Çağrı merkezileriyle ilgili yeni düzenleme geliyor. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan çağrı merkezlerinin daha sık kullanımını teşvik eden bir düzenleme yapılacağını açıkladı. Doğu ve Güneydoğu teşvik paketinde yer alan 23 ilde kurulacak düşük maliyetli çağrı merkezleriyle, özellikle lise mezunlarının istihdamı artırılacak. Bakan Elvan, bir grup gazeteciyle bir araya gelerek, soruları yanıtladı.
PAKETLE 4 YILDA 800 BİN KİŞİYE İŞ
Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da istihdam artışının nasıl sağlanacağı sorulan Elvan, "Şu anda yılda 100 bin ilave istihdam sağlıyoruz. Son paketle yılda 200 bin kişiye istihdam sağlayacağız. Dört yılda 800 bin olur. Mevcut teşvik sisteminin de uygulanmasına devam edilecek. Ancak, son paket daha kapsamlı bir yapıda. Bu paketle bölgede istihdam sorununu önemli ölçüde çözeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.
HATTA BEKLETMEYE SON!
Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı bölgedeki 23 ile kurulacak çağrı merkezleri hakkında da Elvan, şunları kaydetti: "Kamu kurumları paket kapsamındaki illerde çağrı merkezlerini kuracaklar. Merkezlerde özellikle daha sık kullanımını teşvik eden birkaç düzenleme yapacağız. Şu anda örneğin SMS ve çağrı merkezlerine yönelik olarak düzenleme var. Süre kısıtı var, onu değiştireceğiz. Telekomünikasyon sektöründe bekletmemeye yönelik düzenleme yapıldı; daha fazla talep olsun diye. Buna benzer düzenlemeleri de diğer bazı sektörlere yaygınlaştıracağız."
MALİYET DÜŞÜK, İSTİHDAM BÜYÜK
Çağrı merkezlerinde bir kişilik istihdam için gerekli olan yatırım maliyetinin 8 bin 500 lira olduğunun altını çizen Elvan, “İmalat sanayinde ise bu tutar ortalama 300 bin lira. Dolayısıyla çağrı merkezleri gerçekten çok düşük yatırım maliyetiyle çok fazla sayıda istihdam sağlayabiliyor. Lise mezunları ve üniversite mezunları çağrı merkezlerinde çalışabilecek" dedi.
Teşvik için 500 bin lira sınırı kalkıyor
Bakan Elvan, şöyle devam etti: "Sektörlere ilişkin hizmet standartları getireceğiz. Teşvik belgelerinde 500 bin TL sınırı vardı. Bu sınırı kaldıracağız ki, küçük ölçekli çağrı merkezleri de bu teşviklerden faydalansın. Altyapılarını biz yapacağız, binayı yapacağız. Personeli eğiteceğiz. Onlar da elemanı istihdam edip bölge teşviklerinden yararlanacak."
Sermaye getirene oturma izni
'Yabancı yatırımcılara Türk vatandaşlığı verilmesi' konusunda da Bakan Elvan, şöyle konuştu: "Belirli bir ölçeğin üzerinde yatırım yapanlara yönelik bir geçiş süreci olacak. Önce Türkiye’de kalma izni vereceğiz. Kendisinin olumsuz herhangi bir şeyi olmaması halinde ise vatandaşlık vermeyi düşünüyoruz. İçişleri Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çalışma yapılıyor. Bir an evvel çıkarmayı düşünüyoruz. 2012'de çıkarılan mevcut yasada konut alınması halinde 1 yıllık oturma izni var. Şimdi sadece konuta yönelik değil, yatırım yapacak veya Türkiye’de bir yatırıma ortak olacak, sermaye getirecek olanları da özendirmek istiyoruz."
Sosyal dönüşümle göç azalacak
GAP'ın yeni dönem stratejisi de sorulan Elvan, "GAP Bölge Kalkınma İdaresi’nde 2017'de sosyal amaçlı projelere, kadınlara ve gençlere yöneleceğiz. Toplumun bütünleşmesine yönelik projeler olacak. Göç oranını azaltıcı programlar olacak. GAP İdaresi Başkanlığı, artık fiziki yatırım işlerine zorunlu olmadıkça girmeyecek. Sosyal yönlü projeler ile aidiyet duygusunu güçlendiriyorsunuz" diye konuştu.