Dünya devi, Türkiye'de yazılımcı yetiştirecek

Dünyanın en ünlü yazılımcı okullarından ‘Ecole 42' Türkiye'de iki okul açmak üzere Bilişim Vadisi'yle anlaşma imzaladı. Sanayi Bakanı Varank, “42 Kocaeli ve 42 İstanbul ile gençlerimiz uluslararası standartta yazılım eğitimi alacak” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yenilikçi öğretim modeliyle dünyanın önde gelen yazılım okullarından 42'nin 23 ülke ve 36 kampüslük uluslararası ağına Türkiye'yi eklediklerini belirterek, "42 Kocaeli ve 42 İstanbul ile gençlerimiz uluslararası standartta yazılım eğitimi alacak" dedi. Uluslararası yazılım alanında yenilikçi öğretim modeliyle yüz binlerce kişiyi yetiştiren Ecole 42 ile Türkiye Açık Kaynak Platformu'nun yürütücüsü Bilişim Vadisi arasında imzalanan anlaşmayla iki yeni yazılımcı okulu Türkiye'de açılacak. Varank, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "42 Kocaeli ve 42 İstanbul ile gençlerimiz uluslararası standartta yazılım eğitimi alacak. Sevgili 42 aramıza hoş geldiniz!" dedi.

İSTANBUL VE KOCAELİ'DE

42 okulları da Twitter'dan yaptığı paylaşımda, yakında '42 kampüs ağı' ortakları arasına 2 yeni üyenin katılacağını belirterek, "Yerel ortaklarımız, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bakan Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Bilişim Vadisi ve TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü'nün desteğiyle İstanbul ve Kocaeli ile tanışın. 42, şimdi 23 ülkede 36 kampüste" bilgisini verdi. Kocaeli'de Bilişim Vadisi ve İstanbul'da Vadistanbul'da açılacak okullarda, yeni teknolojiler geliştirecek yazılımcılar yetiştirilecek.

2250 ÖĞRENCİ KAPASİTESİ

Okullar, üçüncü yılında tam kapasiteye ulaştığında kayıtlı öğrenci sayısı 2 bin 250 olacak. Ecole 42, 2016'dan bu yana dünya çapında yazılımcı yetiştiren yeni nesil okullar kuruyor. Fransa, ABD, Japonya, Almanya, Güney Kore gibi teknoloji öncüsü ülkeler başta olmak üzere birçok farklı kültürde yeni eğitim modelini yaygınlaştırıyor. Bu okullarda, sektörlerde ihtiyaç duyulan programlama dillerine yönelik uygulamalı öğrenme yöntemleri sunuluyor.

İKİ OKULDA DA EĞİTİMLER ÜCRETSİZ OLARAK VERİLECEK

Bilişim Vadisi ve Vadistanbul'da yer alan toplam 750 oturum kapasiteli okullar, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) ortaklığında güdümlü proje desteği fonla kuruldu. 7 gün 24 saat eğitim verecek olan okullarda, öğrenciler, platform üyelerinin desteğiyle eğitimlerini ücretsiz olarak tamamlayacak. Haziran ve temmuz aylarında faaliyete geçecek okulların başvuru süreçleriyle ilgili bilgilendirme Türkiye Açık Kaynak Platformu web sitesi ve sosyal medya hesaplarından duyurulacak.

İLERİ TEKNOLOJİ YATIRIMLARINA DOPİNG

Ön eğitim veya diploma koşulu olmadan 18 yaş ve üstü yazılımcı olmak isteyen herkese açık olan okula yıl içinde çeşitli dönemlerde başvuru alınıyor. Birbirinden öğrenme ve proje temelli oyunlaştırılmış eğitim müfredatıyla öğrenciler sınıf, öğretmen ve sınav olmadan öğrenimlerini bireysel ilgileri doğrultusunda sürdürüyor. Türkiye'de eğitim alanında paradigma değişimi yaratacak 42 okulları, Türkiye'nin yazılımcı potansiyelini üst seviyelere çıkarırken uluslararası rekabet gücünü de artıracak. Kritik öncelikte olan yapay zeka teknolojileri ile mobilite, sanayi, finans, 5G ve iletişim sektörlerinin ihtiyaçları başta olmak üzere dijital dönüşümü sağlayacak tüm alanların yazılımcı gereksinimlerini karşılayacak. Yazılımcı sayısının artması Türkiye'de yapılan ileri teknoloji yatırımlarını da artıracak.