Teknolojik ilerlemelerin ışığında dijital dönüşümün hızlandığı dönemde, finansal teknoloji (fintek) sektörü daha da güçlenerek, finans dünyasındaki yerini sağlamlaştırıyor. Küresel ekonomideki belirsizliklere rağmen, 2025 yılında sektördeki yatırım akışının devam etmesi, sektörün büyümesi ve yeni unicornların ortaya çıkması bekleniyor. Fintek sektörünün inovasyon kapasitesini zirveye taşıması beklenen yılda, finansal hizmetlerde devrim niteliğinde değişikliklerin yaşanacağı öngörülüyor. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi'nin koordinasyonunda hazırlanan Türkiye FinTek Görünümü Çalışması-Ekim 2024 raporuna göre; 2024 Ekim ayı itibariyle 23 fintek şirketine 190 milyon dolar yatırım gerçekleşirken; 725 aktif fintek girişiminin faaliyet gösterdiği Türkiye fintek ekosisteminde ödemeler, bankacılık teknolojileri ve blok zinciri/kripto varlık dikeyleri ön plana çıkıyor. İşte fintek sektörünün önde gelen yöneticilerinin 2025 yılı beklentileri:
BÜYÜKLÜK 1.5 TRİLYON DOLARA ULAŞACAK
Sipay CEO'su Semih Muşabak, global ekonomideki tüm çalkantılara rağmen günümüz dünyasında önemli bir ihtiyacı karşılayan; şirketlere ve bireylere hızlı, kolay ve güvenli ödeme yöntemleri sunan finansal teknoloji sektörünün büyümeye devam edeceğini vurgulayarak "McKinsey'nin araştırmasına göre 2023-2028 yılları arasında fintek sektörünün gelirlerinin geleneksel bankacılık sektörü gelirlerinden neredeyse 3 kat daha hızlı artması bekleniyor. Boston Consulting Group'un araştırmasına göre ise fintek sektörünün yıllık gelirinin 2030'a kadar 1,5 trilyon dolara ulaşacağı ve dünya çapındaki tüm bankacılık değerlemelerinin yaklaşık yüzde 25'ini oluşturacağı tahmin ediliyor. Dolayısıyla fintek'lerin finansal hizmetler sektörünün kutup yıldızı konumuna geldiğini söyleyebiliriz" dedi.
REKOR YATIRIM HABERLERİ GELECEK
Figopara Kurucu Ortağı ve CEO'su Koray Bahar ise şu değerlendirmede bulundu: "2024 yılı makro konjonktürdeki bazı zorluklara rağmen fintek sektörü açısından oldukça verimli geçti. Yılın son çeyreğinde dünyanın önemli finansal teknoloji şirketlerine yatırım yapan pek çok yatırım sermaye fonu, ülkemiz fintek sektöründeki yatırım fırsatlarını incelemek için Türkiye'deydi. 2025 yılında da sektörün büyümesini sürdüreceği, özellikle yapay zekâ ve regülasyon teknolojileri tabanlı yatırımların öne çıkacağını öngörüyoruz. 2025 yılının ikinci yarısında ve 2026'da fintek sektöründe çok daha büyük yatırımların, yeni unicornların ve rekor yatırım haberlerinin geleceğini öngörüyorum."
Mükellef Kurucu Ortağı ve CEO'su Kenan Açıkelli ise "Global ölçekte son birkaç yıldır süregelen ekonomik dalgalanmalar ve jeopolitik belirsizlikler tüm sektörler üzerinde baskı yaratsa da fintek ve regtech sektörleri inovasyon ve büyümenin merkezi olmaya devam ediyor. Startups.watch'un 2024 yılı 3. çeyrek raporuna göre; Türkiye'de en çok yatırım yapılan sektörlerden biri fintek oldu. Fintek girişimleri 182,3 milyon dolar yatırım alarak tüm zamanların en yüksek yatırım miktarına ulaştı. Böylesi bir dönemde ulaşılan bu başarı Türkiye'nin fintek sektörünün büyüme potansiyelini gözler önüne seriyor. 2025'te büyümenin hız kesmeden devam edeceğini düşünüyorum." Insha Ventures Genel Müdürü Hasan Sami Bayansar da 2024 yılının fintek sektöründe dijitalleşme, gömülü finans ve yapay zekâ çözümlerinin damga vurduğu bir yıl olduğuna dikkat çekerek, API tabanlı hizmetlerin ve anında ödeme sistemlerinin kullanıcı deneyimini iyileştirdiğini ve maliyetleri düşürdüğünü söyledi. 2025 yılında gömülü finans çözümlerinin farklı sektörlerde yaygınlaşmasının ve dijital cüzdanların daha fazla benimsenmesinin beklendiğine işaret eden Bayansar, "Fintek girişimlerine artan yatırımlar, inovasyonu hızlandırırken kapsayıcı finansal çözümleri de beraberinde getirecek. İş birliklerinin sektöre yön vereceği bir yıl öngörüyoruz" dedi.
YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLER YOLDA
UPT'nin Genel Müdürü Murat Kastan da 2024 yılını geride bırakırken, uluslararası para transferi ve fintek sektörlerinde dönüşümün hızla devam ettiğini vurgulayarak "Açık bankacılık ve servis bankacılığı, 2025'te finans sektörü ile fintek'ler arasında daha güçlü iş birliklerine zemin hazırlayacak. Bu gelişmeler, kullanıcıların daha hızlı, kolay ve şeffaf çözümlere ulaşmasını sağlayarak finansal hizmetlerin demokratikleşmesine katkı sunacak. 2025, sektörde yenilikçi çözümlerin yılı olacak" dedi.
TÜRKİYE'DE 1-2 MİLYAR DOLAR POTANSİYEL VAR
Dünyanın ilk yapay zekâ tabanlı menkul kıymetleştirme platformu TeamSec'in Kurucusu ve CEO'su Esad Erkam Köroğlu, bugün dünya genelindeki seküritizasyon hacminin yıllık 1-1,5 trilyon dolar arasında değiştiğine dikkat çekerek "Türkiye'de bazı bürokratik süreçler hızlanırsa şu anda 300-400 milyon dolar seviyelerinde olan seküritizasyon hacminin çok rahatlıkla 1 yılda 1-2 milyar dolara ulaşacağına inanıyorum" dedi.
ÖDÜLLENDİRMEDE KİŞİSELLEŞTİRME ÖN PLANA ÇIKIYOR
Finteklerin gelişimini sürdürürken, çalışan ödüllendirme sistemlerinin ve sadakat programlarının da dönüşmeye ve büyümeye devam ettiğini kaydeden Momento Satış ve İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emrah Gövenç "İşgücü dinamiklerindeki önemli ölçüdeki değişim; çalışan memnuniyetini, motivasyonunu, bağlılığını sağlamak ve yeni yetenekleri çekip, mevcut yetenekleri korumak için kurum ve kuruluşları ödül stratejilerini yeniden düşünmeye zorluyor. Çalışan ödüllendirme sistemlerindeki trendlere bakacak olursak; tek tip/standartlaştırılmış paketler yerini kişiselleştirilmiş ödüllere bırakıyor. Bu noktada yapay zekâ ve veri odaklı çözümler çalışan tercihleri ve ihtiyaçları hakkında içgörüler sunarak daha sağlıklı karar almaya olanak tanıyor. Kariyer gelişimine katkı, şeffaflık, esneklik gibi başlıklar da çalışanların beklentileri olarak öne çıkıyor" diye konuştu.