Dolar yıl sonu 6.25 TL olur

Dolarda yıl sonu tahmini 6.2'ye indi. Dolar düştükçe bahisler de arttı. Capital Economist yıl sonu için dolar tahminini 6.25'e, Socite Generale de 6.20 liraya kadar çekti.

Dolar düştükçe tahminler sürekli aşağı çekiliyor. Dün önce Capital Economics ardından da Societe Generale, dolar tahminini peş peşe düşürdü. Capital Economics, doların bu yıl sonunda 6.25 olmasını beklendiğini duyururken Societe Generale de 60.20'ye kadar çekti. Bu tahmin küresel bankalar tarafından bugüne kadar açıklanan en düşük tahmin oldu. Societe Generale dolarda kısa pozisyon hedefini ise 6.45 olarak açıkladı. Societe Generale, Ocakta yayımladığı son raporunda dolar hedefini 6.71 olarak belirlemişti.

AŞAĞI ÇEKİYORLAR

Capital Economics ise 13 Ocak'ta yayımladığı ilk raporunda, 2021 sonunda dolar için 7 öngörüsünde bulunmuştu. Kurum yeni raporunda ise TL'nin değer kazanmasının risk primindeki düşüşle desteklendiğine dikkat çekti. Bir süre önce HSBC de yıl sonu için 7.10 olan dolar tahminini ay başında 6.50'ye indirmişti. İsviçreli banka UBS ise yıl sonu için 7.60 lira fiyat biçmişti. Bugüne kadar 'en iyi dolar tahmincisi' unvanın koruyan Citibank ise kasımda yazdığı raporda doların 2021'de yüzde 20 kadar değer kaybedeceği öngörüsünde bulunmuştu.

DOĞAL BİR SONUÇ

Bu arada "TL'nin değerlenmesi sürpriz değil, doğal bir sonuç" diyen BBVA Araştırma Büyük Veri Bölüm Başkanı Alvaro Ortiz, "Türkiye'nin risk primi düşmeye devam ederse, Türk Lirası'nda halen değerlenme payı var" ifadesini kullandı.

MERKEZ FAİZE DOKUNMADI DOLAR 6.92 LİRAYI TEST ETTİ

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu beklendiği gibi politika faizini yüzde 17'de sabit tuttu. Naci Ağbal başkanlığında toplanan kuruldan yapılan açıklama metninde 'uzun müddet sıkı duruş' ifadesi korundu. Metinde yüzde 5 enflasyon hedefine kadar sıkı para politikasının kararlılıkla süreceği belirtildi. Bunun yanında gerekmesi durumunda ilave sıkılaştırma yapılacağı da metinde yer aldı. Naci Ağbal işbaşı yaptıktan sonra iki toplantıda faizi 6.75 puan artırmıştı. Bu arada dünkü toplantı sonrası dolar 6.92 liraya kadar indi. Ancak dolar daha sonra 6.97 lira bandında yatay seyir izledi.