Dolar Euro Borsa son dakika kaç TL oldu EURO döviz fiyatı ne kadar

Dolar EURO son dakika kaç TL oldu (19 Nisan dolar fiyatı) Dolar EURO döviz fiyatı ne kadar oldu? Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 4,1030 seviyesinde işlem görüyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin erken seçim çağrısının ardından dün ilk tepki olarak sert yükselen dolar/TL; güne 4.09 seviyesinden başladı. Dolar kuru Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın erken seçime yönelik açıklamaları öncesi 4.0925 seviyesinde hareket ederken, açıklamalar sonrası 4.0559 seviyesine geriledi. Küresel piyasalarda jeopolitik risk algısının hafiflemesiyle döviz kurlarındaki dalgalanmalar, yerini dar bantta hareketlere bıraktı. Dün dolar/TL, 4,1270'i görse de günü önceki kapanışa göre yatay bir seyirle 4,0966'dan tamamladı. Dolar/TL, bugüne yükselişle başlamasının ardından saat 09.40 itibarıyla yüzde 0,16 artışla 4,1030'dan alıcı buluyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,2 artışla 5,0780, sterlin/TL de yüzde 0,3 değer kazancıyla 5,8729'dan işlem görüyor. Analistler, yurt içinde veri akışının sakin olduğunu, yurt dışında Avro Bölgesi enflasyonu başta olmak üzere açıklanacak veriler ile ABD Merkez Bankası'nın Bej Kitap Raporu'nun yatırımcıların odağında olduğunu belirtti. Analistler, teknik açıdan dolar/TL'de 4,10'un altında kapanışlar yaşanması durumunda düşüşlerin ivme kazanacağını, 4,0560 ve 4,0220 seviyelerinin destek konumuna geleceğini kaydetti

Dolar kuru bugün ne kadar oldu sorusu piyasaların açılmasıyla yanıt buldu. Dün günü 4,09 seviyesinden kapatan dolar güne hafif yükselişle başladı. Dün Bahçeli'nin erken seçim açıklaması sonrası dolar artışa geçmişti. Piyasaların gözü kulağı şimdi saat 13.30'daki Erdoğan-Bahçeli görüşmesinden çıkacak kararda oldu. Bankacılar daha önce fiyatlamalarda olmayan bir gelişmenin gerçekleşmiş olması nedeniyle piyasalarda sert bir satış baskısı yaşandığını ancak ilk şok ardından süreçte beklenmedik bir gelişme olmadığı sürece yeni bir satış baskısı öngörmediklerini belirtiyorlar. Hatta bazı bankacılar erken seçimin uzun süre devam edebilecek belirsizlikleri önlemede rol oynayabileceğini, bu nedenle ilerleyen dönemlerde piyasalarda iyimserlik yaratabileceğini ancak bunun sürecin nasıl ilerleyeceğine bağlı olacağını belirtiyorlar. Amerikan doları, Amerika Birleşik Devletleri'nin resmî para birimidir. ABD doları diye de adlandırılır. Dünyada en yaygın kullanılan dövizdir. 2004 yılında dünyada dolaşımda yaklaşık 950 milyar Amerikan doları olduğu tahmin edilmektedir.

19 Nisan Dolar EURO döviz fiyatı ne kadar 

Dolar, euro, Borsa İstanbul'da son rakamlar

*Erken seçim açıklamaları öncesinde 4,09 liranın hemen üzerindeki dolar/TL kuru, 4,04 seviyelerinin altına geriledi. Euro ise 5,07 seviyelerinden 5,0020 lira seviyelerine kadar geriledi. Erken seçim tarihinin belli olmasının ardından başlayan düşüş trendinde dolar en düşük olarak 4,0435, euro ise 5,0103 lirayı gördü.  

*Borsa İstanbul, 108 bin 200 puan seviyelerinden 110 bin 600 puan seviyelerini geçti. BİST-100'de işlem gören hisse senetleri yüzde 2,5'in üzerinde değer kazandı. 

* Öğle saatlerinde Kapalıçarşı'da 177 liranın üzerinde işlem gören altının gram fiyatı ise 176,50 liraya geriledi. Çeyrek altın ise 282,60 liradan satılıyor.

BORSA İSTANBUL YÜKSELİŞE GEÇTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın erken seçime yönelik açıklamaları öncesi yüzde 0,34 ekside hareket eden Borsa İstanbul, açıklamalar sırasında yüzde 1,20 seviyelerine kadar gerilerken erken seçim tarihinin açıklanmasıyla yükselişe geçti. Borsa İstanbul saat 16.12 itibarıyla yüzde 1,06 yükselişle 109 bin 882 puandan hareket ediyor.

ERKEN SEÇİM İYİMSERLİK YARATABİLİR

Bankacılar daha önce fiyatlamalarda olmayan bir gelişmenin gerçekleşmiş olması nedeniyle piyasalarda sert bir satış baskısı yaşandığını ancak ilk şok ardından süreçte beklenmedik bir gelişme olmadığı sürece yeni bir satış baskısı öngörmediklerini belirtiyorlar. Hatta bazı bankacılar erken seçimin uzun süre devam edebilecek belirsizlikleri önlemede rol oynayabileceğini, bu nedenle ilerleyen dönemlerde piyasalarda iyimserlik yaratabileceğini ancak bunun sürecin nasıl ilerleyeceğine bağlı olacağını belirtiyorlar.

BORSADA SON DURUM NE?

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,12 düşüşle 108.618,32 puandan başladı. Açılışta BIST 100 endeksi, 126,47 puan ve yüzde 0,12 azalışla 108.618,32 puana geriledi. Bankacılık endeksi yüzde 0,03 değer kaybetti, holding endeksi yüzde 0,02 yükseldi. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 0,72 ile orman, kağıt, basım, en çok gerileyen ise yüzde 1,70 ile iletişim oldu.

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da, önceki kapanışa göre yüzde 1,76 değer kaybeden BIST 100 endeksi, günü 108.744,79 puandan tamamladı.

Yurt dışında Avro Bölgesi enflasyonu ve ABD Merkez Bankası (Fed) Bej Kitap Raporu'nun izlenmesi gerektiğini ifade eden analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinin 107.700 seviyesinin destek, 112.500 puanın direnç konumuna geldiğini ifade etti.

Döviz(Euro, Dolar) Kurları(Fiyatları) Nasıl Değişir, Neden Yükselir ya da Düşer?

Genel anlamda döviz, yabancı ülkelerin para birimlerini temsil eden belgelere verilen isimdir. Altın fiyatlarında olduğu gibi döviz kurları da(fiyatları) arz -talep dengesine göre belirlenmektedir. Ülkelerin dış dünya ile yaptığı alışverişlerde oluşan açık o ülkenin döviz talebidir. Yani bir ülkenin döviz talebi cari açığıdır diyebiliriz.

Temel olarak döviz kurları o ülkenin sahip olduğu döviz miktarının fazlalığı veya azlığına göre belirlenir. Örneğin; bir ülkenin iç piyasasında yeteri miktarda döviz bulunmuyorsa, vatandaşların ya da şirketlerin döviz talebi karşılanamayacak seviyedeyse o ülkenin cari açığı vardır. Bu cari açık da doğrudan döviz fiyatlarının artmasına neden olur. Ülkemizde cari açık sebebi ile döviz kurları sürekli yükselme eğilimindedir.

Kısacası “İç piyasada döviz ihtiyacı karşılanamazsa döviz değer kazanmaya başlar.”

Döviz fiyatlarını belirlemede bir diğer faktör ise siyasi istikrardır. Bir ülkede siyasi ortam gergin ise borsa da bundan olumsuz etkilenecektir. Buna paralel olarak borsa eksi değerlerde işlem görecektir. Borsadaki bu olumsuz hava döviz cinsi araçların fiyatlarının daha da artmasına sebep olmaktadır.

Bir ülkenin ekonomisi ne kadar istikrarlı olursa, o ülkeye gelecek turist sayısı o oranda artış gösterir ve dolayısıyla döviz miktarında da artış yaşanır. Bu artışla birlikte ülkedeki döviz kurlarında düşüş meydana gelir.

Altın ve döviz arasındaki ilişki ve birbiri üzerindeki etkileri açısından incelendiğinde ise; bu iki yatırım aracı birbirlerine muadil olduklarından zıt orantılı şekilde işlerler. Çoğunlukla dolar yükseldiğinde borsa ve altın fiyatları bir nebze aşağıya hareket etse de ekonomik istikrarsızlık ya da politik süreçle ilgili beklentilerin kötü olması her iki yatırım aracında da yükselişe neden olabilir.

DOLAR NEDİR?

Amerikan doları, Amerika Birleşik Devletleri'nin resmî para birimidir. ABD doları diye de adlandırılır. Dünyada en yaygın kullanılan dövizdir. 2004 yılında dünyada dolaşımda yaklaşık 950 milyar Amerikan doları olduğu tahmin edilmektedir.