Dünya yangın yerine döndü

Küresel piyasalar Çin ve ABD endişesiyle yanıyor. Atina Borsası 26 yılın dibinde, Avrupa ise alarmda...

1

2016, küresel piyasalar için kâbus yılı olmaya devam ediyor. Dünyanın üretim üssü Çin’in ekonomisine yönelik yavaşlama endişesi ve düşük petrol fiyatlarının yarattığı dalgalanma tüm yoğunluğuyla devam ediyor. Bunlara cuma akşamı ABD’de yayımlanan istihdam raporunun beklenenden olumlu gelmesi de eklendi. Dün Londra Borsası’nda düşüş yüzde 2’yi aşarken, Paris’te kayıplar yüzde 2.7’yi buldu. Kayıplara banka hisseleri öncülük etti. Stoxx Europe 600 Banka endeksi yüzde 5 düştü. Saxo Bank Hisse Stratejisi Bölümü Başkanı Peter Garnyr, "Avrupa Bankaları için içinde bulunduğumuz durum çok, çok kötü. Düşen hisselerin maliyetini karşılayabileceğiyle ilgili soru işaretleri var. Bu da yatırımcıyı kaçırıyor" diye konuştu.

ABD borsaları açılışta çakıldı 

Avrupa gibi ABD borsalarında da büyük düşüş yaşandı. S&P 500 endeksi hemen açılışta yüzde 2.4 düştü. Teknoloji kısmında da durum farklı olmadı. Nasdaq’da kayıplar 1 saat içinde yüzde 3’ü buldu. 

Yunanistan 26 yılın dibinde

Yunanistan yüksek borç oranı ve yeniden belirmeye başlayan siyasi karışıklıklar sebebiyle hâlâ ekonomik dalgalanmalara karşı en kırılgan ülke. Bu sebeple dün Atina Borsası’ndaki kayıplar yüzde 7’yi buldu ve en hızlı çakılan borsa oldu. Borsanın gösterge ASE endeksi böylece 1990’dan beri en düşük seviyesine geriledi.