Dolar 7 TL'nin altını test etti

3 ayda yüzde 19 eridi. 7 liralık eşik kırıldı. Ekonomide yeni dönem sonrası erimeye başlayan dolarda 7 liralık kritik eşik dün nihayet kırıldı. 6 Kasım'da 8.58 lirayla tarihi zirveyi gören dolar dün 6.95 lira seviyesine kadar gerilerken 3 aylık kayıp yüzde 19'u buldu.

Ekonomideki değişim ve yeni dönemle birlikte yönünü yukarı çeviren Türk Lirası değer kazanmaya devam ediyor. Dolar dün 'kritik eşik' olarak nitelendirilen 7 liranın da altına indi. 6 ay önceki değerine geri dönen dolar 6.95 liraya kadar çekildi. Böylece 6 Kasım'da 8.5832 ile tüm zamanların zirvesini gören doların aradan geçen süreçte değer kaybı yüzde 19'a ulaştı. Dolardaki düşüşte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kasımda 'ekonomide yeni dönem' söylemi, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ile Merkez Bankası Naci Ağbal'ın piyasa dostu açıklamaları ve uygulanan sıkı para politikası etkili oldu.

MERKEZ'İN ADIMI ERİTTİ

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın göreve geldikten sonra yaptığı toplam 6.75 puanlık faiz artırımı sonrası dolar hızla düşüşe geçmişti. Bu süreçte TL varlıklara ilgi artarkan, birçok yatırım bankası da dolar tahminini aşağı çekerek dolardaki gevşemeyi hızlandırdı. Ekonomistler Merkez Bankası'nın sıkı para duruşunu devam ettirmesi, fiyat istikrarının sağlanması konusunda atılan adımlar ve hükümet tarafından açıklanması beklenen ekonomik ve hukuk alanındaki reformların Türk Lirası varlıklara ilgiyi artırmaya devam edeceğini söylediler.

6.85 LİRA GÜNDEMDE

Teknik açıdan doların 7 liranın altında kalması durumunda 6.85'in gündeme gelebileceğini söyleyen ekonomistler, olası yükselişlerde 7.30'un direnç konumunda bulunduğunu kaydetti. Dolardaki düşüş kasımda 556 baz puan olan Türkiye'nin risk primini de 281'e kadar düşürdü. Bu arada Euro dün 8.4 liraya inerken, altındaki kayıp yüzde 1.7 oldu. Borsa İstanbul da haftaya yüzde 1.56 artışla başladı.

IFF: DOLARDA ADİL DEĞER 7.5

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Başkanı Robin Brooks, dolarda adil değerin 7.50 düzeyinde olduğunu söyledi. Brooks, buna gerekçe olarak da Türkiye'nin ithalat bağımlılığını azaltması için kritik öneme sahip ihracatı gösterdi.

MERKEZ YİNE PAS GEÇECEK

Ekonomistler Merkez Bankası'nın 18 Şubat'ta yapacağı toplantıda faizi sabit bırakacağı yönünde birleşti. Ankete katılan 22 kurumdan sadece 5'i, 1 puan artış öngördü. Merkez Bankası Başkanlığı görevinde ilk 100 gününü tamamlayan Naci Ağbal'ın kasım ayındaki ilk Para Politikası Kurulu toplantısında faiz 4.75 puan, aralıktaki toplantıda 2 puan artırmış ve yüzde 17'ye çıkarılmıştı. Ocak ayındaki toplantısında ise Merkez Bankası faizi sabit tutarken, Ağbal uzun süre sıkı duruş sözü vermişti.

EKONOMİSTLER: YENİ HEDEF 6.85 LİRA

Portföy yöneticisi Işık Ökte: Dolarda görülen aşağı yönlü hareketin 6.85 ana desteğinin de altına devam edebileceğine inanıyorum. Ancak o seviyelerden Merkez Bankası'nın rezerv artırmak için döviz alımlarına başlayacağını düşünüyorum.

Deniz Yatırım Strateji Bölüm Müdürü Orkun Gödek: Kurların daha stabil ve öngörülebilir patikada hareket etmesini bekliyoruz. Girişlerin hızlanması ve yurt içi yerleşiklerin de ters dolarizasyona katılması durumunda ilk hedef 6.85 seviyesi olacaktır.