''Dövizdeki yükseliş kalıcı olmayacak''

Ziraat Katılım Genel Müdürü Özdemir, döviz kurundaki yükselişle ilgili, “Bu yükselişi seçim öncesi piyasa kabul etmişti. O nedenle bir miktar artması normal. Ama daha fazla artacağına inanmıyorum” yorumunda bulundu.

Kamu sermayeli ilk katılım bankası olan Ziraat Katılım, kuruluşunun 8'inci yılında aktif büyüklüğünü 275 milyar TL'ye taşıdı. Türkiye'deki 52 banka içerisinde 12'inci sıraya yükselen Ziraat Katılım, katılım finans sektöründe ise ikinci oldu. 8'inci yılı dolayısıyla ekonomi basının bir araya gelen Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir, katılım bankacılığı sektörünün bankacılık içerisindeki payının 2025 yılında yüzde 15 seviyesine çıkmasının hedeflendiğini söyledi. Toplantıda gündeme ilişkin soruları da yanıtlayan Özdemir, döviz kurundaki yükselişle ilgili, "Bu yükselişi seçim öncesi piyasa kabul etmişti. O nedenle bir miktar artması normal. Ama daha fazla artacağına inanmıyorum" yorumunda bulundu.

DEĞİŞİKLİK ELZEM

Türkiye'de ilk kez bir kadının Merkez Bankası'nın başına geçmesini olumlu karşıladıklarını ifade eden Metin Özdemir şunları kaydetti: "Aynı zamanda Mehmet Şimşek'in Maliye Bakanı olması ve BDDK Başkanlığı'na Şahap Kavcıoğlu'nun getirilmesi son derece olumlu. Bu üç isim geçmiş tecrübeleri itibarıyla ekonomiyle ilgili en doğru kararları alacaklardır. Son yıllarda alınan kararlar, bankacılıkta bir miktar daralmaya neden olmuştu. Gelinen noktada ekonomi kararlarında bazı değişiklilerin yapılması elzem."

İSLAMİ FİNANSIN % 10'UNU ÇEKERİZ

Katılım sektöründeki oyunculardan en çok arzu edilenin beklenen kâr-zarar ortaklıklarını çoğaltmak olduğunu ifade eden Özdemir, önümüzdeki dönemde özellikle tarım sektöründe bu tür projelere odaklanacakları bilgisini verdi. 29 Ekim tarihine kadar Eminönü'ndeki genel merkezlerini İstanbul Finans Merkezi'ne (İFM) taşımayı planladıklarını ifade eden Özdemir "İstanbul Finans Merkezi ile dünyadaki 2 trilyon dolarlık İslami finansın yüzde 10'unu 2030 yılına kadar İstanbul'a çekmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.