Dünya devi zincirlere Türk meyve-sebzesi

Yaş meyve-sebze ihracatında rekortmenler arasında yer alan Altun Gıda, Romanya üzerinden Avrupa'daki tüm zincir marketlere girmeyi başardı. Şirket halka arz için de SPK'ya başvurdu.

YAŞAR KIZILBAĞ

Türkiye'nin yaş meyve ve sebze ihracatı rekortmenleri listesinde 2024 yılında ilk beş firma arasında yer alan Altun Gıda, Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) halka arz için başvuru yaptı. Yüzde 14.08'ini halka açmayı planlayan şirket Romanya'daki iştiraki Unifrutti üzerinden Avrupa Birliği üyesi 27 ülkedeki zincir marketlere satış yapıyor. Gazetecilerle Adana'da bir araya gelen Altun Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Altun ve Altun Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Anıl Altun'un verdiği bilgiye göre şirket yüzde 98 ihracata çalışıyor. Şirket, limon, portakal, mandalina, greyfurt, üzüm, karpuz, çilek, kiraz, elma, kavun, şeftali, salatalık, kabak ve havuç üretimi yapıyor, aynı zamanda sözleşmeli üreticilerine de ürettiriyor.

HALKA ARZ HAZIRLIĞI

3.4 milyon metrekarelik alanda üretim yaptıklarını anlatan Altun Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Altun, 1981'de Hatay'dan Ortadoğu'ya beyaz eşya satarak ticaret başladığını belirterek "Sonra bana yaş meyve ve sebze de sormaya başladılar. Bunun üzerine bu işe girdim. 2011'de üretime girdim" dedi. Altun Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Anıl Altun da "Çukurova'da ve Hatay'da kendi tarlalarında yetiştirdiği, kendi tesislerinde paketleyerek, kendi tırlarıyla uluslararası market zincirlerinin manav reyonlarına ulaştıran Altun Gıda'nın önemli kilometre taşlarından birisi de halka arz olacak" dedi. Hatay'a 101.6 milyon lira yatırımla 32 bin metrekare alanda yeni paketleme tesisi kurararak kapasiteyi 10 kat artırdıklarını belirten Anıl Altun, "Tam robotik, otomasyon ve yapay zeka destekli paketleme makinesi yatırımımızı devreye aldık. 12 hatlı sistem, 108 kamerası, yakın ve uzak infrared görüşü sayesinde ürünlerin iç ve dış kalite kusurlarını tespit edip ayırabiliyor. infrared kameralarla ürünün 5 milim içini görüyor, şeker oranını ve içini tespit ediyor. Bu sayede de ürünün hangi ülkeye uygun olduğunu belirleyerek paketleme yapılıyor" diye konuştu.

AB STANDARDINDA ÜRETİM

Anıl Altun "Dünyanın en önde gelen market devleriyle çalışmak için ürün kalitesi yeterli değil. Sadece ürünlerimiz değil, üretim ve dağıtım da dahil olmak üzere tüm süreçlerimiz de uluslararası standartlara göre sıkı bir şekilde sürekli denetleniyor. AB perakende standardı olan Global GAP, GRASP belgesine sahibiz" dedi.

GIDA ŞİRKETİ SATIN ALACAK

Altun Gıda, halka arz gelirleri ile şirket satın alımları gerçekleştirmeyi, işletme sermayesi olarak kullanmayı ve üretime yönelik yatırımlar yapmayı hedefliyor. Altun Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Anıl Altun "Özellikle üretim ve tarım teknolojileri alanında çok fırsat görüyoruz. Jeotermal kaynağı kullanan seralar var, burada üretimi sürdürürken, yatırımlar da yapmayı amaçlıyoruz. Bu alanda şirket alımları da mümkün" diye konuştu.

TÜRKİYE ÜRETİMDE DÜNYA 3'ÜNCÜSÜ

Dünyadaki toplam yaş ve meyve üretiminin yüzde 41 ile en yüksek payı alan Çin, 853 milyon ton üretimiyle dünyanın en büyük yaş sebze ve meyve üreticisi konumumda. Türkiye, yüzde 2.5 payla dünya yaş sebze ve meyve üretiminde üçüncü sırada. Çin'i sırasıyla 245.8 milyon tonla Hindistan, 51.6 milyon tonla Türkiye, 50.7 milyon tonla ABD izliyor. Türkiye, 2024 yılında tarım ürünleri ihracatında da rekor kırdı. Türkiye'nin 2024 yılı yaş sebze ve meyve ihracatı toplam 3 milyar 401 milyon dolar oldu. Rapora göre yaş meyve sebze ihracatı en fazla yapılan ilk üç ülke sırasıyla Rusya, Almanya, Romanya oldu.