Dünya yerle yeksan Türkiye ‘şıkır şıkır'

Satın alma işlemlerine aracılık eden Pragma'nın CEO'su Şahbaz “Bu yıl hareketli başladı. Dünyada çok para var... Ve gidecek yer arıyor. Dünyada getiriler yerle yeksan. Türkiye'ye dönük yatırım iştahı yüksek” dedi.

ŞENAY BÜYÜKKÖŞDERE

Pandeminin etkisiyle birçok sektörde işlerin durma noktasına geldiği 2020, şirket satın almaları açısından ise rekor bir yıl oldu. 2020 yılı toplam satın alma rakamı 6.9 milyar doları, işlem adedi ise 263'ü buldu. Açıklanmayan işlemlerle birlikte rakamın 9 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor. 2021'in ise şirket satın almaları açısından çok daha iyi olması bekleniyor.

DÜNYADA ÇOK PARA VAR

Geçen yıl 500 milyon dolarlık işleme aracılık eden Pragma'nın Kurucu Ortağı ve CEO'su Değer Şahbaz "2020 pandemiye rağmen rekor yıldı. Bu sene daha da hareketli başladı. Dünyada çok para var. Bu para gidecek yer arıyor. Amerika'da ve Avrupa'da ise getiriler yerle yeksan. Bu yüzden Türkiye'ye yatırım iştahı yüksek. Çünkü Türkiye bu süreçten nispeten az yara alarak çıkmayı başardı" dedi.

Şahbaz, 2021 başından bu yana yaşanan süreci şöyle anlattı: "Ben böyle bir hareketlilik görmedim. Ocak ayında Plastmet Plastik'in yüzde 75 hissesi Hindistan merkezli bir şirkete, kimya şirketi USK da Ak-Kim'e satıldı. Dünyanın her yerinden Türkiye'ye bakanlar var. Özellikle, Hindistan, Japonya ve Körfez'den Türk şirketlerle ilgilenenler var. Firmaların gözünde Türkiye iyi bir yere sahip. Çünkü Türkiye'deki yatırımcıların iyi bir hikayesi var. Mesela bir Japon yatırımcı, Türkiye pazarında yatırımları olan dostuna, "İşler nasıl" diye sorduğunda, "Türkiye pazarı şıkır şıkır. Avrupa'daki en iyi pazarımız" yanıtını alıyor. Sonra o da Türkiye'de fırsat aramaya başlıyor. Bu yıl satın almalarda rekor bekliyoruz."

2 BÜYÜK SATIŞ YOLDA

Pragma'nın Kurucu Ortağı Özlü Yalaza ise yakın zamanda teknoloji ve lojistik sektörlerinden 2 büyük Türk şirketin Japonlar'a satılabileceğini ifade etti.

Pragma ekibi geçen yıl 500 milyon dolarlık satın almaya aracılık etti. Pragma CEO'su Değer Şahbaz, şu anda bankaların elinde çok sayıda şirket olduğu belirterek "Ama bankalar satmaya gönüllü değil" dedi.

ANADOLU KAPLANLARI YURTDIŞINA AÇILIYOR

Pragma Kurucu Ortağı Özlü Yalaza ise Türk şirketlerin de yurtdışından satın alma yapmak için harekete geçtiğini, Türkiye'deki büyük holdinglerin de yurtdışında şirket avnda olduğunu belirtti. Yalaza, bu yıl sürpriz olarak şimdiye kadar hiç yurtdışına açılmayı denememiş Anadolu Kaplanları'ndan da yurtdışında şirket satın alma hamleleri görülebileceğini belirtti.

DRONE ÇEKİMİYLE FABRİKA SATTIK

Pandeminin satın alma süreçlerinde işleri yavaşlattığını belirten Yalaza "Bu süreçte birilerini yatırım fırsatları konusunda ikna etmek kolay değildi. Yatırımcılar bir şirketle ilgilendiğinde, fabrikayı yerinde görmek ister. Fakat bu mümkün olamadı. Bu dönemde drone'la çekim yaparak 100 milyon euro'luk fabrika sattık" diye konuştu.

BU YIL 4 START UP'A YATIRIM YAPACAĞIZ

Pragma olarak bir taraftan da yatırımcı kimliğiyle hareket ettiklerini belirten Özlü Yalaza şunları söyledi: "Teknolojiye yatırım yapmak istiyoruz. Start up'lara, özellikle de siber güvenlik, sağlık ve mobilize tarafına bakıyoruz. İlk yatırımımızı Binalyze isimli siber güvenlik şirketine yaptık. Bu sene 4 şirkete daha yatırım yapmayı planlıyoruz."