Doların hakimiyeti sona eriyor... Kasalar altınla dolup taştı!

Gelişmekte olan ülkelerin merkez bankaları gibi şimdilerde zengin ülkelerin merkez bankaları da altına yöneliyor. Altının küresel rezervlerdeki payının dolar karşısında artmasını bekleyen merkez bankaları, 2022 ve 2023'te rezervlerine bin tondan fazla altın ekledi.

aksam.com.tr

Abdulmuttalip Alnıaçık - Muhabir

Dünya Altın Konseyi (WGC) tarafından hazırlanan yıllık ankete göre, zengin ülke merkez bankalarının neredeyse yüzde 60'ı (Bu oran geçen yıl yüzde 38'di) altının küresel rezervlerdeki payının önümüzdeki yıl artacağına inanıyor.

aksam.com.tr'nin Financal Times'tan aktardığı habere göre, gelişmiş ekonomilerin yaklaşık yüzde 13'ü, altın varlıklarını önümüzdeki yıl artırmayı planlarken, bu oran geçen yıl yüzde 8 civarındaydı.

DOLARIN PAYI DÜŞÜYOR

Gelişmiş ekonomilerin merkez bankaları (geçen yıl yüzde 46'dan yüzde 56'ya yükseldi) doların küresel rezervlerdeki payının önümüzdeki beş yıl içinde düşeceğini tahmin ederken, gelişmekte olan ekonomilerin merkez bankalarının ise yüzde 64'ü bu görüşü destekliyor.

WGC Merkez Bankaları Başkanı Shaokai Fan "Bu yıl çok daha güçlü bir yakınlaşma gördük. Daha gelişmiş ülkeler, altının küresel rezervlerde daha fazla yer kaplayacağını ve doların daha az olacağını söylüyor" dedi.

ALTIN NEDEN İLGİ GÖRÜYOR?

Küresel ekonomide dalgalanmalar giderek şiddetlenirken, merkez bankalarının ellerinde altın tutma konusundaki temel nedenleri, altının uzun vadeli değeri, kriz sırasındaki performansı ve etkili bir çeşitlendirici rolü olduğu ifade edildi.

WGC'ye göre merkez bankaları hem 2022 hem de 2023'te rezervlerine bin tondan fazla altın ekledi. ABD'nin Rusya'nın dolar cinsinden varlıklarına uyguladığı yaptırımlar, Batılı olmayan resmi finans kurumları arasında herhangi bir hükümete veya bankaya bağlı olmayan külçe altın talebine yol açtı.

ÇATIŞMALAR VE GERİLİMLERİN ETKİSİ

Altın, İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırıya başladığı 7 Ekim'den bu yana yüzde 42 artarken, bu yıl da devam eden rekor alımlar, altının geçen ay ons başına yaklaşık 2 bin 450 dolara yükselmesinin arkasındaki itici faktör oldu.

IMF'nin bu ay yaptığı bir araştırmaya göre, doların küresel döviz rezervlerindeki payı (altın hariç) 2000'deki yüzde 70'ten (2023 yılı verilerine göre) yaklaşık yüzde 55'e düştü.