Doğum parası 2022 kaç para oldu? SSK 2022 süt yardımı kaç TL, nasıl alınır?

Doğum yardımı ya da doğum parası devlet tarafından annelere verilen bir ödenektir. 2022 yılında ocak ayı itibarıyla artan asgari ücretle birlikte 2022 süt yardımı ve doğum parası da arttı. Doğum parasının 2022 yılı için en düşük oranı 12 bin 454 lira olduğu açıklandı. Peki, Süt yardımı ve doğum parası nasıl alınır?


Asgari ücret ile doğru orantılı olarak artan doğum parası ve süt yardımı SSK tarafından annelere verilen ödenektir. Bebeğini dünyaya getiren anneler için devlet tarafından verilen doğum yardımı fiyatı da birçok aile tarafından merak ediliyor. Peki, 2022 doğum parası ne kadar? Süt yardımı nasıl alınır?

2022 DOĞUM YARDIMI NE KADAR, KAÇ TL?

2022 yılı için en düşük doğum parası 12 bin 454 lira olarak ödeniyor. Doğum parası; doğum öncesi ve sonrası toplam kullanılan 112 günlük (16 hafta) izin süresi üzerinden hesaplanıyor. İkiz ve üçüz olunca bu süreye 2 hafta daha katılıyor.

SSK'lı çalışan kadınlara doğum yardımı adı altında izin döneminde iş görmezlik ödemesi yapılıyor. Bu haktan yararlanabilmek için en az 90 gün sigorta primi ödemesi koşulu bulunuyor. Bu tutar çalışan annenin son üç aylık brüt ücretine göre hesaplanıp ödeniyor. Günlük brüt ücret ve bunun üçte ikisi anneye ödeniyor. Buna göre 2022'de brüt maaşı 5.004 lira olan asgari ücretli çalışan kadınlara 12 bin 450 lira ödenebiliyor.

DOĞUM PARASI (SÜT YARDIMI) NASIL ALINIR?

Doğum parasından faydalanmak isteyen kişilerin başvuru için yapması gerekenler ve istenen evraklar şu şekildedir:

-Yeni doğan bebeğin Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı çıkarılmış olmalı.

-Anne ya da babadan az az biri Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına sahip olmalı.

-Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın sitesinde yer alan Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi.

Bu evrakları tamamlayan kişiler, gerekli dilekçe ve başvuru formlarını tamamladıktan sonra ister bireysel ister kargo yoluyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezleri'ne başvurularını gerçekleştirebilir.

E DEVLET ÜZERİNDEN DOĞUM PARASI SORGULAMA

e- Devlet uygulamasına giriş yapın.

Arama kısmına 'Doğum parası' yazın.

Doğum parası sorgulama seçeneğine tıklayarak sorgulama ekranına giriş yapabilirsiniz.

Direk aramak isterseniz 183 ya da 144 numaralarından arayarak doğum parasını sorgulayabilirsiniz.

DOĞUM PARASI NE ZAMAN YATAR?

Doğum parası ödemeleri başvuruların sonuçlanmasının ardından e-devlet üzerinden açıklanır. Sonuçlar anne adaylarının başvurusuyla birlikte 55 günlük süre içerisinde açıklanır. Açıklanan sonuçlar kapsamında kişiler kimlikleriyle e-devlet üzerinden belirlenen PTT noktasından ödemelerini kolaylıkla alabilir.