Domatesi Belarus'a, kirazı Almanya'ya sattık

Türkiye, yılın ilk yarısında 1 milyon 536 bin ton sebze ve meyve ihraç etti. Yerli domates, ihracat rakamıyla dünya sofralarında en çok yer alan ürün oldu.

Türk domatesini en fazla Belaruslular tüketti. Ülkede üretilen kirazı Almanya, portakalı Irak, limonu Rusya tercih etti. Türk siyah çayına en çok ilgi duyanlar ise Belçikalılar oldu.

Türkiye'den yılın ilk yarısında 1  milyon 536 bin ton sebze ve meyve ihracatı gerçekleştirildi. Domates ihracatında  ilk sırada Belarus yer aldı, en çok kiraz Almanya'ya satıldı.

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Akdeniz İhracatçı  Birlikleri verilerinden yaptığı derlemeye göre, yılın ilk 6 ayında 873 milyon  dolar değerinde yaş meyve ve sebze ihracatı gerçekleştirildi. Bu dönemde 310  milyon dolarlık (584 bin ton) narenciye, 291 milyon dolarlık (613 bin ton) taze  sebze, 272 milyon dolarlık (339 bin ton) taze meyve ihracatı yapıldı. Böylece  yılın ilk yarısında yapılan sebze ve meyve ihracatı toplam 1 milyon 536 bin tona ulaştı.

İHRACAT ŞAMPİYONU DOMATES

Yılın ilk yarısında yaş meyve ve sebzeler arasında en çok ihraç edilen  ürün 157 milyon dolarla (315 bin ton) domates oldu. Domatesi 138 milyon dolarla  (51 bin ton) kiraz-vişne, 120 milyon dolarla (160 bin ton) limon, 81 milyon  dolarla (185 bin ton) portakal, 59 milyon dolarla (67 bin ton) biber, 55 milyon  dolarla (116 bin ton) mandarin, 54 milyon dolarla (124 bin ton) greyfurt, 39  milyon dolarla (75 bin ton) nar, 24 milyon dolarla (42 bin ton) kabak, 18 milyon  dolarla (33 bin ton) şeftali takip etti.

EN FAZLA İHRACAT IRAK'A

Söz konusu dönemde Türkiye'nin yaş meyve sebze ihracatında 155 milyon  dolarlık (419 bin ton) ihracatla Irak ilk sırayı alırken, bunu 110 milyon dolarla  Almanya, 92 milyon dolarla Rusya, 70 milyon dolarla Romanya, 52 milyon dolarla  Ukrayna, 48 milyon dolarla Belarus, 41 milyon dolarla Suudi arabistan, 40 milyon  dolarla Gürcistan, 26 milyon dolarla Bulgaristan ve Hollanda izledi.

Geçen yıl listenin ilk sırasında 451 milyon dolarla Rusya yer  alıyordu. Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesi sonrası  Türkiye'ye yönelik yaptırım kararı alan Rusya'ya yapılan yaş meyve sebze  ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre önemli oranda düştüğü görüldü.

IRAK'A TATLI, RUSYA'YA EKŞi

Narenciye ihracatının yüzde 30'u (92 milyon dolar) Irak'a  gerçekleştirilirken, bu ülkeyi 45 milyon dolar ve yüzde 15 payla Rusya, 31 milyon  dolar ve yüzde 10 payla Ukrayna takip etti.

Bu yılın ocak-haziran döneminde Türk portakal ve mandalinasını en çok  tercih eden ülke Irak oldu. Limon ve greyfurt ihracatında ise ilk sırada Rusya  yer aldı.

Bu dönemde Irak, Türk portakalına 51 milyon dolar, mandalinasına 21  milyon dolar öderken, Rusya Türk limonuna 33 milyon dolar, greyfurtuna 12 milyon  dolar harcadı.

Irak, portakal ve mandalinanın yanı sıra nar, şeftali ve karpuzun  ihracatında da birinci sırada yer alırken, Rusya kabak ve patlıcana rağbet  gösterdi.

Bu yılın ocak-haziran döneminde Türkiye'nin en çok satışını yaptığı  ürün olan domatesi en fazla Belarus tercih etti. Bu ülke yılın ilk yarısında 30  milyon dolarlık Türk domatesi ithal etti.

Türk kirazına ve sivri biberine en çok Almanya para harcarken, kırmızı  biberini, hıyarını ve çileğini en çok Rumenler yedi.

Türkiye'nin siyah çayını en çok ihraç eden ülke ise Belçika oldu. (AA)