‘Dönüşüm'ü hızlandıracak kredi paketi devrede

Evini dönüştürmek isteyenler için öngörülen kredi paketi dün devreye girdi. Resmi Gazete'de yayınlanan kararla kredi desteği 1 milyar 250 milyon liraya çıkarıldı, faiz oranı ise 0.79'a çekildi.

Akşam

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın bir süre önce duyurduğu 'Kentsel Dönüşüm Kredisi Destek Paketi' Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Afet riskli alanlarda yer alan konut ve işyerlerine verilen yapım, edinme ve güçlendirme kredilerine faiz desteği oranları artırıldı, desteğe esas kredi üst limitleri yükseltildi. Karar kapsamında faiz desteği; konut yapım ve edinme kredileri 6 puandan 8.4 puana çıkarıldı. Faiz desteği ikinci konut için 7.2 puan (720 baz puan) olarak uygulanacak.

ÜST LİMİTLER DE ARTTI

İşyeri yapım ve edinme kredileri için verilecek faiz destek oranı da 4.4 puandan 4.8 baz puana çıkarıldı. Aynı kararla hak sahipliği bazında faiz desteği sağlanacak kredi üst sınırları da artırıldı. Buna göre faiz desteğine esas kredi üst limitleri; güçlendirme kredisi için 240 bin TL'den 320 bin TL'ye, konut yapım ve edinme kredileri için 600 bin TL'den 1.25 milyon TL'ye, işyeri yapım kredisi için 600 bin TL'den 800 bin TL'ye ve işyeri edinim kredisi için 250 bin TL'den 350 bin TL'ye yükseltildi. Kararla yapılan düzenlemeye göre ayrıca, yapım, edinme ve güçlendirme kredilerine faiz desteği sağlanması için tahliye veya yıkım tarihinden itibaren kredi sağlayacak bankalara başvuruda süre sınırı 1 yıldan 3 yıla çıkarıldı.

KREDİ ŞARTLARI NELER?

En az 1 yıldır riskli yapıda oturan kiracılar da krediden yararlanacak. Bir hak sahibi adına faiz desteği sağlanacak toplam kredi tutarı 3 milyon lirayı geçmeyecek. Kişi, bu tutar altında birkaç dairesini dönüştürebilirse faydalanabilecek. İlk daire için yüzde 0.79, diğeri için yüzde 0.89 faiz oranıyla kredi verilecek. İşyeri için yüzde 1.10 faiz oranıyla 800 bin lira kredi alabilecek. Konut kredilerinde 10 yıl, işyeri için 7 yıl vade uygulanacak. Kredi desteğinden faydalanmak için binanın anlaşmayla tahliye edilmesi şartı aranıyor.

AFET BÖLGESİ İÇİN DASK DÜZENLEMESİ

Deprem bölgesine ilişkin alınan yeni kararlar Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararnameye göre deprem bölgesindeki yıkık veya ağır hasarlı konutların sahiplerine inşa ve kredi desteği sağlanmasında DASK şartı aranmayacak. Düzenlemeler kapsamında afet bölgesinde inşaat kredisi ya da bina yapımı isteyen hak sahiplerinin 2 ay içerisinde başvurması istenecek.

10 YILA KADAR VADE İMKANI VAR

EVİNİ DÖNÜŞTÜRENE YENİ MÜJDELERİMİZ OLACAK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, seçim bölgesi olan İstanbul'da, Ataşehir ve Beykoz ilçelerinde ziyaretlerde bulunarak vatandaşlarla bir araya geldi. Partililerle buluşan Kurum "Evini dönüştürmek isteyen vatandaşlarımıza yeni müjdelerimiz olacak" dedi. Kurum, "İstanbul'umuzun 39 ilçesi 964 mahallesini karış karış gezeceğiz. Çalmadık kapı bırakmayacağız. Başta kentsel dönüşüm olmak üzere tüm sorunları dinleyip, hepsine çözüm üreteceğiz. Seçim bölgemizden, Anadolu yakasından Ataşehir ilçesi ile Yenisahra ve Barbaros mahallelerinden başladık" diye konuştu. Kurum Fikirtepe'deki konut projelerine ilişkin, "15 bin konutun dönüşümünü vatandaşımız mağdur olmasın diye girdik, yapıyoruz. Orada da ayın 17'sinde ilk konutların anahtarlarını Sayın Cumhurbaşkanımız verecek. Hemen dibinize Ataşehir'de, Ümraniye'de yapmış olduğumuz bölgeye değer katacak, bölge istihdamına katkı sağlayacak finans merkezimizin açılışını da Fikirtepe ile aynı gün büyük bir coşkuyla yapacağız" dedi.