Dönüşümde öncelik onay alan konutun

Gayrimenkul sektörü temsilcileri, Başkan Erdoğan'ın açıkladığı dönüşüm paketinin, süreci hızlandıracağını belirterek önceliğin yüzde 100 onay alarak sözleşme imzalayan konutlara tanınacağına dikkat çektiler.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan İstanbul'un kentsel dönüşümüne ilişkin paketi değerlendiren gayrimenkul sektöre temsilcileri, İstanbul'da dönüşüm sürecinin hızlanacağını söylediler. İstanbul'da bugüne kadar 'Yarısı Bizden' kampanyası için 1.2 milyon başvuru olduğuna dikkat çeken gayrimenkul temsilcileri kampanya kapsamında dönüşümün öncelikle yüzde 100 onay alıp sözleşmesi imzalanan konutlarda başlayacağına dikkat çektiler. Erdoğan önceki gün yaptığı açıklamada bu sayıyı 71 bin olarak duyurmuş "Yüzde 50 üzeri anlaşma ise 158 bine ulaştı" demişti.

KREDİ PAKETİ ÖNEMLİ

Kentsel dönüşüm uzmanı Mimar Dr. Nihat Şen, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı dönüşümün önce yüzde 100 onaylı yerlerde başlayacağını belirterek "Daha sonra 50+1 olanlarda başlayacak. Öncelik Marmara'ya kıyısı olanlar olacak. Pendik, Üsküdar, Bağcılar gibi semtlerin dışında Gaziosmanpaşa gibi yerlerde de kampanyalar yapılacak" dedi. Kredi imkanlarının genişletilmesinin de önemli olduğunu belirten Şen "Kredi faiz oranları ve zamanın yayılımı da önemli. Süreç bu şekilde daha da hızlanacak" dedi. Şen "Kampanya kapsamında aynı zamanda TOKİ'nin dışında vatandaşın da kendi evini yeniliyor olması sektöre hareketlilik katacaktır" dedi.

KAPSAMI GENİŞLEDİ

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkan Yardımcısı Mimar Ahmet Erkurtoğlu ise "İstanbul'un acil dönüştürülmesi planı uzun zamandır beklediğimiz bir konuydu. Konuyla ilgili 'Yarısı Bizden' kampanyası bildiğiniz üzere yazın belirlenmişti. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı projenin ölçeği büyüdü. TOKİ'nin dışında dönüşüm kampanyasına vatandaşın kendisinin de evini yenilemesi dahil edildiği için bu özel sektöre bir hareketlilik katacaktır. Ancak dönüşümde şerefiye gibi kısımların nasıl çözülebileceği belirsiz. Kredi faizlerinin ne olacağı ve ne kadarlık bir süreye yayılacağı kısmı çok önemli" diye konuştu.

BAŞVURU SAYISINDA ARTIŞ BEKLİYORUZ

Nexonya Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koray Vural, şirket olarak İstanbul'da ağırlıklı olarak dönüşüm projelerine odaklandıklarına dikkat çekerek "Açıklama sorasında pazartesi günü itibariyle başvurularda bir yoğunluk olacağını düşünüyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan kentsel dönüşüm paketinin sektörde yaşanan tıkanıklığın çözümü için önemli bir atılım olduğunu belirten Vural "Kentsel dönüşüm projeleri ürettiğimiz için kampanya sonucunda yeni inşaat projelerinden ziyade kentsel dönüşüm projelerine daha çok odaklanacağımız bir 2024 yılı geçireceğiz. Daha fazla projeyi değerlendirme şansı bulabileceğiz ki vatandaşın başvurulara çok fazla talebi olacaktır" diye konuştu. Vural "Ülkemizin her yıl artan bir konut ihtiyacı olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Bu talebi karşılamak, sektörümüzün büyümesi için önemli bir fırsat sunmaktadır" dedi.

FAİZ TÜFE'NİN YARISI, VADE 10 YIL OLACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'nın açıklığı her bağımsız bölüm için 1.5 milyon liralık dönüşüm paketinin 700 bin lirası hibe şeklinde olacak. Bu rakam 100 bin liralık kira desteğiyle 800 bin liraya çıkacak.

Geriye kalan tutar olan 700 bin lira ise kredi olarak kullandırılacak. Kredinin iki yılı faizsiz tahsil edilecek.

10 yıl vadeli kredinin maliyeti ise TÜFE'nin yarısı kadar olacak.