Doların düşmesine rağmen otomobil fiyatlarının aynı kalmasının sebebi açıklandı

Dolardaki düşüşün otomobil fiyatlarına yansımamasının sebebini soran vatandaşlara, cevap sektör temsilcilerinden geldi. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Bilaloğlu, ''Dolardaki düşüş devam ederse bunun fiyatlara yansıması olur. Ancak ÖTV aracın millileştiği tarihteki KDV matrahı üzerinden ödendiği için kurdaki düşüş, fiyatlara yüksek maliyetli stoklar bitmeden yansımıyor'' ifadelerini kullandı.

Dolar kurundaki düşüşün otomobil fiyatlarına aynı oranda yansımaması, birçok kişinin kafasında soru işaretlerine sebep oldu. Otomotiv sektörü temsilcileri, "Doların düşmesine rağmen araç fiyatları neden düşmüyor?" sorusunu yanıtladı.

Hürriyet'in haberine göre, Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Bilaloğlu, otomotiv sektörünün ağırlıklı olarak avroya bağlı hareket ettiğini belirterek, "Paritedeki değişim ile yalnızca dolar düştüğünde bu etki direkt olarak yansımıyor." dedi.

Stoktaki araçların geçmiş dönem yüksek kurlarla alınmış olmasının da indirimin fiyatlara hemen yansımasının önüne geçtiğinin altını çizen Bilaloğlu, şöyle konuştu:

"Döviz kurları gerilediği anda bunu araçlarımıza indirim olarak yansıtamıyoruz. Yapabileceğimiz indirimin önünde matrah engeli var. Araçlar millileştirilirken hangi KDV oranı üzerinden girdiyse o matrah üzerinden ÖTV'nin ödenmesi gerekiyor. Bu da yüksek indirimler yapmamızın önüne geçiyor. Dövizin gerilemesi ancak orta-uzun vadede otomobil fiyatlarına yansıyacaktır diye düşünüyorum."

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca, döviz kurunda yaşanan değişimin otomotiv yan sanayisinde ham madde fiyatlarına da hemen yansımadığını söyledi.

Döviz kurunun gerilemesiyle birlikte hem tüketicide hem de tedarikçide "fiyatların da gerileyeceği" düşüncesinin hakim olduğunu, ancak maliyetlerin artmaya devam ettiğini vurgulayan Kanca, şu ifadeleri kullandı:

"Muhtemelen enflasyon da aynı doğrultuda aşağıya gidecek ancak maliyetler artmaya devam ediyor. Çelik, saç, yarı iletken gibi ürünlerin fiyatları dolar bazında artış gösterdiği için döviz kuru gerilese dahi düşmüyor. Bununla birlikte ihracatta avro bazında aynı fiyattan sattığımız ürünlerde TL bazında girdimizin değişmesi ihracatı daha az kârlı hale getiriyor."