Dövizdeki düşüşe rağmen inmeyen fiyatlar için Nebati'den mesaj: Kendimizi göstereceğiz

Dövizdeki düşüşün ardından sıra raflara geldi. Bakan Nebati, döviz arttığında jet hızıyla zam yapıp fiyat indirmeyenlere net mesaj verdi: Hazine ve Maliye kendini gösterecek.

YELDA GÖKDAĞ

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kurda belli bir rahatlama sağlandığını, kurdaki düşüşün fiyatlara yansımasında bakanlığın kendini göstereceğini söyledi. Nebati, AK Parti Grup Toplantısı çıkışında, 'kurdaki düşüşün fiyatlara yansıması konusunda ağırdan alındığı'nın hatırlatılması üzerine "Hazine ve Maliye Bakanlığı kendisini gösterecektir" yanıtını verdi. Nebati, Anadolu turuna çıkacağını da belirtti.

Nebati'nin toplantıda milletvekillerine yaptığı 45 dakikalık sunumunda "Düzlük göründü. Bundan sonra toparlanma olacak. Artık bu saatten sonra insanlar; 'Dolar alayım da para kazanayım' gibi toplu hareket etmeyecek" dediiği belirtildi. "Doların oynamayacağını öngörüyoruz" diyen Nebati'nin yeni adımların fiyatlara yansımasının zamanla olacağını da söylediği belirtildi. Bakan Nebati'nin faizin tek haneli rakamlara ineceğini kaydettiği de öğrenildi.

KURDA KÖPÜK GİTTİ

Nebati, katıldığı TRT1 ve TRT Haber ortak yayınında ise "Kurda köpüklerin gittiği, gerçek fiyatlamanın oluştuğu bir noktaya doğru gidiyoruz" dedi. Nebati, 'dövize endeskli mevduat' konusunda ise günler süren çalışmalar yaptıklarını ve alternatif senaryoları önlerine koyduklarını belirterek "En kötü senaryoda bile bireyler kârlı çıkıyor" dedi.

Zamlar da jet hızla inmeli

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, döviz kurlarını bahane ederek hızlı bir şekilde zam yapanların aynı şekilde indirim yapmalarını istedi. Kurdaki düşüşün fiyatlara yansımadığını belinrten Palandöken "Jet hızıyla zam yapanlar aynı hızda indirim yapmalı" dedi. İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz da "Gıda fiyatlarında acilen düzeltmeye gidilmeli. Zamlar hemen geri alınmalı" dedi.

Gübrede % 20 indirim

Dövizdeki düşüş gübre fiyatlarına da indirim olarak yansımaya başladı. Eti Bakır, dövizdeki düşüşü takiben DAP gübresinde fiyatı 14 bin 500 TL'den 11 bin 950 TL'ye çekti. İstanbul Gübre Sanayi'den (İGSAŞ) yapılan açıklamada ise gübre fiyatlarında indirime gittiği belirtilerek, kompoze gübre ürünlerinde indirimin yüzde 16.5 olduğu, ürede ise yüzde 20 indirim yapıldığı bildirildi.