Dolar, borsa ve altında BrexIt senaryoları

Perşembe günü İngilizler Avrupa Birliği’nde kalıp kalmayacaklarına karar verecek. Sandıktan ‘Brexit’ çıkması durumunda piyasaların olumsuz bir refleks göstermesi bekleniyor. Buna rağmen gelişmekte olan ülke ekonomilerinde referandumun etkisinin kısıtlı olacağı öngörülüyor. 

SELİM KARAHAN

Tüm dünya nefesini tuttu 23 Haziran’da İngiltere’de gerçekleşecek Avrupa Birliği’nde (AB) kalıp kalmama referandumunu bekliyor. Anketlerde İngiltere'nin AB’den ayrılmasını (Brexit) isteyenlerin oranı yüzde 55’e yaklaşmıştı. Ancak AB yanlısı İşçi Partisi milletvekili Jo Cox’ın saldırıya uğrayarak öldürülmesi referandumun seyrini değiştirdi. Son yayımlanan ankette ayrılmak isteyenlerin de kalmak isteyenlerin de oranı yüzde 45, kararsızların oranı ise yüzde 10 yükseldi. Geçen hafta ‘Brexitçilerin’ öne geçmesiyle kaos havasına giren piyasalar, ‘AB yanlılarının’ yükselişiyle dün büyük bir coşku yaşadı. Borsalarda ortalama yüzde 2’lik yükseliş görüldü. Dolar özellikle sterlin ve gelişmiş ülke kurları karşısında değer kaybetti. 

TÜRLÜ TÜRLÜ İHTİMALLER 

Anketler şu anda piyasanın seyrini belirlese de AB yanlılarının yakaladığı momentuma rağmen hâlâ yüzde 50 ‘Brexit’ ihtimali var. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan piyasalarda Brexit’in etkisinin ne olacağı ise ayrı bir tartışma konusu. Anketlerde Brexit ihtimalinin güçlendiği zamanlarda gelişmekte olan piyasalar bu durumdan olumsuz etkilendi. Bunun sebebi Brexit durumunda düşen risk iştahının bu ülkelerden sermaye çıkışına yol açacağı beklentisi. Ancak farklı görüşler de mevcut. Örneğin BNP Paribas Gelişmekte Olan Piyasalar Stratejisi Uzmanı Patrick Mange, Brexit’in gelişmekte olan ülkelere etkisinin sınırlı olacağını düşünüyor.  Avrupa Birliği geneline yayılacak bir siyasi kriz yaşanmaması durumunda Brexit’in ekonomiye etkisinin büyük olmayacağını belirten Mange CNBC’ye yaptığı değerlendirmede “Elbette İngiltere’nin çıkması durumunda dünyada daha az riskli varlıklara yönelme olacaktır. Ancak gelişmekte olan piyasalarda halihazırda Brexit ihtimali olumsuz fiyatlamaya yol açmış durumda. Burada AB’nin diğer üyelerinin nasıl etkileneceği önemli. Avrupa gelişmekte olan ülkelerin çoğunun en önemli ticaret ortağı” diye konuştu. Yani Brexit’in gelişmekte olan ülkelere doğrudan bir etkisinden çok ticaret yaptıkları AB ülkelerine etkisine öncelikle bakmak gerekecek. 

Türkiye’ye 'ihracat' etkisi

KapitalFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "İngiltere'nin 'ayrılık' kararı vermesi durumunda  sterlin ve euroda görülebilecek olası değer kayıpları Türkiye dış ticaret hacmini kötü yönde etkileyebilir. Bu da ihracatın azalması demek olabilir. Bu gibi endişelerin artacak olması Türk lirası varlıklarını aşağı yönlü baskılayacaktır. Bu nedenden dolayı Borsa’da düşüş, tahvil faizlerinde ve kurlarda yükseliş görmemiz olasıdır” dedi.

İşleri güçleri Türkiye oldu 

İngiltere, fayda-zarar analizini yapmaktan çok son dönemlerde Türkiye’yi referandum tartışmalarının ortasına yerleştirdi. Ayrılığı savunanlar, ülkenin dört bir yanına İngiltere’nin ayrılmaması durumunda milyonlarca Türk'ün göç edeceğini belirten afişler asmıştı. AB yanlısı Cameron da Türkiye’nin AB’ye 3000 yılında girebileceği gibi skandal bir açıklamaya imza atmıştı.

Biri giderse hepsi gider mi? 

Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi Lideri Nigel Farage 2 yıl önce verdiği bir röportajda Almanya Başbakanı Angela Merkel’in kendisine "Eğer Yunanistan’ın birlikten ayrılmasına izin verirsek diğer ülkeler de onları takip eder" dediğini iddia etmişti. Şimdi İngilizlerin ayrılması durumunda Yunanistan, hatta protestoların yaşandığı İspanya’nın da ‘ayrılıkçılar’ arasına katılması ihtimaller dahilinde...

AB'DE KALIRSA

Borsada ilk hedef nokta 80 binler 

Destek Yatırım Menkul Değerler Analisti Aysun Göksu'ya göre İngilizlerin AB’de kalmaya karar vermesi durumundaki ana senaryo şöyle: “Dolarda 2.8800-2.8790 dip seviyeleri test edilebilir. Borsada ise, kritik 80 bin seviyesi hedef haline gelebilir. Ons altında bin 258 - bin 236 dolar aralığına doğru geri çekilme yaşanabilir. Gram altında ise, 115.75 lira seviyeleri yeniden gündeme gelebilir. 

AB'DEN ÇIKARSA

Altın rekor kırar, dolar 3 lira olur

Aysun Göksu, sandıktan İngiltere'nin AB'den ayrılması durumundaki öngörülerini şöyle sıraladı: "Dolar, TL karşısında 2.95-3.00 bandına doğru hareketlenebilir. Borsada ise, 75 bin 400-74 bin 700 desteklerine doğru satışlar derinleşebilir. Ons altında ise, bin 345 - bin 400 dolar seviyeleri hedeflenebilecekken gram altında 125 - 130  lira rekor seviyelerini görmemiz kaçınılmaz olacaktır."