MİRAY ÇİMEN
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, kentsel dönüşümle ilgili yayımlanması beklenen Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) ilgili bilgi verdi. Faiz desteği hakkında bir düzenlemeye gidileceğini belirten Gürgen, “Şuanda vatandaş olarak ben evimi yaparken bankadan kredi alıyorum, kredimi geri öderken devlet bana faiz desteği veriyor. Diyelim ki, 11-12 puan olan faizin 4 puanını ben ödüyorum. Şimdi biz belediyelere de faizsiz kredi vereceğiz. Yani belediyelere de faiz desteği geliyor. Bir belediye bir proje yürütecek. O projeyi yürütürken paraya ihtiyacı var. Gidecek bir yerden borçlanacak. İster bakanlıktan, ister İller Bankası’ndan. Bunun faizine biz destek vermek suretiyle belediyenin işini kolaylaştıracağız” diye konuştu.
MALİYETLER DÜŞECEK
Sadece hak sahiplerine değil müteahhitlere de faiz desteği vereceklerini belirten Gürgen, “Yani yüklenicilere, belediyelere de kullanacakları krediye faiz desteği verilecek. Maliyetleri aşağı çekiyorsunuz. Finansal destekte faiz yükünü en azından devlet yüklenirse, belediyenin, müteahhidin maliyeti düşecek” diye konuştu. Bireysel kredilerde faizin yüzde 11-12’lerde, kurumsal kredilerde ise İller Bankası’ndan alınan kredi faizlerinin yaklaşık yüzde 8-9 olduğunu ifade eden Vedad Gürgen, “8-9’un faiz desteğini biz rahatlıkla verebiliyoruz. Hepsini bile karşılayabiliriz” dedi. Arsanın ya da konutun kıymetli olduğu yerleri herkesin talep ettiğini anlatan Gürgen şunları kaydetti: “Ama bir de gayrimenkulün para edemediği yerler var. Asıl buralardaki dönüşümü hızlandırmak için bölgelere göre faiz katsayı desteği vererek çözüm bulunabilir.”
Dışarıdan kaynak
Bir diğer düzenlemenin ise İller Bankası’nın finansmanı hakkında olduğunu kaydeden Gürgen, “İller Bankası ve İSMEP’in yurt dışından Dünya Bankası, İslam Kalkınma Bankası gibi kurumlardan yurtdışından aldıkları kaynakları da kentsel dönüşüme yönlendirmeye çalışacağız. Tabii burada Hazine’nin de garantörlüğü altında olacak” diye konuştu.
Sadece Doğu-Güneydoğu değil tüm iller faydalanabilir
Türkiye’deki arsa fiyatlarının İstanbul gibi olmadığını söyleyen Gürgen, “Metrekaresi 8 bine 12 bine gayrimenkul satılmıyor, maliyetlerini 110 bin liraya yapıyor, satıyor 120 bin liraya. Böyle yerler var bunları dönüştürmek lazım, bu biraz onlara destek olacak. Bunu sırf Doğu, Güneydoğu için düşünmeyin, İstanbul’un göbeğini de düşünün Ankara’nın göbeğini de düşünün, oralarda her taraf para etmiyor” dedi. Kentsel dönüşümde kendisini dönüştürmeye yetmeyecek yerler olduğuna işaret eden Gürgen sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu bölgeleri de parasal olarak finanse etmemiz lazım.”