Dolar hobisinden de fobisinden de kurtulmalıyız

Yüklü miktarda dolar bozdurarak, TL seferberliğine destek verdiklerini söyleyen Ziya Yılmaz, “Dolar hobisinden de fobisinden de kurtulmalıyız. Doların yükselmesinin ekonomiye etkisi yüzde 5’se, psikolojik etkisi 95” dedi. “2017’de yatırıma devam” diyen Yılmaz’ın yeni sürprizi ise ‘havada duran bina’.

Şenay Büyükköşdere

Gayrimenkul sektörü Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz'ı farklı mimarideki binalarıyla tanıyor. İnsanı andıran 'Adam Kule', bal peteğinden esinlenen 'Petek Residence', yelkenliyi anımsatan 'Yelken Kule', Dap Yapı'nın şimdiye kadar hayata geçirdiği ilginç tasarımlardan sadece bir kaçı. Ziya Yılmaz'ın yeni fikri de bir o kadar değişik. 2017'de Maslak'ta 'havada duran bina' yapacaklarını anlatan Yılmaz projeyi "Bol manzaralı bir bina yapacağız. Çizimleri hazır. Binanın kanadı eksik ama havada duruyor" diye anlatıyor.  Dap Holding olarak dolardan TL'ye geçiş kampanyasına destek verdiklerini de vurgulayan Yılmaz, "Ülke olarak artık bu dolar hobisinden de fobisinden de kurtulmalıyız" diyor

Herkes işi gücü bıraktı, doları takip ediyor. Piyasaları nasıl etkiledi bu son haftalarda yaşadığımız hareketli günler?

Artık bizim ülke olarak bu dolar psikolojisinden çıkmamız lazım. Doların yükselmesinin ekonomiye etkisi yüzde 5’se, psikolojik etkisi yüzde 95. İş adamları bankadan kredi kullanırken dolar mı TL mi diye bir tercih yapıyorlar. TL’nin faizi yüzde 12 ise doların faizi de yüzde 5.5. Arada yüzde 100’ün üzerinde marj var. Zaten üretici bu krediyi kullanırken bir karar veriyor, ‘Yani aslında baştan o riski satın almış oluyor. Ama buna rağmen dolar yükseldiğinde feryat figan başlıyor. Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde her 4-5 senede bir, dolar oynaması oluyor. Son 20 yılda bu böyle. Bunları da atlatacağız.  

YASTIK ALTINDAN 1000 DOLAR ÇIKSA EKONOMİ ŞAHA KALKAR

Siz dolar bozdurdunuz mu?

Evet biz de bozdurduk. Ülke olarak kesinlikle paramıza sahip çıkmamız lazım. Rusya, Çin, İngiltere, AB kendi paralarına sahip çıkmak için neler yapıyorlar. Ben böyle bir kampanya olmasını çok arzuluyordum. Tüketicinin bilinçlenmesi lazım. Türkiye’de 15 bin ailede yastık altındaki bin dolar dışarı çıksa, ekonomiye 15 milyar dolar, yani 50 milyar TL katkı sağlar. Bu para ekonomiye girse ekonomi şaha kalkar. 

4 projeye 4 milyar dolar

2017’de toplam yatırım tutarınız ne olacak?

2017’de 4 projeye 4 milyar dolar yatıracağız. Bu sene start vereceğimiz birkaç proje vardı. Terör, darbe derken 2017’ye bıraktık. Teras Kule’ye ön talep toplamaya başladık. Emlak Konut ihalesiyle aldığımız Validebağ Projesi’nde tasarım ve satış ofisi çalışmaları başladı. 2017’de ona da start vereceğiz. Yine Beykoz’da Beykoz Konakları'na yakın büyük bir projemiz olacak. 2017’nin sonlarına doğru Maslak’ta bir projeye başlayacağız. Pendik’i ise 2018’e yetiştirmeye çalışıyoruz. O da içinde okulu, hastanesi olan 3500 konutluk devasa bir proje olacak. Ayrıca İzmir ve Ankara’da arazi arayışlarımız sürüyor.

Türkiye'de borçluluk Avrupa'nın çok gerisinde 

Piyasada likidite sıkıntısı seziyor musunuz?

Piyasalara huzursuzluk verecek bir durum yok. Daha önce tıkanıklık yüzde 2 ise şu anda 3 olmuştur. Bu da normal. Sonuçta Türkiye 17 Temmuz akşamı çok büyük bir tehlike atlattı. Şu anda tüm dünyada dolarda bir yükseliş var. Bizde biraz fazla oldu, bunun da Türkiye üzerinde oynanan bir oyun olduğuna inanıyoruz.

Bu arada yatırımlara da devam ediyor musunuz? 

Evet yatırımlarımız devam ediyor. Bizim başka ülkemiz yok. Tüketiciler de harcamalarını yapsınlar. Türkiye ekonomik olarak 10 yıl önceki Türkiye değil. Hane halkının borçluluğu da şirketlerin borçluluğu da Avrupa ortalamalarının çok gerisinde. Devletin borçluluğu da 70’lerden 32 bantlarına geldi.  

Son 5 yılda dolar  %60 konut %144 arttı

‘600 bin konut elde kaldı’ söylemlerine ne diyorsunuz?

Geçen yıl Türkiye’de 1 milyon 300’e yakın konut satıldı. Bunun yüzde 45-46’sı sıfır, geri kalanı da ikinci el konut. Bu sene geçen yılki rakamlar aşılacak gibi görünüyor. Konut yatırımı günlük değerlendirilmemeli. Bugün bir yerde arz fazlası olur, yarın dengelenir. Gayrimenkul sektörüne en az 5 yıllık dilimlerle bakmak gerek. Son 20 yıla baktığınızda Türkiye’de gayrimenkulün kazandırdığını hiçbir yatırım kazandırmadı. Son 5 yılda konutta fiyat artışı yüzde 144, dolar ise yüzde 60 arttı. Son 10 yılda dolar yüzde 100 arttıysa gayrimenkul en az 5 kat arttı.

Maslak’a havada duran bina

Siz Dap Yapı olarak sıradan binalar yapmıyorsunuz. Mutlaka mimarisinde bir ilginçlik oluyor. Yeni projelerinizde de böyle değişik fikirler olacak mı? 

Bizde enteresan fikir bitmez. Aksiyonumuz boldur. Maslak’ta da ilginç bir proje planlıyoruz. Havada duran tarzda, bol manzaralı bir bina yapacağız. Çizimleri hazır. Binanın kanadı eksik ama havada duruyor. 

Nasıl duracak havada?

Binayı kolonların üzerine alıyoruz, çok yukarı kaldırıyoruz diyebilirim. Dolayısıyla bütün ofisler ve rezidanslar deniz manzaralı olacak. 

Yabancı fon tüm stoklarımız talip

Yatırımlarınıza yabancı ilgisi sürüyor mu? 

Eskisi kadar yoğun olmasa da talep devam ediyor. Şu anda ciddi bir fonla büyük bir satış için pazarlıklarımız sürüyor. Elimizdeki bütün stoğu satın almak istiyorlar. Anlaşırsak bu stoğu yurtdışında pazarlayacaklar. 

CEO’su 2 gün önce buradaydı

Ortağınız Rotana’nın Türkiye pazarından çıkacağı konuşuluyor...

Rotana’nın CEO’su 2 gün önce buradaydı. Gitme durumu yok. Burgu ve Tango’da işletim sürüyor. Vazo ve Dalga'da yatırımcılardan ‘kendimiz kiraya verelim’ talebi geldi, biz çıktık. 

Gerekirse yurtdışında TV, gazete alalım

Bu ortamda yabancı ilgisi nasıl artırır?

Şu anda yurtdışında Türkiye’ye karşı süren ciddi bir karalama kampanyası var. Farklı bir imaj yüklemeye çalışıyorlar. Buna karşı mutlaka acilen harekete geçmemiz şart. Gerekirse televizyon kanalları, gazeteler satın almalıyız. Ben inanıyorum ki ülkeyi tanıtmak için senede 100 miyon dolar para harcasak, ülkeye 10 milyar dolar para sokarız. Dünyadaki algımız da farklı olur.