Dokuz üründe Avrupa'da ilk 5'e girdiler

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), 2023 hedeflerini düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu.

2022'de geçen yıla göre yüzde 16.4 artışla 14.4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren demir ve demir dışı sektörünün çatı kuruluşu İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), 2023 hedeflerini düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu. Toplantıda verilen bilgiye göre sektörün bakır ve alüminyumun da aralarında bulunduğu demir ve demir dışı metallerden ürettiği ürünlerin 9 tanesi Avrupa'da ilk 5'e girdi. İDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğlu, 2023'te 16 milyar dolarlık ihracata ulaşabileceklerini ancak atılacak 5 adımla ihracatın Türkiye'nin 100'üncü yılında bir anda 20 milyar dolara çıkabileceğini dile getirdi.

BEŞ TALEBİMİZ VAR

Çetin Tecdelioğlu, şunları söyledi: "Rekabetçi bir kur politikası olmalı. Sektörlere özel enerji tarifeleri oluşturulmalı. Uzun vadeli düşük faizli kredilere ihtiyaç duyuyoruz. Potansiyeli yüksek olan ABD, Cezayir ve Latin Amerika ülkeleriyle Serbest Ticaret Anlaşmaları'nın (STA) hızlıca imzalanmasının yararlı olacağını düşünüyoruz. Son olarak ise Londra Metal Borsası'na kote LME depolarının Türkiye'de devreye alınması istiyoruz."

CİROLARIMIZ ARTTI, KOBİ TANIMI DEĞİŞTİRİLMELİ

Çetin Tecdelioğlu, "Şu an itibariyle KOBİ'ler 250 kişiden az çalışanı istihdam eden, yıllık net satış hasılatı 250 milyon lirayı aşmayan işletmeler olarak tanımlanıyor. Ancak cirolarda enflasyon kaynaklı çok ciddi yükselişler oldu. Bu yüzden KOBİ'lerin destek ve teşviklerden yararlanabilmesi için 250 milyon TL'lik sınırı 1 milyar TL'ye çıkarılmalı" dedi.

HANGİ ÜRÜNDE TÜRK ÜRETİCİ KAÇINCI?

Ürün Dünya Avrupa

Bakırdan örme halat 1 1

Alüminyum çubuk 3 2

Çelikten gazlı ocak 4 2

Bakır boru bağlantılar 6 4

Alüminyum profil 3. 2.

Alüminyum folyo 6. 3.

Alüminyum inş. aksamı 10. 6.

Metal mutfak eşyası 6. 5.

Endüstriyel mutfak ekp. 6. 5.

Kapı pencere aksesuarı 11. 5.