1 Aralık Dolar ve Euro fiyatları

Rusya ve Türkiye arasındaki uçak krizi piyasaları etkilemeye devam ediyor. Özellikle en çok dolar ve euro etkileniyor. Peki bugün dolar ve euro ne kadar oldu? İşte size dolar ve euro fiyatı...

Dünya'da ve ortadoğu'da yaşanan siyasi gerilim ve kriz dolar ve euro fiyatlarını etkiliyor. Son zamanlarda özellikle yaşanan siyasi krizlerden piyasalarda nasibini alıyor. Peki bugün dolar ve euro ne kadar oldu? İşte size 1 Aralık 2015 dolar ve euro fiyatları...

Dolar ve Euro ne kadar oldu?

İstanbul Kapalıçarşı'da 2,9039 liradan alınan dolar 2,9047 liradan, 3,0727 liradan alınan euro ise 3,0743 liradan satılıyor.

Serbest piyasada döviz

Euronun tarihi

Euro (simge: €; kod: EUR), Avrupa Birliği'nin kurumları tarafından kullanılan ve Almanya, Avusturya, Belçika, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovakya, Slovenya ile Yunanistan'ın oluşturduğu euro bölgesinin resmî para birimi.

Ayrıca dört Avrupa ülkesinde daha kullanımda olan euro, 2013 itibarıyla her gün yaklaşık 334 milyon Avrupalı tarafından kullanılmaktadır. Ek olarak 2013 itibarıyla dünya genelinde 210 milyon insan -Afrika'daki 182 milyon insan dahil- euroya sabitlenmiş para birimlerini kullanmaktadır.

Euro, ABD dolarının ardından dünyada en büyük ikinci rezerv para ve en çok kullanılan ikinci para birimi konumundadır. Eylül 2013 itibarıyla dolaşımdaki yaklaşık €943 milyar değerindeki banknot ve madenî parayla birlikte euro, dünyadaki en büyük toplam değere sahip para birimidir. Uluslararası Para Fonu'nun çeşitli para birimleri arasında yaptığı 2008 yılı GSYİH ve satın alma gücü paritesi tahminlerine göre, euro bölgesi dünyadaki ikinci büyük ekonomidir.

Euro adı 16 Aralık 1995'te resmen kabul edildi. Euro, 1 Ocak 1999'da hesap birimi olarak dünya finans piyasalarına tanıtıldı ve 1:1 (ABD$1,1743) oranı ile ECU'nun yerini aldı. Euro madenî para ve banknotları 1 Ocak 2002'de dolaşıma girdi.