Dört koldan vergi denetimi

Maliye kira geliri beyan etmeyen 240 bin mükellefi takibe alırken kayıtsız çalışan 555 günlük eve 7.2 milyon lira ceza kesti. KDV hilesi ve fatura kesmeyen perakendeci, kafe, restoran ve eğlence yerlerine de ceza kesen Maliye e-ticareti de takibe aldı.

Maliye, vergi kayıp ve kaçağını önlemek için birçok sektörü takibe aldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, risk analiz ve denetim çalışmalarında yapay zeka uygulamalarını, yani gelişen tüm dijital teknolojileri kullandıklarını belirterek, "Bu yıl kiralık konutlar, eğlence yerleri ve restoranlarda fiili denetimler gerçekleştiriliyor, özellikle hatalı KDV uygulayanları yakından takip ederek gerekli denetimleri yapıyoruz. Piyasada oluşan fiyat hareketlerini yakından takip ediyor ve birçok sektöre ilişkin detaylı analizler yapıyoruz. Ülke genelinde hazırlanan denetim planları ile sahada da denetimlerimizi sürdürüyoruz" dedi. Şimşek'in açıklamalarından satır başları şöyle:

240 BİN EV SAHİBİ MALİYE'NİN RADARINDA: Şimşek, bugüne kadar kira gelirini beyan etmeyen 240 bin kişiye bilgilendirici ve yönlendirici SMS'ler gönderdiklerini söyledi. Şimşek, sahaya çıkan vergi dairesi çalışanlarının kiraya verilen taşınmazların tespiti için ilk aşamada 3 bin 720 adrese ziyarette bulunarak kiracılardan ödenen kira bedeline ilişkin bilgi ve kira kontratlarını istediğini anlattı. Şimşek bunların kontrolünü yapıp kazancını beyan dışı bırakanlar hakkında gerekli cezai işlem yapacaklarını söyledi.

5 BİN GÜNÜBİRLİK EVE VERGİ BASKINI: Konut, turizm amaçlı villa ve günübirlik kiralamalardaki artış ve beyan dışı bırakılan kazançları da mercek altına aldıklarını belirten Şimşek "Günübirlik kiralamalar konusunda kısa süre içinde 5 binden fazla adreste denetim yapıldı. Bu denetimlerde 555 kişinin günübirlik kiralama işi yaptığı halde kayıtsız çalıştığı tespit edilmiş ve 7.2 milyon lira ceza kesildi" dedi.

KDV HİLESİNE 87 MİLYON LİRA CEZA: KDV'yi yanlış uygulayarak vergi kaçağına yol açan cafe ve restoran başta olmak üzere hizmet sektörüne ve perakendecilere yönelik denetimleri de artırdıklarını anlattı. Şimşek "Denetimlerimizde, sunulan hizmet ve yapılan mal teslimleri türüne göre KDV oranını olması gerekenden düşük uygulayan işletmeleri tespit ettik ve etmeye devam ediyoruz. Kısa sürede, hatalı KDV oranı uyguladığı tespit edilen 8 bin 531 mükellefi denetledik, 550 milyon lira kayıt dışı hasılat tespit ettik ve 87 milyon lira ceza kestik" diye konuştu.

EĞLENCE YERİ VE RESTORANLARA 9 MİLYON LİRA CEZA: Şimşek, eğlence mekanları ve lüks restoranlara yönelik denetimlerde, fiş ve fatura düzenlenmediğini de tespit ettiklerini belirterek "Denetimler esnasında 119,1 milyon lira kayıt dışı hasılat tespit ettik. Bu işletmelerde de KDV oranının yanlış uygulandığı gördük. Tespit edilen olumsuzluklarla ilgili olarak 9 milyon lira usulsüzlük cezası kestik." dedi.

E-TİCARET DE TAKİPTE: Şimşek, "Bu yıl, e-ticaret kapsamında 2021-2022-2023 yıllarında mal ve hizmet satışı yapan 48 bin mükellefin hesaplarının analiz edilmesinde 23,4 milyar liralık işlem yapıldığını tespit ettik. Bunlar hakkında da uyumsuzluk kontrollerini başlattık" ifadesini kullandı.

GRAMAJ HİLESİYLE 'GİZLİ ZAM' YAPANLARA DENETİM

Ticaret Bakanlığı, gramaj düşürerek gizli fiyat artışı yapan firmaları 'para cezası'na karşı uyardı. Bakanlık söz konusu gramaj düşüşüne karşın, satış fiyatında bu yönde değişiklik yapılmayan ürünlerin tespiti amacıyla 81 ilde ticaret müdürlüklerine talimat verirken denetimlere odaklandı. Yapılan açıklamada son zamanlarda gerek ulaşan başvurular gerekse sosyal medya mecrasında yer alan paylaşımlardan, satışa sunulan ürünlerin gramaj, adet ve ağırlık gibi ölçü birimlerinin azaltıldığının, buna karşın ambalaj ve satış fiyatlarının değiştirilmemesi nedeniyle tüketicilerin ürünlerdeki bu değişikliği fark edemediğinin, böylelikle ürünlerin birim fiyatlarında gizli artış yapıldığının gözlemlendiği belirtildi. Açıklamada 81 ilde denetim yapılacağı, sonrasında tespit tutanakların incelenmesinin ardından, üretici-satıcı firmaların savunmalarının alınacağı ve mevzuatın amir hükmüne aykırı mahiyetteki haksız ticari uygulamalara idari para cezaları uygulanacağı vurgulandı. Mağduriyetlerin önüne geçmek için tüketicilere de çağrı yapılan açıklamada "Tüketici, herhangi bir yanıltıcı ambalaj uygulamasıyla karşılaşılması halinde başvursun. Gelen şikayet başvuruları, basın ve sosyal medya mecralarına yansıyan benzer faaliyetleri titizlikle takip ediyoruz" denildi.