Dünya devlerini Türk şirket hızlandırıyor

Turkcell, Türk Telekom, eBay'in de aralarında yer aldığı 600 firmanın web altyapısını hızlandıran Türk şirketi Medianova, Amazon, Google gibi devlere rakip oldu. Dünyada ilk 20 arasına giren şirket Ortadoğu'da ise lider.

OZGUL OZTURK

Bulut bilişim sistemleri, hibrid CDN ve web sitesi hızlandırma servisleriyle dünyanın 22 ülkesinde 50 noktada yatırımı olan Medianova, Amazon, Google gibi dünya devlerinin de aralarında olduğu global şirketlere rakip oldu. Web sitelerinin görüntü, video ve ses gibi dijital varlıklarının son kullanıcıya hızlı ve yedekli biçimde ulaşmasını sağlayan şirket, üç yıl üst üste ABD merkezli, dünyanın en büyük araştırma şirketi Gartner'in küresel raporuna girmeyi başardı.

UNICORN OLMA HEDEFİ

"Biz dijital kargo şirketi gibiyiz. Dünyanın her tarafında dijital veri depolarımız var. Tüketiciye her yerden veri paketi yolluyoruz. Böylece görüntü donmalarının önüne geçiyoruz" diyen Medianova CEO'su Serkan Sevim şunları kaydetti: "Bugün, eBay, Romanya'nın en büyük TV kanalı TVR, Ortadoğu'nun Netflix'i Shahid-MBC, Turkcell, Türk Telekom'un da aralarında olduğu milyonlarca abonesi olan 600 şirket bizim altyapımızı kullanıyor." Önümüzdeki döneme dijital altyapı alanında yaşanacak gelişmelerin damga vuracağına dikkat çeken Serkan Sevim, "Pandemide video izleme ve internet talebi yüzde 60 arttı. Medianova olarak biz de 2020'de yüzde 120 büyüdük. Pandemide Ortadoğu'da 13 noktaya yatırım yaptık. En büyük amacım alanımda Türkiye'den global bir teknoloji şirketi çıkarıp unicorn statüsüne erişmek ve NASDAQ Borsası'nda halka açılmak" dedi.

EBA'NIN GİZLİ KAHRAMANI

Pandemide evlere kapanan insanların işlerini ve eğitimlerini idare edip yönetebilmesi için ihtiyaç duyulan altyapı desteğini de Medianova sağladı. Pandemi sürecinde uzaktan eğitimin kesintisiz sürmesini sağlayan Eğitim Bilişim Ağı'nın (EBA) video altyapısını temin ettiklerini anlatan Serkan Sevim, "Aylar içinde 17 milyon öğrencinin uzaktan eğitim almasını sağlayan bir sistem devreye girdi. Bu büyük bir başarı. Türkiye'nin EBA gibi daha çok eğitim teknolojilerine ihtiyacı olacak" diye konuştu.

30 MİLYAR DOLARLIK PAZAR

AMAZON Cloud, Alibaba Cloud, gibi büyük oyuncuların yer aldığı CDN pazarı, araştırma şirketi MarketandMarkets'ın verilerine göre 2017 yılında dünya çapında 7.74 milyar dolar hacim üretti. Araştırma şirketi bu rakamın ortalama yüzde 32'lik bir büyüme temposuyla bu yıl 30.9 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyor. Medianova kendi teknolojik altyapısıyla geliştirdiği CDN ile alanında dünyanın en büyük 18 şirketi arasına girdi. Firma Ortadoğu'da ise pazar lideri oldu. Tamamı Türk mühendislerin geliştirdiği bu teknoloji, her gün dünyada milyonlarca kişiye hizmet veriyor.

GİRİŞİMCİLER İÇİN PARA, BİLGİ VE TECRÜBE DESTEĞİ

Girişimcilik ekosisteminde yüksek etki ve değer yaratmanın yanında girişimleri uçtan uca desteklemek üzere sektörün deneyimli isimleri tarafından kurulan ve girişimcinin ihtiyaç duyabileceği tüm bileşenleri bir araya getiren yüksek etki platformu High Impact World - hiWorld, kapılarını açtı. Erken aşama girişimlere odaklanan hiWorld, girişimcilere sadece para değil bilgi ve tecrübe de aktararak, değer katacak. hiVC, hiBoost, Startup Borsa ve helo! adlı 4 yapının bileşiminden oluşan hiWorld'ün lansman toplantısı metawerse ortamında gerçekleştirildi. Figopara Kurucu Ortağı & CEO'su ve hiVC Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Koray Bahar, "Girişimcilerin, yatırımcıların ve ekosistem paydaşlarının ihtiyacı olan tüm bileşenleri bulabileceği yüksek etki ve değer yaratmak üzerine bir dünya kurduk" diye konuştu.

YÜZDE 10 HİSSESİNE ALMANYA'DAN ORTAK

Yeni nesil girişimcilik finansmanı ve yeni nesil yatırımcılık kültürünü Türkiye'de ilk uygulayan kitle fonlama platformu fonbulucu'nun çatı şirketi Global Kitle Fonlama Platformu A.Ş., Almanya merkezli Kloepfel Consulting Şirketi'nin Kurucusu Efe Duran Sarıkaya'dan yüzde 10 hissesine karşılık 15 milyon lira yatırım aldı. Bu ortaklıkla geliştirdiği sistemi Almanya'ya da taşıyacak olan fonbulucu'nun globalleşme yolculuğu 6 ay içinde başlayacak. Firma onay işlemleri için Sermaye Piyasası Kurulu'na başvuru yapmaya hazırlanıyor.

GOOD4TRUST BU SENE YURTDIŞINA AÇILACAK

Ekolojik ve sosyal açıdan adil üretimi destekleyen bir sosyal girişim olan Good4Trust, 2022 hedefleri içine daha kapsayıcı, daha döngüsel ve daha yerel olmayı koydu. Toplam 15 farklı kategoride 20 bin 906 türetici ve 410 üreticiye ulaşan Good4Trust, gelirini 2021'de yüzde 39 artırdı. 2021'de Güney Afrika ekibini tamamlayan şirket, Almanya ekibinin kurulması için de çalışmalarını sürdürüyor. Bu yerel ekonomik sistem için Şili, Güney Afrika ve Almanya gibi ülkeler de girişimlerde bulunuyor.