ÖZGÜL ÖZTÜRK
Deniz üstündeki ilk havalimanı da dahil olmak üzere Türkiye ve dünyada pekçok havalimanı projesine imza atan Cengiz İnşaat, dünyaya havalimanı mühendisliği alanında know-how ihraç etmeye başladı.
200 MİLYON DOLAR'LIK PROJE
Geçtiğimiz eylül ayında 200 milyon dolarlık kontratla Kuveyt Havalimanı’nın 4. Terminal binasının yapım ihalesini kazanan firma, kısa sürede projenin yüzde 85’ini tamamladı. 25 Mayıs bitirilecek olan havalimanı yılda 11 milyon yolcuya hizmet verecek. Terminal binasının inşaat çalışmalarıyla ilgili bilgi vermek amacıyla Kuveyt’e bir basın programı düzenleyen Cengiz Holding üst yönetimi ülkedeki Türk varlığıyla ilgili detaylı bilgiler verdi. Bir diğer Türk şirketi olan Limak İnşaat’ın aldığı Kuveyt’in yeni havalimanı projesinin 4 ila 6 yıl arasında tamamlanacağını anlatan Cengiz Holding CEO’su Ömer Mafa, “O döneme kadar bölgenin yolcu kapasitesini karşılayabilecek yeni bir terminal binasına ihtiyacı vardı. Bu geçici havalimanının ihalesini biz aldık. Ancak projeyi biz yapmaya başlayınca çok beğenildi ve kalıcı olmasına karar verildi. 200 milyon dolarlık bir kontrat yaptık. Yılda 4-5 milyon yolcu buradan uçacak” dedi.
SIRADA YOL VE ALTYAPI VAR
Türk firmalarının artık havalimanı inşaatı konusunda dünyaya know-how ihraç eder duruma geldiklerini ifade eden Ömer Mafa, "Kuveyt Havalimanı’nı 21 ay gibi kısa bir sürede hayata geçirdiğimiz için, bölgede 250 milyon dolarlık yeni iş daha aldık. Kuveyt’te imara açılacak 12 bölgenin 2’sinin altyapı ihalesini 160 milyon dolara aldık. RA-258 kod adlı karayolu projesi. 90 milyon dolarlık bu proje de 4 km’lik bir yol, köprülü bir kavşak, 1 altgeçitten oluşuyor" diye konuştu.
İngiliz-Hint ve İtalyanlarla yarıştı
Cengiz Holding Yönetim Kurulu Temsilcisi ve İGA İcra Kurulu Üyesi Uğur Cengiz de terminal binası ihalesini alırken Çinli, İtalyan, Hint ve İngiliz firmalarla rekabet ettiklerini söyledi. Cengiz, “Bu ihaleyle amacımız Türk şirketlerinin hız ve kalitesini Kuveytlilere göstermekti" dedi.
Malzemelerin çoğu Türkiye’den geldi
Kuveyt Havalimanı için insan kaynağı ve malzemelerinin büyük kısmınının Türkiye’den getirildiğini anlatan Cengiz İnşaat Havalimanı Projeleri Direktörü İsmail Polat, “Terminal inşaatında 100 mühendis çalıştı. Bunların 90’ı Türkiye’den geldi. Bin 800 işçinin de yüzde 60’ını Türkiye’den getirdik. Burası için Türkiye’den 256 konteyner malzeme getirdik. Kuveyt’in 50-60 dereceyi bulan sıcağına dayanacak özel cam ve çatı için kum fırtınalarına dayanıklı boya ürettirdik” dedi.