçok özelliğiyle altına benzediğini söyleyebiliriz.
Altına ne açıdan benziyor?
Facebook ‘ben Libra’yı çıkaracağım’ deyince, hemen Mark Zuckerberg’i çağırdılar, ‘Gel bunu Amerikan Senatosu’nda bir anlat’ dediler. Ama Bitcoin’de çağrılabilecek bir muhatap yok. Altından sonra bu bir ilk. Altının sahibi var mı, yok. Merkezi var mı yok. Bitcoin’in de öyle.
Bitcoin’in sahibine ya da yaratıcısına dair spekülasyonlar var. CIA bile deniyor…
Bitcoin’in yaratıcı ya da yaratıcılarının kullandığı isim Satashi Nakumato. Bunların kim olduğu bilinmiyor. Ama ilk günden sahibi kim olursa olsun, üretilirken kafalarında nasıl bir plan olursa olsun, bugünkü tabloda bitcoin; kimseden izin almadan sistemin içine girebildiğiniz, açık kaynak kodlu bir yapı. Bitcoin’i şöyle düşünün, Türkiye’de bütün IBAN numaralarını görebiliyoruz, içinde kaç para var görüyoruz, ama hesap kimin onu göremiyoruz. Her şey şeffaf. O yüzden de birilerinin oyunu olması mümkün değil.
Bunun yıkıcı bir teknoloji de olduğu söyleniyor. Öyle mi?
Bir kere aracılar ortadan kalkıyor, kendi varlıklarınızı kendiniz saklıyorsunuz. 7-24 yaşayan bir piyasa. Hafta sonu gece, mesai saati yok. İnternet nasıl sınırları kaldırdıysa, Bitcoin de finansal hizmetlerdeki sınırları kaldırıyor.
KRİPTO PARA ALMAM
Bir de Bitcoin’in temelini oluşturan blok zincir kavramı var. Coinlerin geleceğine inanmayanlar bile blok zincire inanıyor. Bu bir çelişki mi?
Coin’lere ben de mesafeliyim. Ben Bitcoin’e inanıyorum. Çünkü bağımsız, şeffaf ve anonim. Dolayısıyla finansal ve jeopolitik koşullara karşı dirençli. Diğer coinler öyle değil. Onların içinde farklı çözümler sunanlar var. Ama bir Bitcoin’in daha dünyaya gelmesi mümkün görünmüyor.
Siz diğer kripto paralara yatırım yapmıyor musunuz?
Ben sadece Bitcoin alıyorum. Onu da alıp tutma taraftarıyım. Al-sat da yapmıyorum.
Eğer Bitcoin aldığınızda gece ter içinde uyanıp, fiyatı kontrol ediyorsanız, yanlış tutarda aldınız demektir. Her zaman altını çiziyoruz; Bitcoin hızlı zengin olma aracı değil.
5 YILDA ALTINI YAKALAR
Sizin nasıl bir bitcoin senaryonuz var?
Bitcoin’in fiyatının yine dalgalı olarak yükseleceğini düşünüyorum. Bütün merkez bankaları para basıyorlar ve dünyada sayısı sınırlı olan başka varlık yok. Buna inanan bir sürü insan olacak. Bitcoin’in piyasa değeri 5 yıl içinde altının piyasa değerini yakalayacaktır.
BİTCOİN’İ HACKLEMEK 400 MİLYAR $
İlk günden beri ne zaman patlayacak diye bekleyenler var… Size sorayım; bitcoin balonu patlar mı?
Patlamaz. O kadar dağıtık bir yapı var ki Bitcoin’i hack’lemek için 10 dakikada 400 milyar dolar harcamanız lazım. Teknik olarak bu mümkün değil.
Herkes birden parasını çekerse ne olur?
Aynı anda herkes altınını satmak istediğinde ne oluyorsa, Bitcoin’de de o olur, fiyatı düşer. Bizim tüm kullanıcılarımız, 5 dakika sonra tüm paralarını çekmek isterse, benim için sorun yok.
BİTCOİN’DE ARTIK PPK YOK
Bitcoin sayısı sınırlı deniyor. Bunun artmayacağını nereden biliyoruz?
Bitcoin’in en önemli özelliği sayısının sınırlı olması. Şu anda dolaşımda 18.5 milyon Bitcoin var. Ve bu rakam 2140’ta 21 milyona ulaşıp tamamlanacak. Çünkü Bitcoin’in ana kodu içinde yazıyor. Sayının artması için tüm blok zincirinin buna onay vermesi gerek. Bu da mümkün değil. 3 Ocak 2009’da para piyasası kurulu (PPK) bir kere toplanmış, Bitcoin’de bir daha PPK yok.
MİLLİ TAKIMIN ANA SPONSORU
Kripto para yatırımcısı kimler, spesifik bir kitle var mı?
İlk zamanlarda 25-35 yaş aralığında çoğunluğu erkek, teknolojiye meraklı ve yüksek risk seven bir profilimiz vardı. 2020 başından bu yana yepyeni bir kitleyle tanıştık. Sırf yılbaşından bu yana 200 binin üzerinde yeni üye kazandık. Kadın üyelerimiz yüzde 6-7’lere çıktı. Tahminen şu anda Türkiye’de 2.5 milyon kişinin kripto para hesabı var. Biz de 1 milyon 750 bin kayıtlı üyeyle açık ara en büyük platformuz.
İstihdam da büyüyor mu?
İşlem hacminde 1 milyar dolarların üzerine çıktık. Buna paralel olarak istihdamımız da büyüyor. Şu anda 250 kişiyiz. Önümüzdeki günlerde 500 kişi işe alacağız.
Türkiye Milli Takımlar Ana Sponsoru oldunuz… Bu sizin için ne ifade ediyor?
Biz kendimizi Türkiye’den çıkan değerlerle Türk adını dünyada temsil eden ve global başarıların peşinde koşan bir marka olarak tanımlıyoruz ve bu konuda kendimizi Milli Takım’la özdeşleştiriyoruz. Bunun için Euro 2021 öncesi yaptığımız bu işbirliğini çok önemsiyorum.